Spørg lægen

Flere slags blodpropper

30. januar Af Thilde Sangild Villemann. Foto: Colourbox.
Der findes tre forskellige former for blodpropper i benet. Dem kan du blive meget klogere på her!
Mand der løber i naturen

Der findes tre forskellige former for blodpropper i benet. Derfor kan det være forvirrende som patient at høre, at naboens blodprop i benet behandles helt anderledes end mosters blodprop.

Derudover er der en hel række risikofaktorer, der afgør, hvilken behandling man skal have. Risikofaktorerne er eksempelvis, om du er mand eller kvinde, ryger, overvægtig, har cancer, er gravid og får hormontilskud.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det spiller også ind, om du tidligere har haft blodpropper, og om blodproppen er opstået efter længere tids stilstand for eksempel på en flyrejse, eller hvis du har ligget i sengen efter en operation.

Forskellig behandling

Som hovedregel skal du altid søge læge, hvis du har mistanke om en blodprop i benet. Det er vigtigt at få vurderet, hvilken type prop der er tale om, for behandlingen af de forskellige typer er ikke den samme. En blodprop i en dyb vene har den ubehagelige sideeffekt, at den kan rive sig løs og flyde med karrene rundt og sætte sig fast et andet sted i kroppen.

Blodpropper fra benene har en forkærlighed for at sætte sig fast i lungerne – og så har man pludselig større problemer end et let smertende hævet rødt ben.

Derfor behandles blodpropper i de dybe vener med blodfortyndende medicin. Blodpropperne i arterierne, hvor det iltede blod løber, skal behandles akut med kirurgi.

Blodpropperne i de overfladiske vener river sig sjældent løs, og medmindre de sidder tæt ved knæhasen eller på inderlåret, vil lægen blot sætte behandling i gang med creme og smertestillende behandling.

Du vil nok også blive spurgt om, hvorvidt du har åreknuder, for det er meget hyppigt, at de overfladiske blodpropper hænger sammen med åreknuder. Faktisk har 70 procent af alle patienter med overfladiske blodpropper også åreknuder.

Smart muskelpumpe

For at forebygge blodpropper i benene er det bedste, du kan gøre at holde dig i gang. Sørg for ikke at sidde eller ligge stille i mange timer uden at lave øvelser med benene, der holder blodomløbet i gang. Du kan også tage støttestrømper på, hvis du skal flyve langt, men du skal stadig huske øvelserne med benene under flyveturen.

Prøv at sætte hånden på din underbensmuskel og rejs dig på tæer og ned igen. Kan du mærke, at musklen spænder op? Når musklen spænder, trykker den på venerne og pumper blodet videre. Dermed fungerer musklen som en indbygget pumpe, der sørger for, at blodet cirkulerer og ikke står der og størkner i blodåren. Det er da smart!

Tre typer blodpropper i benet

Blodprop i arterier, som er de blodkar, hvor det iltede blod løber fra hjertet ned i benet. Får man denne type blodprop, bliver benet blegt, og det gør helt uhyrligt ondt. Man vil også oftest få svære føleforstyrrelser og have svært ved at bruge benet. Der kommer simpelthen ikke blod nok ned til benet, og vævet begynder at få svær iltmangel.

Blodprop i de dybe vener, som er blodkarrene, hvori det ikke iltede blod løber – altså kar fra benet og op mod hjertet. Får man denne type blodprop, vil benet være ømt, rødt og hævet.

Blodprop i de overfladiske vener, der som de dybe vener transporterer ikkeiltet blod, men de er mindre og ligger tættere på huden. Får man denne type blodprop, vil der være et lille område på benet, der er rødt, varmt og let smertende. Man vil ofte kunne mærke en hård, øm strengdannelse langs proppen.

Sponsoreret indhold