Sund

Lægens brevkasse: Jeg er altid træt

22. juni 2022 Af Læge Gitte Vincents. Illustration: Martin Silz
Thes vil gerne vide, hvorfor hun altid er træt og uoplagt, selvom hun sover hele natten og et par gange i løbet af dagen.

Hej Gitte

Jeg er 74 år og altid træt og uoplagt, og det begrænser min hverdag. Jeg sover normalt otte sammenhængende timer om natten. Mit pulsur viser tit, at den dybe søvn var på under en time.

Efter frokost sover jeg en time, og jeg tager ofte også en times lur efter aftensmaden.

I halvandet år har jeg fået astmamedicin med binyrebarkhormon, og jeg får Centyl for forhøjet blodtryk. Motion er begrænset på grund af gigtsmerter og nervebetændelse, men jeg cykler mindst fem kilometer hver dag på min kondicykel.

Mine blodprøver er normale. Jeg har ingen bekymringer, og trods trætheden er jeg glad for livet. Hvad kan årsagen være til min overvældende træthed? Sygdom, medicin eller for lidt motion?

Med venlig hilsen fra Thes

Kære Thes

Hvor er det skønt, du kan bevare humøret, selv om du er så træt. Jeg tror ikke, det er astmamedicinen, der giver træthed. Det ses også sjældent med Centyl, men du kan prøve at holde en pause i en uge.

Det sker der ingenting ved, ud over at dine ben måske hæver lidt. Hvis der ikke er forskel på trætheden, begynder du med medicinen igen.

Det er desværre ikke altid, man kan give en forklaring på træthed, men jeg prøver: Får du anden medicin, der kan være årsagen?

Dine smerter kan også give træthed, og mange gigtsygdomme, kroniske hjerte- og lungesygdomme giver træthed. Kunne din nervebetændelse behandles med for eksempel Gabapentin?

Der er flere typer medicin, og det er ikke sikkert, det er noget, der er godt til dig. Spørg din læge og prøv jer frem.

I forhold til dit søvnmønster: Kan du undvære den lur, du tager om aftenen? Du kan alternativt gå lidt tidligere i seng. Uden aftenluren kan du måske få en dybere nattesøvn.

Alkohol kan også være årsagen til trætheden. Hvis du drikker flere genstande dagligt, kan det være en god forklaring.

Endelig har jeg overvejet, hvornår jeg føler mig mest træt. Det er, når jeg hænger foran dårligt tv eller sidder med min iPad og surfer rundt. Kort sagt, når jeg ikke er engageret. Ser jeg en spændende krimi, er jeg aldrig træt. Når jeg er sammen med sjove og spændende mennesker, er jeg heller ikke træt.

Hvad engagerer dig? Hvad synes du er sjovt? Er det familiebesøg? Eller besøg i pensionistklubben, til bankospil eller et håndarbejde?

Alle kommuner har en medarbejder, der kan rådgive dig om dine muligheder i lokalområdet. Det gælder også for bevægehandicappede. Der er et tilbud om forebyggende hjemmebesøg hvert år, når man er fyldt 75 år.

Du kan kontakte medarbejderen allerede nu. Måske kan vedkommende give dig gode idéer.

Held og lykke Gitte

Skriv eller mail til mig

Spørg om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til mig, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne. [email protected]

Sponsoreret indhold