Sund

Ro på: Ansigtsmaske mod coronavirus er ikke nødvendig i Danmark

6. februar 2020 af Frederik Guy Hoff Sonne, Videnskab.dk Foto: Panthermedia
Hvis du bor i Danmark giver det generelt ingen mening at gå rundt med ansigtsmaske – heller ikke for at beskytte sig mod influenza.

Du ser det i tv’et, hører det i radioen og læser det i avisen: Coronavirussen spreder sig dag for dag.

Og, tænker du måske, bør jeg anskaffe mig en ansigtsmaske? Ifølge Ekstra Bladet har danskerne revet mundbind af hylderne, hvor flere apoteker har meldt helt udsolgt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Men det er unødvendigt, siger sektionsleder på Statens Serum Institut, Brian Kristensen, til Videnskab.dk. I hvert fald hvis du bor i Danmark.

– Med den viden, vi har nu, er der ingen grund til, at den almindelige dansker går rundt med en maske, siger Brian Kristensen, der leder Central Enhed for Infektionshygiejne på Serum Instituttet.

Coronavirussen er ikke engang kommet til Danmark, så det giver jo lidt sig selv, men det kunne den jo gøre, og vi befinder os eksempelvis midt i influenzasæsonen.

Så skulle man ikke købe sig en maske alligevel? Bare for en sikkerheds skyld.

Nogle masker er bedre end andre

Generelt, siger Brian Kristensen, er der ikke dokumentation for, at masker hindrer raske mennesker i at blive syge.

Læs mere på Videnskab.dk: Coronavirus: Hvad er den nye virus, som kinesere er døde af?

Det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention anbefaler, at sundhedspersonale har et åndedrætsværn, når de behandler potentielle coronavirus-patienter.

Åndedrætsværnet har flere fordele, da det er mere tætsluttet om næse og mund end ansigtsmasken, og det tilpasser sig bedre den enkelte end den almindelige ansigtsmaske. Derudover har det nogle filtre, der kan holde endnu flere små partikler væk.

– Derfor kan de også være meget ubehagelige at have på. De er hårde at trække vejret igennem, og professionelle må også højest have dem på tre timer i streg. Derfor ville det også være "overkill" for almindelige mennesker at bruge dem, siger Brian Kristensen.

Hvad siger forskningen?

To australske forskere og læger kortlagde i 2015 effekten af ansigtsmasker og åndedrætsværn mod sygdomssmitte i et oversigtsstudie.

Her konkluderede de, at masker og åndedrætsværn generelt har mest effekt for sundhedspersonale eller for den smittede, så sygdommen ikke spreder sig - og altså ikke i så stor grad for den raske og brede befolkning.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere vil udvikle vaccine mod coronavirus på rekordtid

Det fastslås også, at åndedrætsværn er ansigtsmasken "langt overlegen" for sundhedspersonale og folk, der arbejder i "frontlinjen" af et sygdomsudbrud.

Nogle studier peger på, at ansigtsmasker kan have en lille effekt, hvis de kombineres

med andre hygiejniske forholdsregler som håndvask, og hvis de bruges af den smittede, så tidligt som muligt i sygdomsforløbet.

Den overordnede konklusion er dog, at feltet er stærkt underbelyst.

Håndhygiejne er vigtigst

Generelt kan masker eller åndedrætsværn aldrig hindre en smitte alene, påpeger Brian Kristensen.

– Der er så mange potentielle situationer, hvor en smitte kan finde sted, at masken aldrig giver 100 procents sikkerhed, siger han.

En maske kan måske hjælpe en lillebitte smule - dokumentationen er stadig tynd - men i sidste ende er god håndhygiejne det vigtigste.

– Vi anbefaler de mere simple handlinger som håndvask med vand og sæbe, at man nyser eller hoster i et engangslommetørklæde eller i albuen for at nedsætte risiko for smitte af luftvejsinfektioner, tilføjer Brian Kristensen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Digitalt kort: Se, hvordan coronavirussen spreder sig i verden i nær realtid

Forsker: Luk madmarkeder med eksotiske dyr over hele verden

Skridt for skridt: Sådan kan en farlig virus spredes fra dyr til mennesker

Sponsoreret indhold