Sund

Hjælp til selvhjælp: Behold dit skarpe syn

23. august 2021 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock
I denne uge får du en stribe almengyldige råd til at bevare et knivskarpt syn længst muligt.

Dine øjne er uvurderlige, så du skal passe rigtig godt på dem, uanset om du er 18 eller 80 år. Opstår der problemer med synet, skal du selvfølgelig søge læge. Selv små justeringer i levevisen kan være nok til at forebygge mange øjenproblemer.

8 gode råd

  • Ryger du, så gør alt for at stoppe. Rygning skader direkte de små blodkar i øjet og øger faren for mange øjenproblemer, herunder grå stær med uklarheder i linsen. Samt den frygtede AMD, også kendt som aldersrelateret makuladegeneration eller forkalkninger på nethinden, der ødelægger det skarpe syn, så man får svært ved læse.
  • Tjek dine spisevaner. Grøntsager, frugt og bær i alle regnbuens farver er vigtige for at forebygge AMD og grå stær. De holder også blodtrykket nede, som ellers er en af øjets værste fjender, der kan beskadige nethindens følsomme synsceller. Gulerødder indeholder carotener, der er en slags vitamin A, som er en vigtig del af øjets synspigment. Altså det stof i nethinden som opfanger billedet. Også derfor at gulerødder er gode for nattesynet. Lige så vigtigt er stoffet lutein, der styrker dit skarpe syn og beskytter mod AMD. Spis blandt andet masser af broccoli, bønner, ærter, blåbær, bønnespirer, kål, spinat, salat, majs og kiwi.
  • Husk solbriller, for solens ultraviolette stråler udgør en stor risiko for grå stær. Lyset er skarpt på denne tid af året. Også hvis du på et tidspunkt tager på skiferie eller til varmere himmelstrøg i vinterhalvåret.
  • Skån øjnene. Det er ikke egentlig skadeligt for øjnene at sidde mange timer foran tv eller computer, men på kort sigt bliver de trætte og irriterede. Skærmen skal ikke lyse for kraftigt eller stå for tæt på dig. Husk læsebrillerne, hvis du har behov for dem. Og glem ikke at blinke, hvad man tit gør, når man stirrer koncentreret på skærmen.
  • Intet tyder på, at tv skader øjnene, men barnet kan spænde mere i øjnene, når det sidder meget tæt på, ligesom at sidde på første række i biografen. Insisterer barnet på at sidde helt op ad skærmen, så få tjekket, om det er nærsynet.
  • Svag belysning trætter øjnene hurtigere, når de anstrenger sig mere for at se skarpt. Den bedste belysning får du ved at rette lampen direkte på papiret.
  • Brug brillerne. Mange lader af forfængelighed være med at bruge læsebrillerne, fordi det minder én om, at man er blevet lidt ældre. Men øjnene bliver trætte og irriterede af at skulle anstrenge sig endnu mere for at stille skarpt, og det giver øjentræthed og hovedpine.
  • Du kan ikke udsætte behovet for briller med særlige øjenøvelser. Synet afhænger af mange forhold, herunder øjets form og linsens smidighed, og det hjælper øvelser ikke på. Du kan heller ikke spise dig fra nærsynethed eller langsynethed. Har du problemer med at se på kort eller lang afstand, så få synet tjekket og vælg herefter briller eller kontaktlinser.

Sponsoreret indhold