Sundhed uden recept

Segner du af træthed? Sådan får du ny energi!

21. maj 2017 Af Jerk W. Langer. Foto: PantherMedia/All Over Press.
Alle mennesker oplever på et tidspunkt at føle sig særlig trætte, udkørte og uden energi. Eksempelvis, hvis man arbejder hårdt i en periode, eller sover dårligt om natten. Læge Jerk W. Langer giver dig 9 gode råd mod harmløse former for træthed, der bestemt kan genere meget, men som du heldigvis ofte selv kan gøre noget ved.
Dame segner af træthed

Arbejder du hårdt i en periode, sover du for lidt, eller stresser du meget, bliver du psykisk træt. Fysisk træthed opstår, når kroppen bruges mere, end den er vant til, som når mange nu er godt i gang med havearbejdet, eller man kaster sig over en ny sportsgren eller træningsform. Efter overstået sygdom er man ofte træt i en periode, sådan som du kender det efter influenza, selv om infektionen er ude af kroppen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Træthed og mangel på energi kan skyldes flere forskellige ting

Træthed kan skyldes mange ting. Udløsende faktorer er ofte en hektisk hverdag med travlhed og konstante krav fra omgivelserne om, at du er på. Karriere, familie og fritid stiller krav til os om at præstere det maksimale. Stress, hårdt arbejdspres, arbejdsløshed, sorger, nedtrykthed og økonomiske problemer forværrer trætheden.

Vi må dog aldrig glemme, at træthed er et almindeligt symptom ved mange sygdomme såsom blodmangel, nedtrykthed, depression, infektion, gigt, kræft, sukkersyge, lavt stofskifte, søvnmangel, kronisk træthedssyndrom og fibromyalgi. Vedvarende træthed, især sammen med uforklarligt vægttab og let feber, skal altid undersøges nærmere af lægen. I denne uge får du råd mod mere harmløse former for træthed, der bestemt kan genere meget, men som du heldigvis ofte selv kan gøre noget ved.

9 gode råd mod træthed:

  1. Stress forbruger masser af energi. Afspændingsteknikker og åndedrætsøvelser er nyttige i en akut stresssituation, men på længere sigt må du rydde op i de stressfremkaldende faktorer, der ellers fører til træthed, modløshed og udbrændthed. Gå din livssituation igennem, tal med venner og bekendte og find ud af, hvad der stresser dig. Prøv at ændre det, selv om det ofte er nemmere sagt end gjort.
  2. Prioritér opgaverne. Træthed kan skyldes overbelastning fra arbejde, familie eller sociale forpligtelser. Skriv en liste med de punkter, der absolut må ordnes, og prioritér de vigtigste opgaver først, mens de ikke så presserende sættes på stand-by. Løs straks opgaver, som du hurtigt kan klare.
  3. Hold fri om aftenen. Drop arbejde, mail, mobil og Facebook, så hjernen kommer ned i tempo, og du har overskud til at tænke på noget andet.
  4. Vær realistisk. Sæt kun mål, som du har en rimelig chance for at nå. Afsæt god tid til et projekt, for uanset hvor godt du planlægger forløbet, sker der næsten altid noget uventet og forstyrrende undervejs.
  5. Næsten uanset, hvad grunden til din træthed er, hjælper det at være fysisk aktiv. Gå en tur hver dag i den friske luft, helst i dagtimerne for at udnytte lyset. Planlæg hverdag og indkøb således, at du kommer på gaden dagligt. Fysisk aktivitet forbedrer også søvnen, så du får mere energi.
  6. Både for meget og for lidt søvn gør dig træt og sløv næste dag. Den bedste indikator for en ordentlig nattesøvn er, at du er frisk og velfungerende næste dag. Det er forskelligt, hvor længe vi hver især skal sove.
  7. Undgå kraftige svingninger i blodsukkeret. Først og fremmest ved at spise grovere og skære ned på sukker, lys pasta, polerede ris, franskbrød, sukkersødet sodavand, juice og søde morgenmadsprodukter. Vælg i stedet fuldkornsvarianterne.
  8. I en travl hverdag glemmer man let at drikke nok, især når det er blevet varmere. Et af de første tegn på væskemangel er træthed, og løsningen er åbenbar, billig og helt uden bivirkninger, nemlig almindeligt vand.
  9. Koffein i kaffe, te og cola kvikker dig lidt op, især hvis du ikke er vant til det i forvejen. Der er intet i vejen med et par kopper kaffe, men for meget kan give dig indre uro, samt holde dig vågen, hvis du drikker det for tæt på sengetid.

Sponsoreret indhold