Sund

Lav din egen detox

19. september 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Detox betyder udrensning og afgiftning, og er en forkortelse af detoks­ifikation. Klassiske detoxmetoder såsom faste, åreladning og tarmskylning kan spores langt tilbage i historien, og gennem tiden har detox været nært knyttet til en religiøs symbolik om at rense kroppen for urenheder, både de fysiske og sikkert også for urene tanker.

Kompensation

I dag tænker ganske mange på detox som en måde at kompensere for en dårlig levevis. Du kender hvid januar, når man efter store mængder øl, snaps og gløgg i julemåneden samt drinks og champagne til nytår holder sig fra al alkohol den følgende januar.

Om den måneds detox betyder noget sundhedsmæssigt, kan vi diskutere, men den er vel ganske god til at give en forståelse af, hvor meget, ofte for meget, alkohol ofte fylder i vores ­sociale liv.

Dramatiske kure

Du har nok også på andre måder tænkt tanken om, hvor det dejligt det må være at få kroppen spulet godt igennem og få den tømt for ophobede giftstoffer og andre dårligdomme ved at stimulere de indbyggede rensningsanlæg såsom lever, galdeveje, tarmkanal, nyrer, lunger, lymfebaner og sved.

I det alternative behandlingssystem tilbydes mere eller mindre dramatiske kure til detox, der kan omfatte tarmskylning, skrappe kostplaner, juicekure, vanddrivende og leverstimulerende urter og te, masker og scrub til huden, retræteophold med bade og fastekure, fodpakninger og meget andet.

Ofte inddrager behandleren også populære temaer såsom sukkerforgiftning, ­naturmedicin, kronisk svampeinfektion, akupunktur, yoga, og man kan endda blive opfordret til at rydde op i sine skabe derhjemme.

Kroppen er selvrensende

Jeg synes nu selv, at det ofte er for rigoristisk og uden hold i den kendsgerning, at vores krop i bund og grund er selvrensende og mest skal have lidt ekstra opmærksomhed for at fungere optimalt.

Du kan ikke rense dig ud af sygdomme og symptomer, sådan som det påstås. I denne uge får du en stribe råd, som både holder giftstofferne ude af kroppen samt sætter fart på kroppens evne til at slippe af med dem igen.

 • Vælg økologiske fødevarer, hver gang det er praktisk muligt, og du vil betale prisen. Det er den simpleste ­løsning til at slippe for både pesticidrester, kunstgødning og sprøjtemidler i maden. Fokuser især på økologiske frugt, grønt og bær.
 • Årstidens frugt, bær og grønt er sprøjtet mindre, transporteres over kortere afstande, og indeholder gerne flere vitaminer og helbredsbeskyttende plantestoffer.
 • Danskproduceret frugt og grønt er i højere grad fri for uønskede stoffer, viser mange opgørelser.
 • Skyl frugt og grønt grundigt med vand. Det er ikke nok at tørre af i en serviet.
 • Drik rigeligt med vand. Meget gerne 2 liter i døgnet for at skylle kroppen igennem og sikre en god urinproduktion.
 • Af alle mulige årsager bør vi spise flere kostfibre fra bælgfrugter og fuldkornsprodukter. Så passerer tarm­indholdet hurtigere igennem og trækker affaldsstoffer med ud af kroppen. Og tarmfloraen optimeres, så den kan omsætte fødens indhold til sunde stoffer.
 • Skær ned på det røde kød, der indeholder meget mættet fedt, som kan ophobe giftstoffer.
 • Spis mange fisk, men hold igen med de store rovfisk såsom sværdfisk og tunbøffer. Disse fisk lever længe, spiser mange mindre fisk og ophober derfor giftstoffer såsom tungmetaller, pcb, dioxin og mikroplast fra forureningen af havene. Vælg forskellige fisk, og gerne dem nederst i fødekæden såsom sild, sardin, ansjos og makrel.
 • Ryg ikke. Tobak indeholder 4.000 forskellige giftstoffer, så det giver sig selv.
 • Bevæg dig så meget som muligt gennem dagen. Fysisk aktivitet stimulerer blodkredsløbet i hele kroppen, så blodet og lymfesystemet bedre kan fjerne affaldsstofferne og få dem filtreret ud gennem lever og nyrer. Fysisk aktivitet sætter også gang i maven og modvirker forstoppelse. Samt stimulerer rensefunktionen gennem øget vejrtrækning og sved.
 • Alkohol skader leveren, som er dit vigtigste afgiftningsorgan.
 • Lad være med at ryge ind i et mønster, hvor du hele tiden taber dig for så at tage det hele på igen. Altså yoyo slankekure, når vægten kører op og ned. Hver gang du taber en portion fedtvæv, afgives de ophobede fedtopløselige giftstoffer til blodet.
 • Få din søvn, der både restituerer fysisk og mentalt.

Mange hilsner, Jerk W. Langer.

Sponsoreret indhold