Spørg lægen

Blødning i utide

11. februar Af Thilde Sangild Villemann. Foto: Colourbox.
En 52-årig læser er begyndt at bløde af og til, hvilket bekymrer læseren. Læs her, hvad læge Thilde Sangild Villemann råder læseren til.
Kvinde i kittel med stetoskop

Til Thilde

Jeg er 52 år og formentlig i slutningen af overgangsalderen, i hvert fald er mine menstruationer stort set ophørt. Efter et par år med sjældne, men ret voldsomme blødninger er der nu gået et halvt års tid siden sidste menstruation med blødninger i flere dage.

Nu er jeg imidlertid begyndt af og til at bløde en enkelt dag. Det er kun en lille smule frisk blod, men det bekymrer mig.

Har det noget med overgangsalderen at gøre, eller bør jeg til lægen? Det er ikke i forbindelse med sex.

- Med venlig hilsen TK.

Hej TK

Ja, sikke noget rod med dine blødninger. Det lyder bestemt, som om du er omkring overgangsalderen. Det er sådan, at når man først er stoppet med at have blødninger, skal man gå til lægen, hvis man begynder at bløde igen. Også selv om det kun er en enkelt ekstra blødning.

Lægen vil hjælpe dig med at forsøge at lokalisere, hvor blødningen kommer fra. Er det måske en hæmoride, eller er det små blodstænk fra en tør og irriteret slimhinde, som er påvirket af, at du ikke længere danner så meget østrogen? Der kan også være en polyp ved livmoderhalsen.

Hvis blødningen er en reel blødning fra livmoderen, efter man er forbi overgangsalderen, vil lægen sende en videre til tjek ved en gynækolog. Så dine instinkter er helt rigtige.

Du skal også blive så bekymret, at du går til lægen og lader hende hjælpe dig med at vurdere, om der skal yderligere undersøgelser til.

- Mange hilsner fra Thilde

Thilde Sangild

Sponsoreret indhold