Spørg lægen

Gåture hjælper mod rygsmerter

10. februar Af Thilde Sangild Villemann. Foto: Colourbox.
En patient kommer ind med rygsmerter på klinikken. Læge Thilde Sandgil Villemann fortæller om konsultationen, og hvordan gårture kan hjælpe på patientens rygsmerter.
Mand med ondt i ryggen

Fra klinikken:

Eva på 63 år har døjet med rygsmerteri mange år. Nu er de blevet for slemme, og det går ud over livskvaliteten. Eva begynder at melde fra til banko med veninderne, og gåturene er sjældent længere end en kilometer.

Resultatet er, at Eva har taget 10 kilo på i vægt i løbet af det seneste år, fordi hun mest har ligget på sofaen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Vi undersøger ryggen. Der er ikke rigtig noget bekymrende; hendes reflekser og kræfter i benene er fine. Det gør heller ikke ondt, når jeg trykker eller banker på rygsøjlen. Men jeg kan se, at både muskulaturen i mave og ben er svagere, end den burde være for en 63-årig kvinde.

Vi sætter os tilbage i stolene og snakker om livet. Eva fortæller, at det har taget meget af livsglæden, at hendes hund, Laika, er død. Laika kunne ikke nøjes med en kilometers gåtur – der skulle mindst fire til, før den var tilfreds.

Men uden en hund er gåture slet ikke nødvendige, mener Eva. Faktisk bryder hun sig slet ikke om at gå ture, for så kommer hun til at tænke på Laika. Og eftersom ryggen jo også gør mere og mere ondt, har hun tænkt, at hun hellere må skåne den.

Vi taler om, at det værste, man kan gøre for en øm ryg, er at ligge for meget på sofaen. Det er i orden at lægge sig og hvile ryggen et par gange om dagen, men den har brug for at blive holdt i gang. Gåture er perfekt træning for ryggen.

Til sidst går vi en tur rundt i konsultationen, mens vi holder hænderne på vores flanker. Eva kan godt mærke, hvor meget man bruger ryggens muskulatur, når man går.

Vi bliver enige om, at Eva skal gå en tur på fire kilometer dagligt i en måned, og så skal vi mødes igen. Der er faktisk en veninde, som har tilbudt, at de kunne gå sammen, så Eva er med på planen.

Jeg er spændt på at høre, hvad Eva siger, når hun kommer om en måned. Jeg håber af hele mit hjerte, at det hjælper på både rygsmerterne og humøret at komme ud at gå igen.

Sponsoreret indhold