Slankekure

Matematik-kuren: Nu ligner jeg mig selv igen

22. juni 2021 Af Vibeke C. Larsen. Foto: René Schütze.
Glem alt om kalorietælling og forbudte madvarer. Metoden Matematisk Vægttab handler om simpel hovedregning, sund fornuft og kan nemt efterleves i en travl hverdag. Det var præcis den formel, som Anna havde brug for, da hun ville tabe sig efter to graviditeter.
Matematik-kuren, vægttab, slankekur

Hver morgen stiger Anna op på sin vægt. Tallet på vægten afslører, hvor mange gram hun skal spise mindre for at tabe de 67 gram, som er det daglige mål. Det lyder måske ikke af meget, men gang tallet med 30, og pludselig er der tale om et månedligt vægttab på to kilo. Og det er endda uden at tælle kalorier eller lide store afsavn. Metoden hedder Matematisk Vægttab, som er opfundet af professor Jakob Stoustrup fra Aalborg Universitet. Han har selv tabt sig otte kilo med kuren og holder stadig vægten, og så er han i øvrigt også Annas far.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Jeg kan godt lide det simple i Matematisk Vægttab. Jeg skal ikke udregne en masse ting og tænke over indholdet i min mad udover almindelig sund fornuft. Jeg må spise det samme som resten af familien, og det er rart, for tanken om at skulle til at lave særkost i en travl børnefamilie er opslidende, fortæller 31-årige Anna Stoustrup, der bor i Gandrup i Nordjylland med sin mand og to små piger på to og fire år.

Hun var normalvægtig, men efter hendes to graviditeter og barsler havde hun svært ved at tabe sig, og kiloene fik også følgeskab af for meget sofahygge med slik og chips.

Fars kur

– Vi spiser tidligt, da vi har to små børn, og når pigerne sover, bliver jeg ofte sulten, og er man også træt og har lidt ondt af sig selv, kommer man nemt til at snacke, fortæller hun.

Anna har altid redet meget, men efter Josefine og Alberte kom til verden, er det ikke blevet til så meget motion, og det har også påvirket vægten.

– Jeg er fysioterapeut, så sundhed er vigtig for mig. Fra mit arbejde ved jeg, hvor farlig overvægt kan være, siger Anna.

Hun brød sig ikke om at se de ekstra kilo på kroppen.

– Det billede, jeg havde af mig selv, hang ikke særlig godt sammen med maven, der bulede ud over bukserne, siger hun.

Hun dækkede sig mere til og brød sig ikke længere om at have badetøj på på stranden.

– Jeg var træt af, at jeg ikke kunne passe mit tøj, og jeg begyndte at tænke meget over, hvordan jeg gik klædt, så jeg kunne skjule mine ekstra kilo og stadig se attraktiv ud over for min mand.

Et halvt år efter den første barsel besluttede hun sig for at gøre noget aktivt for at smide kiloene.

– Jeg havde ikke et mål om, at jeg skulle være superslank, jeg ville bare gerne tilbage og ligne mig selv igen, forklarer Anna.

Hun havde tidligere prøvet at tabe sig med forskellige kure.

– Enten skulle man tælle kalorier eller spise på en bestemt måde, og det var besværligt og uoverskueligt. Jeg har også prøvet suppe- og kålkure, men efter et stykke tid blev jeg forfærdelig sulten, og så faldt jeg helt i og følte mig som en fiasko uden rygrad, fortæller Anna.

Hun har selv vejledt patienter, der har opnået vægttab med Matematisk Vægttab, og syntes, at det kunne være sjovt selv at afprøve sin fars kur.

– Det gik efter bogen. Det var nemmere end forventet og overskueligt og passede godt med en travl hverdag i en børnefamilie, siger hun.

Nem rutine

Matematisk Vægttab kræver kun to vægte – en badevægt og en køkkenvægt. Man beslutter sig for, hvor meget man vil tabe sig på for eksempel en måned, og regner ud, hvor mange gram man skal tabe om dagen for at nå målet.

Den første aften vejer man sig, og denne startvægt er rettesnor for, hvor meget man må spise. Hver morgen vejer man sig, og forskellen på det tal og startvægten er det antal gram mad, man må spise den dag.

– Jeg ville tabe 67 gram om dagen, så jeg måtte spise mellem halvandet kilo og 600 gram mad om dagen, afhængig af hvad jeg havde spist dagen før. Jeg fandt hurtig ud af, at vægten belønner dig for at spise sundt og straffer dig for de forkerte valg, men ellers er der frit valg, hvis man holder sig under grænsen, forklarer Anna.

I begyndelsen vejede Anna al sin mad, men hun fik hurtigt en god fornemmelse af, hvad maden vejede, og klarer det nu på øjemålet. Ligesom det hurtigt blev en rutine at veje sig hver morgen. For Anna var den daglige vejning en god måde at motivere sig selv til at fortsætte.

– Jeg kunne hele tiden følge mine resultater og sikre mig, at jeg blev på sporet, så det ikke stak af for mig, siger hun.

Efter et par uger oplevede hun, hvordan tøjet strammede lidt mindre, og bæltet kunne spændes en tak ind. Hun tabte sig blot ved at spise mindre, da hverdagen i børnefamilien ikke leverer meget tid til motion.

– De dage, hvor jeg har været ude at gå en lang tur, kan jeg godt se, at det også har en positiv indvirkning på vægten, siger hun.

Galleri: Matematik-kuren: Nu ligner jeg mig selv igen

Plads til snacks

Anna har brugt Matematisk Vægttab efter sine to barsler. Begge gange har hun tabt sig 10-11 kilo, og hun vejer sig stadig hver dag, så de sidste fem kilo også kan forsvinde.

– Jeg følger principperne i Matematisk Vægttab, men jeg er ikke fanatisk. Jeg bliver sommetider meget sulten, og så må jeg gerne spise noget mættende, selv om jeg så kommer til at spise for meget. Jeg skal ikke pine mig selv ved at være sulten, og er jeg sulten, er det, fordi min krop har brug for mad, understreger Anna.

Aftensulten har hun løst ved kun at spise én mindre portion til aftensmad og så vente med den næste til senere på aftenen.

– Så er der noget sundt og nærende til senere. Jeg er også blevet bedre til at mærke efter, om jeg vitterlig er sulten, eller jeg keder mig. Jeg øver mig også på at blive bedre til at tage en sund snack som et stykke knækbrød, når jeg kommer sulten hjem om eftermiddagen, siger Anna og fortsætter:

– Og hvis jeg virkelig har lyst til slik eller chips, sørger jeg for at tænke det ind, så jeg spiser mindre mad og derved får plads til snacks i regnskabet.

I dag kan Anna passe sit tøj igen – også tøj fra før sin første graviditet – og bedst af alt kan hun kende sit eget spejlbillede igen.

Få en guide til Matematik-kuren i ugens Ude og Hjemme. Bladet er på gaden den 23. juni 2021.

Sponsoreret indhold