Spørg lægen

Plaget af hovedpine: Sådan kommer du af med hovedpinen

27. oktober Af Thilde Sangild Villemann
Foto: Colourbox
Camille har i mange år lidt af hovedpine flere gange om ugen. Læs læge Thilde Sangild Villemanns råd til at komme af med hovedpine her.
Kvinde med hovedpine

Kære Thilde

Jeg har i mange år lidt af hovedpine flere gange om ugen.

Nogle gange kan jeg klare mig med piller, andre gange er jeg nødt til at sove det væk, men det er ikke nemt at få til at harmonere med familie og job.

Jeg er blevet undersøgt, men hverken min egen læge eller hospitalet kan finde tegn på sygdom. Der står jeg nu, og jeg føler lidt, sundhedsvæsenet har opgivet mig.

Skal jeg affinde mig med smerterne, eller har du et godt råd?

Jeg er 37 år og mor til to børn på 8 og 5 år.

- Mange hilsner Camille

Fakta

Nogle fødevarer er i sjældne tilfælde registret til at kunne fremkalde hovedpine. Det gælder:

  • Pålæg: Røget fisk, pølser og konserveret kød indeholder meget nitrat, som kan være med til at udløse hovedpine.
  • Chokolade: Sukkeret kan give store udsving i blodsukkeret. I den søde snack er også phenylethylamin, der er kendt for at udløse migræne.
  • Stærk ost: En god lagret ost som roquefort indeholder en del tyramin, som er en af de mest almindelige migrænetriggere.
  • Lightprodukter: Det er fristende at spare på sukkeret, men sødemidlet aspartam kan trigge hovedpine og migræne.

Hej Camille

Det er virkelig et godt spørgsmål. Hovedpine er så invaliderende for mange og kan være så svært at behandle.

Jeg lider selv af hovedpiner og nogle gange migræner, og jeg hader, når jeg skal gå glip af noget på grund af smerterne.

Til en forelæsning om hovedpine på universitetet i Aarhus, husker jeg tydeligt, at forelæseren, som var professor i hovedpine, spurgte ud i salen:

– Hvad kan give hovedpine?

Vi studerende svarede pligtskyldigt: Nakkespændinger, væskemangel, forstyrrelser i saltbalancen, karproblematikker, hjernetumorer, influenza, stress. Hver gang en af os kom med et forslag, sagde professoren:

– Ja, det er korrekt, men det er ikke det svar, jeg leder efter.

Kæmp videre

Til sidst kunne vi ikke finde på flere årsager til hovedpine, og det blev professorens tur:

– Nu har jeg studeret hovedpine i 30 år, og jeg kan svare enkelt på dette spørgsmål med et ord på tre bogstaver. Hvad kan give hovedpine? Svaret er ALT!

Alle sygdomme kan give hovedpine, men oftest er det ikke noget alvorligt. I de fleste tilfælde er det nakkespændinger eller en usund livsstil, der er årsag til hovedpinerne.

Så mit svar til dig er, at jeg bestemt ikke synes, du skal give op. Du skal blive ved med at kæmpe for at finde din årsag til hovedpine. Samtidig skal du være glad for, at din læge har afkræftet, at du lider af en af de farlige årsager.

Når du klør på med at finde din årsag, skal du begynde med at blive tjekket for nakkespændinger. Dernæst kan du søge på Google efter fødevarer, der ofte giver hovedpine. Tag dem væk fra kosten i en periode.

Hvis det hjælper på hovedpinen, kan du tilføje dem langsomt én efter én i forsøg på at finde synderen. Det var en åbenbaring for mig, at det røde slik i bland-selv-slik og e-numrene i spegepølse kan give hovedpine. Jeg er ellers stor fan af både lyserøde skumfiduser og spegepølse (dog ikke på samme tid).

Herefter kan du se på, om du får dyrket motion. Endelig er der junglen af alternative behandlere. Der er faktisk en del, der bliver hjulpet den vej, men også mange, der kun opnår at blive fattigere, mens de stadig har hovedpine. Akupunktur og kraniosakralterapi har jeg hørt godt om fra en del hovedpinepatienter.

Men begynd med dig selv: Spændinger, kosten og motionen. Det er gratis og varigt, og der bevarer du kontrollen.

God bedring!

- De bedste hilsner fra Thilde

Skriv til Thilde

Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.

Skriv til e-mail: [email protected]

Eller til adressen:

Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V

Sponsoreret indhold