Sund

Te beskytter hjertet

3. oktober 2022 Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Alle tiders nyhed for dig, der sætter pris på en god kop te: Et par kopper te om dagen kan muligvis nedsætte dødeligheden, især af hjerte-kar-sygdom ifølge en ny befolkningsundersøgelse af 498.043 mænd og kvinder, som forskere fra National Cancer Institute har fulgt gennem 11 år.

Da det er en såkaldt befolkningsundersøgelse, er der tale om statistiske sammenhænge, og resultatet kan have andre forklaringer, men ikke desto mindre viser undersøgelsen, at der er en sammenhæng mellem det at drikke to eller flere kopper te om dagen og nedsat dødelighed af forskellige sygdomme med 9-13 procent i forhold til mennesker, der ikke drikker te.

Mælk og sukker

Te synes især at forebygge hjerte-kar-sygdomme såsom blodprop i hjertet og slagtilfælde i hjernen. Derimod er der ingen tydelig forebyggende effekt overfor kræft og luftvejssygdomme, viser studiet.

Det betyder ikke noget, om man putter mælk eller sukker i teen eller ej. Ej heller hvilken temperatur teen drikkes ved. Og koffein gør heller ikke fra eller til, ifølge fagtidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Sort te

Den nye undersøgelse er også interessant, fordi den omfatter englændere. De drikker som bekendt mest sort te, akkurat som vi gør herhjemme. Sort te har altså også nogle fine sundhedsgevinster.

Hidtil har man været tilbøjelig til at have fokus på de asiatiske grønne og hvide former for te som mest spændende, når det gælder helbredseffekter. Jeg tror dog stadigvæk, at hvis du specifikt går efter at få styr på kolesteroltallet, er grøn te nok et bedre valg.

Ifølge en anden samlet analyse af 15 kliniske afprøvninger har sort te nemlig ingen direkte gavnlig virkning på kolesterol, hverken det farlige LDL, det gode HDL, eller det samlede kolesteroltal.

Så sort te beskytter måske hjerte og kredsløb via nogle andre mekanismer. Derimod sænker grøn te både LDL og totalkolesterol, viser en anden analyse.

Indre rustbeskyttelse

Grøn te er også med til at sænke et forhøjet blodsukker samt forbedre virkningen af insulin, så det giver dermed dobbelt ­bonus for en type 2-diabetiker, der skal holde et ekstra vågent øje med det kolesteroltal, som ellers øger faren for åreforkalkning og blodprop.

De kolesterolgunstige virkninger tilskrives blandt andet ­særlige indholdsstoffer af typen catechiner, især epigallo­catechingallat, forkortet EGCG. Det er både antiinflammatorisk samt virker som en antioxidant, det vil sige som en slags indre rustbeskyttelse, som beskytter kroppen mod farlig iltning.

Uanset hvad, så er nogle kopper te dagligt alle tiders en velsmagende drik, og der er sundhedsgevinster med i købet, hvad enten du vælger sort, grøn eller hvid.

Mange hilsner Jerk W. Langer.

Sponsoreret indhold