Sund

Havearbejde uden skader: Bliv sund i haven

31. maj 2021 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
Vidste du, at der mange helbredsfordele ved havearbejde? Det er simpelthen sundt. Her får du nogle gode råd til at skåne kroppen, når du skal i haven.
Havearbejde uden skader: Bliv sund i haven

Varmegrader og solskin får det helt naturligt til at krible voldsomt i de grønne fingre for at komme i gang med havearbejdet. Og ud over det dejlige i at være ude og få styr på ukrudt og vildtvoksne hække, er der mange helbredsfordele ved havearbejde. Du forbrænder ganske mange kalorier, typisk mellem 80 og 130 på 20 minutter i haven. Nogle timers havearbejde svarer herved til at give den fuld gas til træning i en time. Havemotion gør dig også mere smidig og forbedrer din evne til at holde balancen og koordinere bevægelserne. Meget forskning peger desuden på, at havearbejde mindsker både symptomer på depression og angst. Samt nok også kan forebygge disse tilstande.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kombinationen af dagslys, motion og mental afspænding giver gevinsten. I en videnskabelig afprøvning fandt forskerne ligefrem, at en halv times daglig havearbejde afstressede så meget, at blodets indhold af stresshormonet kortisol faldt. Jeg mindes også, hvordan dansk forskning konkluderede, at traumatiserede krigsveteraner fik det bedre, når de begyndte på haveterapi.

Fantastisk kombination

Aktiviteterne i haven er tilsyneladende guf for hjernen, for blandt ældre fulgt gennem 16 år faldt risikoen for demens med 36 procent. Havearbejdet er måske også med til at holde os i live, ifølge forskerne fra Taiwan, der observerede et fald i totaldødeligheden på 18 procent blandt haveaktive, og effekten var oppe på 36 procent for personer med bevægelsesproblemer.

Og sådan kunne jeg fortsætte med at anprise denne fantastiske kombination af naturglæde, motion og dagslys, der også bidrager til følelsen af fællesskab, livskvalitet og livsglæde. Men jeg er nødt til også at løfte en advarende pegefinger om, at du skal passe lidt på kroppen. Hvert år rammes mange af skader, når den utrænede krop tager for hårdt fat. Det er særlig vigtigt i år, hvor vi af indlysende årsager i mange måneder har være mere inaktive end ellers. For at undgå hold i nakken, overbelastede skuldre og rygsmerter, får du her nogle råd til at skåne kroppen for det værste, som jeg blandt andet er blevet inspireret til af Gigtforeningen.

Sådan undgår du skader i haven

 • Varm op med en gåtur og let udstrækning, før du går i gang.
 • Start roligt op, og få først ordnet det lette havearbejde. Det er også en slags opvarmning.
 • Du behøver ikke nå det hele på én dag. Fordel arbejdet over flere dage.
 • Skift regelmæssigt mellem tungt og let arbejde.
 • Skift hyppigt arbejdsstilling.
 • Bøj knæene i stedet for at bøje dig forover, når du luger, graver og løfter. Så skåner du lænden.
 • Hold ryggen rank, når du løfter ting og kører trillebør.
 • Hold genstande ind til kroppen, når de skal løftes og bæres.
 • Pas på vrid i ryggen. Næsen skal pege samme vej som fødderne.
 • Hold pauser undervejs, og nyd, hvad du har udrettet.
 • Stop straks, hvis du får ondt.

Sponsoreret indhold