Spørg lægen

Skedesvamp: Døjer du også med svamp i underlivet?

12. oktober Af Thilde Sangild Villemann
Foto: Colourbox
Svamp i underlivet er uhyre hyppigt især hos den kvindelige del af befolkningen. Læs mere om symptomerne, årsagerne og behandlingen af skedesvamp her.
Kvinde klør sig i skridtet

”Kære doktor. Det klør så ulideligt forneden. Kan du ikke udskrive noget mod svamp til mig. Hilsen X”.

Sådan en mail får jeg næsten dagligt i klinikken.

Svamp i underlivet er uhyre hyppigt især hos den kvindelige del af befolkningen, og det er noget, som langt de fleste kvinder vil opleve på et eller andet tidspunkt i livet, enten en enkelt gang eller – desværre for nogens vedkommende – gentagne gange.

Det kære barn har mange navne, og svamp i underlivet er også kendt under navne som underlivssvamp, skedesvamp, svamp i skeden, svamp i skridtet og vaginalsvamp. I lægesprog kalder vi det vaginal candida.

Svamp i underlivet er, selv om det er meget udbredt og meget ubehageligt, heldigvis en ufarlig lidelse.

Underlivssvamp skyldes en infektion med gærsvampen candida albicans. Gærsvampe lever og trives godt i varme og fugtige omgivelser, herunder slimhinden i skeden.

Vi har alle gærsvampe naturligt i kroppen, og så længe de ikke får lov at formere sig mere end normalt, mærker vi ikke noget til dem.

Fakta

Typiske tegn på svamp i underlivet:

 • Voldsom kløe, irritation, svie og ømhed, som ofte er ledsaget af et rødligt udslæt omkring skedeåbningen.
 • Udflåd, der kan være hvidligt og tykt (og i konsistens minde om hytteost). Det lugter normalt ikke fra skeden ved svamp. Hvis der er en fæl fiskelugt, skal du overveje, om du i stedet for svamp har fået skedekatar.
 • Smerter og ubehag ved samleje.
 • Svie ved vandladning.

Ude af balance

Når man får svamp i underlivet, skyldes det, at der er opstået en ubalance i skeden.

Det naturlige miljø med mælkesyre og udflåd i skeden er surt og har dermed en lav pH-værdi. Bliver balancen forstyrret, ændrer pH-værdien sig, og så er det, der kan opstå en svampeinfektion.

Svamp mærkes især som kløe og irritation forneden.

Nogle kan se et udslæt ved skedeåbningen, men de fleste opgiver selv at kigge efter, for det er noget besværligt med spejl, lys og akrobatik at få et ordentligt kig på sagerne forneden.

Hvis svampen er voldsom, vil der komme tykt hvidligt udflåd fra skeden, som næsten kan ligne hytteost.

Det kan også svie, når du tisser og give smerter ved samleje.

Fakta

Årsager til svamp i underlivet:

 • Behandling med kortison og immundæmpende medicin, der for eksempel gives i forbindelse med strålebehandling og kemoterapi.
 • Hormonelle forandringer under en graviditet, hvor også slimhinden i skeden kan blive påvirket.
 • Samleje kan påvirke balancen i skeden, da sæd har en basisk pH-værdi, mens det naturlige miljø i skeden er surt.
 • Diabetes medfører en forhøjet mængde af sukker i blodet, og da sukkeret udskilles gennem urinen, giver det gode vækstbetingelser for svampe.
 • Overdreven hygiejne (typisk med parfumerede produkter), der kan risikere at forstyrre den naturlige balance i skeden.
 • Brug af tætsiddende trusser, måske af syntetisk materiale, der holder området fugtigt og indelukket, hvilket giver svampene gode vækstbetingelser.
 • Brug af trusseindlæg, bind og tamponer, der gør det svært for huden at ånde og holder området indelukket og fugtigt.

Håndkøb eller recept

Man kan købe creme og vaginalkapsler i håndkøb på apoteket, men skal man have en tablet mod svamp, kræver det en recept fra lægen.

Det skyldes, at Fluconazol, som tabletbehandlingen mod svamp hedder, påvirker mange andre medikamenter, og derfor skal lægen godkende behandlingen.

Svampebehandling er heller ikke noget, man bør gøre ukritisk hele livet. Kuren skal føre til, at man slipper for symptomer, ellers skal lægen mistænke, at der er noget andet på færde end svamp.

Så svaret på en mail med ønske om et svampemiddel foranlediger altid, at jeg kigger i journalen.

Jeg tjekker, om der er blevet udskrevet svampemidler for nylig, og om der er foretaget undersøgelser de senere år, hvor man har set efter en årsag til svampen.

Er jeg det mindste i tvivl om, hvorvidt jeg overser noget, beder jeg kvinden komme til en gynækologisk undersøgelse.

Jeg udskriver dog oftest et svampemiddel, mens patienten venter på konsultationen. For det er jo ikke til at passe job eller skolegang, hvis man skal gå og klø sig i skridtet hele tiden.

Skriv til Thilde

Du kan spørge Thilde om alt vedrørende sundhed og sygdom. Eller skriv til hende, hvis du har en morsom eller tankevækkende oplevelse som patient, pårørende eller ansat, du gerne vil dele med læserne.

Skriv til e-mail: [email protected]

Eller til adressen:

Thildes konsultation
Havneholmen 33
1561 København V

Sponsoreret indhold