Spørg lægen

Angst og skolevægring: Hvordan håndterer man angst?

20. oktober Af Thilde Sangild Villemann
Foto: Colourbox
En mor er bekymret for sin datter, der ikke vil i skole på grund af angst. Lærerne mener, at moren skal tvinge sin datter i skole. Men er det den rette løsning?
Pige med angst

Kære Thilde

Min datter er 15 år og lider af angst og skolevægring. Jeg synes, det er svært at finde ud af, hvor meget jeg skal presse hende.

Hendes lærere er ikke særligt forstående. De mener, det bliver en dårlig vane at forsømme skolen, og at hun dermed kan overskue mindre og mindre.

Jeg kan godt se deres pointe, men samtidig er hun helt i opløsning, når hun skal hjemmefra, og jeg er bange for at forværre hendes angst ved at tvinge hende.

Der er lang ventetid på en psykolog, så jeg har overvejet, om jeg kan bede vores læge tale med hende.

Tror du, det er en god idé, og er det noget, du har erfaring med?

- Trist hilsen "En mor"

Hej Triste mor

Det må være omtrent det hårdeste, en mor kan gennemgå – at se sit barn mistrives på denne måde. Jeg forstår bestemt, du er trist og i vildrede.

Jeg må dog også sige, at jeg er enig med lærerne. Når man har angst for noget, skal man finde sin indre kriger frem og ikke lade angsten styre sit liv. I stedet skal man lære at styre sin angst.

Hvis man lader angsten styre, så man for eksempel undlader at køre i bus, fordi man bliver angst i bussen, kan man måske i første omgang tænke, at man da kan taget toget i stedet. Det er ikke noget problem.

Men en dag vil angsten rykke med over i toget. Måske tænker man nu, at man kan cykle den lange vej i stedet, men en dag rykker angsten med på cykelturen.

Til sidst må man købe en bil, for nu er man angst for alle andre transportmuligheder – og gæt, hvad der sker? Angsten kommer selvfølgelig også med i bilen.

Sådan er angst. Jo mere du lader den fylde, jo mere tager den fat i livet. Derfor skal man ikke undgå angsten. Man skal tage kontrollen.

Det er ikke let at tage kontrollen tilbage. Det skal man have hjælp til. Psykologer er superdygtige til den slags, men der er også andre aktører.

I de fleste byer er der hjælpeorganisationer til unge i mistrivsel: Headspace, UngMod 24/7, Kirkens Korshær og andre byder ind med hjælp.

Du kan ikke finde den indre kriger frem for din datter, men du kan heppe opmuntrende på, at hun selv finder krigeren frem. Lidt som ved en fodboldkamp, hvor I skal spille sammen for at vinde.

Highfive, kampråb eller en tur i biografen, når man klarer at genvinde kontrol, er god opmuntring. Ofte hjælper det at tage den vinkel på sagerne i stedet for kun at være fyldt med rummende omsorg og forstående teservering, når livet er svært.

- Heppende hilsen Thilde

Skriv til Thilde

Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.

Skriv til e-mail: [email protected]

Eller til adressen:

Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V

Sponsoreret indhold