I lovens navn

Stedfar mistænkt for drab: Mysteriet om fireårige Heidi

22. november 2022 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix.
Fireårige Heidi Jepsen forsvandt uden for sit hjem i Kolding den 8. april 1979 – og er aldrig siden blevet fundet. Pigen er højst sandsynligt blevet myrdet, men af hvem?  Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen, fortæller om den gådefulde sag.
Heidi Jepsens papfar Dion Pedersen og hendes mor, Anna, med Heidis dukker. Dion Pedersen var hovedmistænkt, men har gennem årene fastholdt sin uskyld.
Heidi Jepsens papfar Dion Pedersen og hendes mor, Anna, med Heidis dukker. Dion Pedersen var hovedmistænkt, men har gennem årene fastholdt sin uskyld.

Hej Bent

Jeg følger dine artikler i Ude og Hjemme, og nu er det min tur til at spørge om en sag, der står mit hjerte nært.

Sagen drejer sig om lille Heidi fra Kolding, der blev en del af mit liv for en kort stund, fordi jeg også hedder Heidi.

Da Heidi forsvandt og sagen kørte for fuld kraft i 1979, var jeg på ferie med mine forældre. Vi sejlede til Esbjerg fra England, og jeg legede på skibet iført en T-shirt med mit navn.

Nogle må have kontaktet politiet, for politiet stod klar i Esbjerg for at undersøge, om jeg var den forsvundne Heidi. Det var jeg jo ikke, men jeg har siden som ung og voksen fulgt sagen, fordi den kom så tæt på mig. B.T. skrev faktisk en lille historie om, at jeg var blevet opfattet som den forsvundne Heidi.

Jeg synes, det er sørgeligt, at hun aldrig er blevet fundet og vil gerne høre dig, om du mener, at sagen kan opklares i dag?

- Venlig hilsen Heidi

Tak for dit spørgsmål

Interessant at læse din historie og høre om avisartiklen. Fireårige Heidi Jepsen forsvandt fra en sandkasse på en legeplads uden for sit hjem på Nørremarksvej i Kolding den 8. april 1979. Hun er aldrig blevet fundet, hverken levende eller død.

Forsvundne personer bliver her i landet i langt de fleste tilfælde genfundet efter kortere eller længere tid, men sådan er det ikke gået med Heidi fra Kolding.

Der er efter al sandsynlighed tale om en drabssag, hvor det er lykkedes gerningsmanden at skaffe sig af med liget på en effektiv måde og at undgå afsløring. Og netop den slags sager har jeg skrevet om adskillige gange. Et barn eller et ungt menneske forsvinder og dukker aldrig op igen eller bliver efter et stykke tid fundet myrdet.

Mange teorier

Heidis forsvinden har været underlagt massiv efterforskning i årenes løb af Kolding Politi og Rejseholdet, og der har været mange teorier om baggrunden for pigens forsvinden.

Sagen er fra før min tid i Rejseholdet, men det er én af de sager, jeg har hørt mest om fra ældre kolleger.

Min tidligere kollega fra Rejseholdet, Hans Jørgen Bonnichsen, der også er kendt som tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste PET og en flittig debattør i medierne, skrev i 2017 bogen ”Glem ikke Heidi”.

I indledningen af bogen kalder han sagen for sit livs ”cold case”. Der er i årenes løb skrevet utallige artikler, lavet tv-udsendelser og podcasts om sagen.

Hovedmistænkt

Tidligere i år trådte en hovedmistænkt frem og optrådte i flere medier og fortalte om sine oplevelser.

Der er tale om Heidis stedfar, Dion Pedersen, som var sammen med Heidis mor, Anna Jepsen, på daværende tidspunkt.

Han blev sammen med moderen anholdt fire måneder efter Heidis forsvinden og sigtet for at have bortført og dræbt sin steddatter. Politiets beviser mod ham var dog ikke stærke nok til, at anklageren kunne få ham fængslet i det 36 timer lange grundlovsforhør, der fandt sted. Dion blev derfor løsladt, og anklagemyndigheden droppede sagen mod ham og Anna Jepsen.

Fastholdt uskyld

Noget af det, der belastede parret, var flere af deres løgne om, hvor de var henne, den dag datteren forsvandt.

Dion Pedersen har gennem alle årene fastholdt sin uskyld.

Han brød et stykke tid efter Heidis forsvinden med Anna og giftede sig på ny og fik to børn. Han blev i 1985 idømt 15 måneders fængsel for børnemishandling af sin bare fire måneder gamle søn, der blev udsat for så grov vold, at han fik kraniebrud.

Store eftersøgninger

I tiden efter Heidis forsvinden blev den helt store eftersøgning ellers sat i gang. Blandt andet gik frømænd fra Søværnets Frømandskorps i gang med at lede i Kolding Å, på lossepladsen i Seest, Marienlundsskoven og Slotssøen, men alt sammen uden resultat.

I årenes løb er der flere gange iværksat store eftersøgninger og opgravninger. Jeg tror desværre ikke, at sagen kan blive opklaret. Selv hvis liget skulle dukke op, vil det være svært at føre en sag. En detaljeret tilståelse fra gerningsmanden kunne dog muligvis føre til opklaring. Drabssager forældes aldrig, og jeg anser det for usandsynligt, at Heidi er i live.

I så fald ville hun være 47 år.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen
Heidi forsvandt i 1979

 

Sponsoreret indhold