I lovens navn

Bødetillæg: Offerfonden støtter volds- og trafikofre

8. november 2022 Af Bent Isager-Nielsen  Foto: Ritzau Scanpix og Shutterstock
Når færdelssyndere bliver stoppet i ”Politijagten” på Kanal 5, skal de ofte betale et ekstra tillæg til Offerfonden på 500 kroner. Men hvad er tanken bag fonden, og hvad går pengene til? Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen forklarer nærmere.
Vlado Lentz er født i Kroatien og kom til Danmark i 1969. Seere af ?Politijagten? ser ham ofte give en fædselsbøde plus et tillæg på ekstra 500 kroner til Offerfonden.

Når vi ser ”Politijagten” på Kanal 5, oplever vi, at færdselsbetjenten Vlado giver en bøde på for eksempel 2.500 kroner plus 500 kroner til Offerfonden. Hvad er det, og hvad bruges den til?

- Venlig hilsen GS

Hej GS

I det meget populære tv-program ”Politijagten” på Kanal 5 og streamingstjenesten Discovery+ følger man nogle færdselsbetjente i deres arbejde med at håndhæve færdselsloven.

Én af dem er Vlado Lentz fra Midt-og Vestsjællands Politi.

Den 62-årige politiassistent er blevet særdeles folkekær på grund af sin afvæbnende og direkte facon over for de færdselssyndere, han afslører på sit arbejde. Hans charmerende væsen og tydelige talent for at optræde på TV har uden tvivl også medvirket til populariteten.

Støtter ofre

Du har fuldstændig ret i, at man oveni en bøde eller en anden straf risikerer at skulle betale et beløb til Offerfonden.

Den har eksisteret i Danmark siden 2014 og giver tilskud til projekter og aktiviteter, der generelt oplyser om eller støtter ofre for forbrydelser og trafikofre.

Politiet opkræver offerbidragene, og fondens økonomi hviler i sig selv.

Offerbidraget på 500 kroner betales af lovovertrædere i sager, hvor der er begået kriminalitet af mere alvorlig karakter.

Det vil sige sager, hvor der gives bøde eller idømmes straf, forvaring eller ungdomssanktion for at overtræde straffeloven. Men også i andre love end straffeloven kan bidrag til Offerfonden komme på tale.

En række eksempler

Hvis man overtræder færdselsloven – for eksempel når man dømmes betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet, eller hvis den pågældende lovovertrædelse giver et klip i kørekortet – betaler man til Offerfonden.

Og det er jo her, at Vlado og ”Politijagten” kommer ind. Færdselssager, der er grove nok til at udløse en opkrævning til fonden udover bøden, er blandt andet, hvis man:

* kører væddeløbskørsel på offentlig vej.

* kører over jernbane ved stopsignal.

* kører mod ensretningen.

* ikke overholder regler om vigepligt.

* kører over for rødt lys.

* har passagerer under 15 år med, som ikke bruger sele.

Vigtig påmindelse

Hvis man får et klip i kørekortet, er der ikke et entydigt svar på, hvor meget det kommer til at koste.

I en 50 kilometer-zone får man et klip og en bøde mellem 3.000 og 4.000 kroner, hvis man kører mellem 66 og 80 km/t. Det betragtes som en mild forseelse, og man vil ikke blive opkrævet 500 kroner ekstra til Offerfonden.

Men ved grovere hastighedsovertrædelser kan man godt regne med at skulle betale offerbidraget.

Formålet med Offerfonden er at gøre overtrædere af færdselsloven opmærksomme på, at de udover bøder og klip i kørekortet risikerer at betale et ekstra beløb, fordi de med deres kørsel potentielt har bragt andre menneskers liv på spil.

Det kan godt være, at de 500 kroner er trælse penge at skulle betale, men man må nok betragte dem som en meget lille påmindelse om, at man kan skade andre end sig selv, når man ikke passer på i trafikken.

Sikrer tryghed

Vlado Lentz har sagt i interviews, at det forebyggende arbejde, han laver i programmet, er meget vigtigt for ham.

Når han patruljerer på vejene, er det tit den berømte ”politinæse”, der fører ham frem til de bilister, der kører spirituskørsel eller groft overtræder færdselsloven.

Selv om jeg aldrig selv i politiet har arbejdet med overtrædelser af færdselsloven eller interesseret mig fagligt for den del at politiets arbejde, synes jeg det er spændende og fascinerende at se, hvordan dygtige og engagerede færdselsbetjente opererer i arbejdet med at sikre tryghed på gader og veje til gavn for os alle.

Konkret støtte

Her er en række konkrete eksempler på projekter, som Offerfonden støttede i 2021 ifølge årsberetningen:

* Frivillighuset Varde – rådgivning og vejledning til voksne med senfølger efter seksuelle overgreb i barndommen.

* Foreningen frie fugle – cykelrelaterede aktiviteter for ofre for vold.

* KFUK’s sociale arbejde (Reden Aalborg og Reden Odense) – hjælp til primært udenlandske kvinder, der er ofre for kriminalitet og prostitution.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen
Ved grove hastighedsovertrædelser kan man godt regne med at skulle betale et bidrag til Offerfonden.

 

Sponsoreret indhold