Slankekure

Psykolog om slankemedicin: Hele dit liv må ikke handle om vægttab

2. september Af Karin Heurlin
Foto: Colourbox
Det er vigtigt ikke at lade sig rive med af et vægttab, mener psykolog Lene Meyer. Hun anbefaler, at man ikke begynder på slankemedicin som Wegovy på egen hånd.
Psykolog fortæller om slankemedicin

Hvis du vælger at tage slankemedicin, skal du ikke kun holde øje med tallet på badevægten. Eller udelukkende lytte til alle dem, der roser dig for dit synlige vægttab.

Der er også mange andre ting, du skal være bevidst om undervejs, hvis man spørger psykolog Lene Meyer, der har speciale i spiseforstyrrelser.

Hvor hun lige nu oplever, at der nærmest er en eufori over den nye slankemedicin, så ser hun selv på den nye vægttabs-løsning med større bekymring. Hun frygter nemlig, hvad medicinen kan sætte i gang.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

– Hvis du i årevis har været på alle mulige slankekure, hvor der var en hulens masse regler, så kan du godt ligge i en gråzone mellem et almindeligt forhold til mad og en spiseforstyrrelse. Altså det nogle kalder en slankekursforstyrrelse. Og når du så får noget medicin, der pludselig får dig til at tabe dig, så kan jeg frygte, at det puster til alt det forstyrrede, der så kan føre til en spiseforstyrrelse, fordi meget jo pludselig handler om vægt og mad, siger Lene Meyer, der peger på, at et godt og frit liv netop ikke skal dreje sig om vægten.

Liv på standby under vægttab

– Det er ikke sundt, når hele ens liv er investeret i et vægttab. Altså hvis man bliver så over-optaget af kroppen, at man sætter alting på standby, indtil man har tabt sig. At man for eksempel ikke vil have nyt tøj, før man har tabt sig. Eller på sommerferie. Eller date. Det er ikke godt at hænge sit liv op på en enkelt krog, der handler om vægttab. For der er så meget ufrihed omkring det.

Psykolog Lene Meyer
Psykolog Lene Meyer, der har speciale i spiseforstyrrelser, mener, det er vigtigt at hele livet ikke handler om at blive tyndere.
Foto: Privat

Lene Meyer er bestemt ikke uforstående overfor, at nogle med en høj vægt kan ønske at tabe sig.

– Det er selvfølgelig en fordel, at man ubesværet kan binde sine snørebånd og lege med sine børn og børnebørn. I vores samfund er det lettere at være i en mindre krop end i en stor, men man skal holde øje med, at man ikke bliver for vild med sit vægttab. At det ikke fylder det hele.

Søg støtte til slankeforløb

Af hensyn til det mentale helbred, anbefaler Lene Meyer derfor, at man støtter sig til andre mennesker, hvis man starter på slankemedicin. Det kan være en psykolog, en coach eller en diætist. Men det kan også bare være gode venner, der kender dig som det menneske, du er og ikke bare hviner af begejstring, når du er gået to tøjstørrelser ned. Venner, som ærligt kan minde dig om, at du er det samme menneske uanset, hvilken vægt du har.

De komplimenter, som mange lægger ører til under et vægttab, er selvfølgelig rare at få. Men de kan også være farlige, mener Lene Meyer.

– Mange får kæmpe ros, når de taber sig, og det kan betyde, at de bliver endnu mere grebet af det. Det føles jo så skønt. Men hvad sker der så, når de ikke taber sig mere eller tager det hele på igen?

Nye rollemodeller

Psykologen tror også, at den velmenende ros kan have en anden uheldig virkning. Hun er nemlig optaget af, at alle mennesker i alle størrelser føler sig rigtige uanset hvad. En følelse, som kan være svær at mærke. Især når man vejer meget.

– Mange har gået og følt, at de ikke var gode nok, som de var. Og når de så taber sig, får de ros og anerkendelse og oplever måske ligefrem mere respekt, og at folk smiler mere til dem. Det kan bekræfte dem i, at de hele tiden har været forkerte. Så kan tanken opstå: Var jeg virkelig ikke god nok, da jeg var tyk?

Lene Meyer oplever dog, at synet på høj vægt har ændret sig i den positive retning på det seneste. I hvert fald i en mindre negativ og fordømmende retning. At der er kommet mere plads til at have den krop, man nu har, ligesom der er kommet flere rollemodeller med en stor krop.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold