I lovens navn

Jeg har overgivet mig: Den nye mand i Beck er fremragende 

23. november 2021 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix
Bent Isager-Nielsen er vild med den svenske tv-serie “Beck”. Og den nye mand i serien, spillet af norske Kristofer Hivju, passer fint ind, mener Ude og Hjemmes krimiekspert.

Du har før rost den svenske krimiserie “Beck”. Jeg er enig, men synes, meget er gået tabt, efter at figuren Gunvald Larsson er skrevet ud af serien.
I de nye afsnit er der kommet en norsk politimand ind i efterforskningsgruppen. Er det realistisk?

Venlig hilsen GH

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hej GH

Jeg har ganske rigtigt ved flere lejligheder udtalt mig positivt om serien, der er baseret på bøger skrevet af forfatterparret Sjøwall og Wahløø.
“Beck” begyndte egentlig som biograffilm, men er senere blevet til en tv-serie.
Den første film havde premiere i 1997, og TV 2 Danmark og Nordisk Film var med til at producere filmen. Kort efter begyndte man at indspille afsnit til tv.

Der er indtil videre fra 1997 og til i dag produceret omkring 50 afsnit, og serien er enormt populær her i Danmark. Den altoverskyggende hovedrolle som kriminalkommissær Martin Beck har i mange år været spillet af svenske Peter Haber.

Machomanerer og ømhed

Som du skriver, spillede superstjernen Mikael Persbrandt i mange afsnit den fandenivoldske efterforsker Gunvald Larsson, men han “døde” i afsnit 31. Haber og Larsson er som skuespillere imponerende sammen.
Beck, der fremstår som en lidt akavet type, følges af sin tro væbner Gunvald, en sælsom blanding af noget hjælpeløst og en bølle.

De er begge ensomme på hver deres måde og har i de mange afsnit gået omkring i det regnfulde Stockholm og opklaret forbrydelser, alt imens de har fremstået som mennesker, der hele tiden er på nippet til at falde ud over kanten af livet.
Beck holdes fast af sin datter og sit barnebarn, mens Gunvald hele vejen holdes fast i sine machomanerer og en underlig blanding af ømhed og sarkasme i omgangen med sine kolleger.

Stærk fremstilling

Det er i virkeligheden efter min mening denne usædvanligt stærke fremstilling af personer, der er så suveræn i “Beck”.
Det ser vi helt ærligt og desværre sjældent i tv-produktioner herhjemme.
Gunvald dør på hospitalet efter at være skudt i hovedet af en ussel forbryder, og han tager ved sin død også hemmeligheden bag sit lukkede og hemmelighedsfulde væsen med sig.

Scenen, hvor Martin Beck efter bisættelsen sætter sig på Gunvalds mørke kontor og græder over tabet af sin kollega, der på en mærkelig måde også var hans ven, er meget stærk og overbevisende skuespilkunst.

Så Beck-serien er efter min mening simpelthen i særklasse. Og den holder stadig fuldt ud. Også selv om de nye afsnit, der er lavet sidste år og i år – og flere er på vej – er uden Gunvald.

Strålende skuespiller

Som du skriver, er der kommet en ny mand på efterforskningsholdet, hvor Beck nu er blevet ældre og er steget i graderne og blevet chef på en anderledes måde end i tidligere afsnit.
I øvrigt interessant at følge de ledelsesmæssige overvejelser og dilemmaer.

Den nye mand er en norsk politibetjent, Steinar Hovland, der – i hvert fald i begyndelsen – mod Martin Becks ønske bliver udlånt af Oslo Politi og indgår i den svenske efterforskningsgruppe.
Hovland spilles af norske Kristofer Hivju, kendt fra Game of Thrones. Jeg var i begyndelsen lidt skeptisk, men har nu – ligesom Martin Beck – helt overgivet mig.

Hivju er en strålende skuespiller, og rollen som Steinar Hovland er netop med til at bibringe “Beck” den fornyelse, som skulle komme efter Gunvalds bortgang.
Privat er 42-årige Hivju gift med Gry Molvær Hivju (på billedet øverst), og de har to døtre sammen.

Logisk og forståeligt

Det er ikke helt realistisk, at en norsk politibetjent tilgår svensk politi og laver politiarbejde i form af afhøringer, ransagninger og anholdelser fuldstændig som en svensk betjent.
Men det er fremstillet logisk og forståeligt, så den lille detalje glemmer man hurtigt.

I virkeligheden er det sådan, at man godt kan udlånes til andre politienheder på tværs af landegrænser, men så er det ofte på administrativt eller uddannelsesmæssigt niveau – ikke som betjent eller efterforsker i marken.

Jeg har som dansk efterforsker og efterforskningsleder i flere tilfælde også været i andre lande og tæt på en efterforskning, men det har altid været i forbindelse med en dansk sag og altid kun på sidelinjen i det pågældende land – aldrig ved selv at foretage de enkelte efterforskningsskridt.
Det gør kollegerne i det pågældende land.
Omvendt har dansk politi på tilsvarende vis jævnligt besøg af udenlandske kolleger.
“Beck” kan ses flere steder og på flere platforme og blandt andet streames på DR TV.

Venlig hilsen Bent

 

I mange år dannede Martin Beck og Gunvald Larsson – spillet af Peter Haber og Mikael Persbrandt – et ubrydeligt makkerpar i “Beck”. Men i de nye afsnit er kun Beck tilbage og i en mere tilbagetrukken rolle end tidligere.

 

 

Sponsoreret indhold