Sundhed uden recept

Sådan klarer du kulden

30. januar Af Jerk W. Langer. Foto: Shutterstock.
Foto: Shutterstock.
Læge Jerk W. Langer guider dig igennem de kolde måneder. Læs nedenfor, hvordan du passer på dig selv i kulden.
Pige der står ude i kulden

Kolde vintre kommer selvfølgelig aldrig som en overraskelse, og de fleste forholdsregler giver sig selv. Men alligevel er der grund til at tænke sig om. Dels for ikke at ryge ind i en halsbetændelse eller luftvejsinfektion. Dels fordi man skal være ekstra forsigtig, såfremt man drikker alkohol, er ældre, eller er hjertesyg.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mere sårbar

Alkohol i større mængder gør dig mere sårbar i kulden. Alkohol udvider blodkarrene, så kroppen taber mere varme. Samtidig mærker man ikke, at det er så koldt.

Svært berusede kan faktisk fryse ihjel på en bænk eller efter at være faldet omkuld, som det desværre sker flere gange hver vinter herhjemme, når fulde og festglade mennesker forlader varmen indendørs, glemmer overtøjet og ender forfrosne eller i værste fald døde i kulden.

Hjertet pumper kraftigere

Når kropstemperaturen falder, begynder musklerne at sitre med kulderystelser for at skabe varme. Blodkar i arme og ben trækker sig sammen for at holde hjertet og de indre organer varme. Stofskiftet sættes i vejret og danner forbrændingsvarme. Og hjertet pumper kraftigere for at sende mere varmt blod rundt i kroppen.

Personer med hjertesygdom er sårbare, fordi alt dette sætter hjertet på overarbejde. Det ­udløser lettere brystsmerter eller i værste fald et hjertetilfælde.

Kulde og alder

Med alderen bliver man sårbar for kulden, fordi reflekserne, der skal beskytte mod afkøling, fungerer langsommere. så kroppen lettere taber varme. Temperaturfornemmelsen svækkes, så man tager for lidt tøj på. Mange ældre har dårlig tørstfornemmelse og drikker for lidt vand til at holde gang i kredsløbet.

De bedste råd i kulden:

  • Klæd dig ordentlig på. Kig ikke kun på temperaturen, men også på vinden, da den såkaldte windchill-faktor ­forværrer kulden betydeligt.
  • Er du ældre eller hjertesyg, så hav mad på lager, så du ikke behøver gå udenfor i meget koldt vejr. Eller ­bestil over internettet til levering.
  • Forkert beklædning er en indlysende risiko.
  • Blæst, især modvind, gør kulden meget værre.
  • Vådt tøj trækker varme ud af kroppen. Skift straks, hvis du bliver våd eller har trænet udendørs.
  • Drik rigelig med vand, så du ikke tørster udenfor i kulden. Væskemangel gør det sværere at holde gang i kredsløbet.
  • Klæd dig ekstra varmt på, når du drikker alkohol, eller bliv indenfor, hvis du har drukket meget.
  • Beskyt huden med en federe creme end normalt, så den ikke tørrer ud.

Mange hilsner Jerk W. Langer.

Sponsoreret indhold