En hjælp – ikke en straf

På et halvt år har Marianne tabt sig 12 kilo ved at spise efter principperne i ”Matematisk Vægttab”, og efterfølgende har hun holdt vægten. Energien og overskuddet er vendt tilbage, og Marianne er blevet klogere på, hvad hendes krop har behov for.
Som barn elskede Marianne at spille tværfløjte, men i mange år lå fløjten dog ubenyttet hen. Nu lyder der liflige toner fra det 141 år gamle hus i Ågård uden for Egtved i Midtjylland. Marianne har genoptaget sin barndoms hobby, for efter et vægttab på 12 kilo efter principperne i ”Matematisk Vægttab” har hun fået energi og overskud til musikken.

– Musikken har igen fået en vigtig plads i min hverdag. Jeg er blevet gladere og mere tilfreds med mig selv. Jeg er glad for mit vægttab, men sundhed og velvære betyder mere for mig, siger 54-årige Marianne Hviid Nielsen, der er gift og mor til en voksen søn.
Rundt om Marianne
Navn: Marianne Hviid Nielsen.
Alder: 54 år.
By: Ågård ved Egtved.
Status: Gift og mor til en voksen søn.
Arbejde: Førtidspensionist og Airbnb-vært.
Højde: 176 cm.
Startvægt: 76,5 kg.
Slutvægt: 64 kg.
Marianne har sklerose og er førtidspensionist. Hun bruger meget tid på familiens Airbnb-udlejning, da huset med sin placering tæt på Legoland tiltrækker gæster fra hele verden, og dyrker ridning, aqua-fitness og kørestolsrugby. Desuden går hun til genoptræning med en fysioterapeut. Tidligere havde Marianne ikke energi til det aktive liv, da hendes sygdom udtrætter hende, men livsstilsændringen har givet hende mere overskud.
– Jeg kan mærke, at jeg ikke længere er så træt, og det er en stor gevinst, fortæller Marianne, der tidligere arbejdede i hjemmeplejen.
Som barn dyrkede hun gymnastik, løb og cykling, men efter hun i 1997 fik konstateret sklerose, var hun ikke længere så aktiv.
– Jeg fik lidt for meget på sidebenene og blev irriteret på mig selv. Derfor gik jeg amok i pulverkure og tabte mig 20 kilo på et halvt år, men det var ikke sundt, fortæller Marianne.

Hun var så opsat på at tabe sig, at hun ikke fulgte anbefalingerne og erstattede for mange måltider med pulver. Det kunne hendes mave ikke tåle.
– Jeg tabte mig meget, men prisen var alt for høj, for jeg ødelagde min mave. Jeg fik irritabel tyktarm og kunne ikke tåle mange madvarer som mel, laktose, løg og champignon. Hvis jeg spiste forkert, fik jeg ondt i maven og skulle være i nærheden af et toilet. Det begrænsede mig meget socialt, fortæller Marianne.
De næste seks-otte år spiste hun restriktivt for at undgå mavegener, men under coronanedlukningen prøvede hun at spise mere normalt og opdagede, at hun igen kunne tåle relativt almindelig kost.
– Jeg skulle indhente alt det, som jeg ikke havde kunnet spise, som flødeskumskager og is. Vi hyggede os nok også lidt for meget med rødvin under nedlukningen, og så begyndte jeg at tage på. Under nedlukningen kunne jeg heller ikke svømme og motionere så meget, som jeg plejer, siger Marianne.
Hun ramte desuden overgangsalderen, hvilket påvirkede hendes vægt negativt. Da den sidste sommer nåede 76 kilo, besluttede Marianne at hive i bremsen. En veninde havde fortalt hende om Matematisk Vægttab, og hun besluttede at give det en chance.
Hjælp fra app
Metoden er opfundet af professor Jakob Stoustrup fra Aalborg Universitet og kræver kun to vægte – en badevægt og en køkkenvægt. Man beslutter sig for, hvor meget man vil tabe sig på for eksempel en måned og regner ud, hvor mange gram man skal tabe om dagen for at nå målet. Anbefalingen er maksimum 100 gram om dagen.
– Jeg kunne godt lide, at jeg selv havde kontrollen over mit vægttab. Jeg besluttede selv, hvor meget jeg ville tabe, og hvor længe det skulle tage, fortæller Marianne.
Mariannes tip
- Brug appen ’Vægtkontrol - Matematisk Vægttab’ (søg på Google, red.). Den regner det hele ud for dig.
- Du har selv kontrollen over dit vægttab og bestemmer selv, hvor meget du vil tabe, og hvor lang tid det skal tage.
- Find inspiration og få gode råd i Facebookgruppen’Matematisk Vægttab’.
- Hav tålmodighed og tro på det. Der er dage, hvor vægten står stille, men vægttabet skal nok komme, hvis dufølger principperne. Ellers kan du regulere undervejs.
- Spis sukkerfri Gajol eller mørk chokolade, hvis sukkertrangen melder sig.
- Hold igen med rødvin, for det påvirker vægten.
Hun vejede sig morgen og aften. Forskellen på de to tal minus det antal gram, hun ønskede at tabe om dagen, var det antal gram mad, hun måtte spise den dag.
Marianne brugte desuden appen ’Vægtkontrol – Matematisk Vægttab’ (søg på Google, red.) til at taste sin morgen- og aftenvægt ind. Derpå udregnede appen, hvor mange gram hun måtte spise. I løbet af dagen tastede hun måltidernes vægt ind, så hun hele tiden kunne se hvor mange gram, hun havde tilbage. Vand og sukkerfrie drikke tæller ikke med i regnskabet, mens alkohol og sukkerholdige drikkevarer skal medregnes.
– Appen kom med anbefalinger till, hvordan jeg skulle fordele måltiderne, men det var op til mig selv at vælge, hvad jeg ville spise og hvornår, forklarer hun.
Næste morgen gik hun på vægten og kunne på appen se, om hun havde nået sit mål.
Skyr og grøntsager
– I begyndelsen tog jeg det meget højtideligt, men jeg blev mere afslappet, for jeg skulle også kunne holde til at være i det. Vægten rettede sig efter et par dage, hvis jeg ikke nåede mit mål. Matematisk Vægttab er en hjælp og ikke en straf, understreger hun.
Marianne lærte hurtigt hvilke madvarer, der mættede i længst tid i forhold til deres vægt. Agurker indeholder meget vand og mætter derfor ikke ret meget, hvorimod bladselleri og gulerødder, der også har et højt indhold af fiber, giver en højere mæthedsfølelse.
– Jeg forsøgte at variere mine måltider. Det behøvede ikke at være et festmåltid hver gang, men det skulle heller ikke være så kedeligt, at jeg gik i stå, påpeger hun.
Typisk spiste hun skyr til morgenmad, mens frokosten ofte bestod af rester fra aftensmåltidet eller en blanding af kål, grøntsager og æg på en pande tilsat kylling. Grøntsager var en fast bestanddel af alle måltider, og til mellemmåltiderne spiste hun knækbrød med ost eller grøntsager.

– Jeg var meget opmærksom på, at jeg skulle have dækket mit behov for vitaminer, mineraler og proteiner. Jeg læste en del om hvilket madvarer, der både dækkede mit behov og ikke vejede så meget, siger Marianne og nævner avocado, rodfrugter, mandler og kål som eksempler på gode madvarer.
Nogle dage krævede ekstra planlægning, da der ikke er så mange gram mad at gøre godt med.
– Jeg måtte overveje, hvad jeg spiste, og hvornår. På de dage spiste jeg ekstra mange saltede majskager og drak meget te og sukkerfri cola, men jeg har spist lidt mere, hvis jeg en dag kun måtte få 175 gram, fortæller Marianne.

Matematik-kuren: Nu ligner jeg mig selv igen
Hun fulgte dog ikke kuren så restriktivt, at hun ikke gav sig selv lov at spise ude eller spise lidt ekstra godt i ferier. Undervejs satte hun nye mål for sig selv, så der var lidt længere tid til at smide et par ekstra feriekilo. Hun havde i første omgang sat sig som mål at tabe 150 gram om ugen i fire måneder, men regulerede det sidenhen til at tabe 75 gram om ugen og forlængede perioden med en måned.
– Det blev for surt, hvis jeg ikke kunne tillade mig at slappe lidt af og holde ferie, men jeg har tænkt over, hvad jeg har spist, så det ikke løb løbsk, siger hun.
Holder sit vægttab
Den 1. december 2022 nåede Marianne sit mål. Hun havde tabt 12 kilo og vejede 64 kilo.
– Jeg fejrede det med at spise en stor flødeskumskage, men ellers har jeg ikke haft behov for at fejre det. For mig er det vigtigste, at jeg er blevet glad og tilfreds med mig selv, understreger hun.
Halvandet år efter vægttabet holder Marianne stadig vægten, og hun holder fast i de gode vaner fra Matematisk Vægttab. Er vægtens steget med et par kilo, finder hun vægten frem igen og får hurtigt bugt med de ekstra kilo.
– Jeg har lært min krop og madvaner at kende, og det ligger nu på rygraden, hvad jeg skal spise. Tidligere havde jeg en tendens til at spise for store portioner, men jeg er blevet bevidst om mine behov og har lært, at kroppen ikke har brug for så meget, som man tror, siger Marianne med et smil.
I Ude og Hjemme nr. 25 2023 får du en guide til ”Matematisk Vægttab”, der er udviklet af professor Jakob Stoustrup.