Slankekure

Diabetes Kuren: Ny livsstil med Nordisk Middelhavskost

5. september Af Vibeke C. Larsen
Foto: Hanne Juul/Aller Foto & Video
Gitte blev slankere om livet ved en kostomlægning og principperne i ’Nordisk Middelhavskost’. Med Diabetes Kuren blev Gittes blodsukker stabilisteret.
55-årige Birgitte Bartholdy fra Kgs. Lyngby har fået et stabilt blodsukker og er blevet mindre omkring livet ved at spise efter principperne i 'Nordisk Middelhavskost'.
55-årige Birgitte Bartholdy fra Kgs. Lyngby har fået et stabilt blodsukker og er blevet mindre omkring livet ved at spise efter principperne i 'Nordisk Middelhavskost'.

Som sygeplejerske i en lægepraksis er Gitte vant til at rådgive patienter om sund kost og motion, men privat kæmpede hun for at komme de uønskede kilo til livs.

– Jeg kan godt finde ud af at hjælpe andre med livsstilsændringer, men jeg kunne ikke selv finde ud af at ændre min egen livsstil, selv om jeg i teorien ved, hvordan det skal gøres, siger 55-årige Gitte Bartholdy fra Kgs. Lyngby nord for København.

55-årige Gitte Bartholdy har omlagt sin kost ved at spise efter principperne i ’Nordisk Middelhavskost’. Hun har fået mere energi og et stabilt blodsukker.
Foto: Hanne Juul/Aller Foto & Video

Rundt om Gitte

Navn: Gitte Bartholdy.

Alder: 55 år.

By: Kgs. Lyngby.

Status: Fraskilt og mor til tre børn på 26, 24 og 21 år, hvor den yngste bor hjemme.

Arbejde: Sygeplejerske i lægepraksis.

Højde: 174 cm.

Startvægt: 87 kg.

Slutvægt: Gitte ejer ikke en vægt.

Hendes vægt begyndte at stige i forbindelse med overgangsalderen, samtidig med at rygsmerter efter en trafikulykke for to et halvt år siden forhindrede hende i at dyrke motion.

– Bilen blev totalskadet. Der skete heldigvis ikke noget med min søn, der var med i bilen, eller dem i den anden bil, men selv kommer jeg nok aldrig helt af med mine rygsmerter, fortæller Gitte.

Efter ulykken havde hun brug for at hvile sig flere gange om dagen, og det gik udover tiden og lysten til at være fysisk aktiv. Hun tog syv kilo på.

OPGAVE: UH Slank - PRIVATE BILLEDERGitte Bartholdy har lagt sin kost om til MiddelhavskostJOURNALIST: Vibeke LarsenFOTOGRAF: Hanne JuulDATO: 20230802
FØR: Vægten stod på 87 kilo før Gitte omlagde sin kost. I dag har hun smidt fire-fem centimeter af det farlige fedt omkring maven.
Foto: Privat

– Min trang til søde sager blev ikke mindre i den periode. Jeg har altid haft en sød tand og elsker kager. Jeg slapper af og finder ro, når jeg bager, siger Gitte.

Hun elsker at bage, men til gengæld har hun aldrig været vild med at lave mad. Ofte begyndte hun først at overveje aftensmaden klokken seks om aftenen og endte tit med en hurtig og ikke alt for sund løsning.

Nye madvaner

I maj meldte Gitte sig til et forløb hos en klinisk diætist. På det tidspunkt vejede hun 87 kilo fordelt på 174 centimeter. Diætisten hjalp Gitte til at omlægge sin diæt til ‘Nordisk Middelhavskost’, som kombinerer det bedste fra det nordiske køkken med middelhavskost.

– Det er ikke en stringent kur, men en livsstilsændring, så jeg behøver ikke at slå mig selv i hovedet, hvis jeg træder ved siden af, siger Gitte.

Nordisk Middelhavskost bygger på et højt indhold af plantebaserede fødevarer, fisk, fuldkornsprodukter, bælgfrugter, fedtstoffer i form af olier, nødder og ost og begrænsede mængder kød og forarbejdede fødevarer. Gennem kosten reduceres overvægt og risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Gitte afslutter frokost og aftensmåltidet med et lille stykke chokolade, som tager hendes sukkertrang. Hun har altid et basislager af sunde alternativer som f.eks. nødder, frugt og bær.
Foto: Hanne Juul/Aller Foto & Video

– For mig handler det mere om sundhed end om tallet på vægten, understreger Gitte.

Gittes tip

  • Lad være med at gøre det alene, få en allieret, så I kan støtte hinanden.
  • Lav madplaner og køb ind for hele ugen på en gang.
  • Hav et basislager af kål, ost, nødder og krydderurter, så du hurtig kan lave en mættende salat.
  • Afslut dine måltider med et lille stykke mørk chokolade.
  • Læg på forhånd ruter til dine gåture og husk at lave en kort rute til den dag, hvor du ikke har overskud. En kort tur er bedre end at blive på sofaen.
  • Køb regntøj, så du ikke kan bruge den undskyldning for ikke at komme ud at gå.

Hun er begyndt at sætte madlavningen i system ved at lave madplaner og købe ind til hele ugen på én gang.

Tidligere var Gitte ikke glad for at lave mad, men det har ændret sig, efter hun er begyndt at spise efter principperne i ‘Nordisk Middelhavskost’.– Jeg er blevet bevidst om, at jeg udover at spise sundt også skal give nogle gode vaner til mine børn, siger hun.
Foto: Hanne Juul/Aller Foto & Video

– Jeg har fået mere lyst til at lave mad, fordi jeg ved, hvad jeg skal lave. Før blev var det ofte en uoverskuelig opgave, men nu har jeg altid et basislager af ost, nødder, kål og krydderurter, så jeg hurtigt kan lave en sund salat, siger hun.

Stabilt blodsukker

Før kostomlægningen oplevede hun ofte, at lysten til søde sager steg om eftermiddagen i takt med, at blodsukkeret faldt.

– Jeg spiste egentlig sundt til morgenmad og frokost, men om eftermiddagen gik det galt. Så spiste jeg, hvad er var – slik, is, chips eller krydderboller. Jeg skulle bare have nogle hurtige kulhydrater for at få lidt energi, men jeg blev hurtig sløv, og så blev aftensmaden et uoverskueligt projekt, fortæller Gitte.

I dag ryger hendes blodsukker ikke længere på en rutsjetur om eftermiddagen, fordi hun får den rette mængde protein, fedt og kulhydrater, og når sulten melder sig, spiser hun et stykke rugbrød med ost.

– Jeg mærkede hurtigt, hvordan jeg får mere energi, når jeg spiser rigtigt. Jeg har ikke længere behov for at sove om eftermiddagen og kan bruge min tid til andre ting, fortæller hun.

Gitte dyrker mindfulness på de dage, hvor hun ikke motionerer, så hun også får den mentale sundhed med.
Foto: Hanne Juul/Aller Foto & Video

Og andre ting er motion. Gitte er begyndt at svømme to gange om ugen, gå to gange og løbe.

– Jeg vil hellere være sund og have ondt i ryggen end at være usund og ikke have smerter, konkluderer hun.

Hjælp fra diætist

Med på sidelinjen har hun diætisten, som hjælper hende med at implementere og fastholde de nye vaner.

– Vi har også kigget på min søvn, fordøjelse og motionsvaner, så vi er kommet hele vejen rundt. Jeg har også fået hjælp til at komme i gang med at motionere, siger hun.

Gittes vægt er gået i stykker, og hun har ikke planer om at købe en ny, for tallet er ikke vigtigt. Derfor ved hun ikke, hvor meget hun har tabt siden kostomlægningen, men hun har smidt fire-fem centimeter af det farlige fedt omkring maven.

– Jeg føler mig ikke længere så oppustet, og det er virkelig dejligt. Jeg har fået mere energi og føler mig sundere. Det bedste er, at jeg har fået et spark og er kommet i gang med min livsstilsændring. Hvis man føler sig sund, kan man også bedre holde sig selv ud, smiler Gitte.

Og nu kan hun i praksis vise patienterne i lægeklinikken, at det kan lade sig gøre at ændre vaner og få et sundere liv.

I Ude og Hjemme nr. 36, der udkommer onsdag den 6. september 2023, får du en guide, indkøbsliste og opskrifter til 5 dage. Her får du madplanen.

Madplan

DAG 1

Morgenmad: Omelet og rugbrød med peanutbutter.

Frokost: Blomkålscouscous med brøndkarse og hasselnødder.

Aftensmad: Fyldt aubergine med linsekebab.

DAG 2

Morgenmad: Glutenfri grød med quinoa.

Frokost: Blomkålscouscous med brøndkarse og hasselnødder.

Aftensmad: Fyldt aubergine med linsekebab.

DAG 3

Morgenmad: Glutenfri grød med quinoa.

Frokost: Rød spidskålsråkost med linser.

Aftensmad: Grønkålssalat med svampe, ­rosenkål og butter beans.

DAG 4

Morgenmad: Frugtkompot med græsk yoghurt.

Frokost: Rød spidskålsråkost med linser.

Aftensmad: Grønkålssalat med svampe, rosenkål og butter beans.

DAG 5

Morgenmad: Omelet og rugbrød med peanutbutter.

Frokost: Squashsalat med salvie og ­parmesan.

Aftensmad: Langtidstilberedt ratatouille med hvide bønner.

Test en kur for Ude og Hjemme

Har du lyst til at teste en kur for Ude og Hjemme og samtidig tjene 1.000 kr. pr. tabt kilo?

Så send en mail til [email protected], hvor du oplyser navn, adresse og telefonnummer samt højde og vægt. Vedhæft venligst også et vellignende billede af dig selv.

Kuren varer typisk fem dage, og du skal være indforstået med, at Ude og Hjemme bringer en artikel om dit vægttabsforløb.

Vi glæder os til at høre fra dig!

Find den rette kur for dig

Sponsoreret indhold