Børn og døden

Vi er for bange for at tale om døden, selv om den er et livsvilkår for os: Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at vi alle skal dø. Familie-ekspert Charlotte Højlund hjælper dig med at tackle den svære samtale om sygdom og død.

For nogle måneder siden var der en del debat om et billede af en lille, syrisk dreng, der var omkommet under flugten fra borgerkrigen. Drengen og hans mor druknede, da deres båd kæntrede, og billedet viste ham liggende død i vandkanten.
Mange mente, at man ikke måtte vise billedet af respekt for de efterladte, og slet ikke på Facebook, hvor også børn kunne se det. Holdningen var, at børn skulle skærmes for den slags. Jeg er meget uenig, for jeg synes, at det er vigtigt, at børn får at vide, at der også sker onde ting i verden. Ligesom jeg synes, at det er naturligt, at børn får lov til at tage med til et nært familiemedlems begravelse og som os andre får mulighed for at sige et sidste farvel.

LÆS OGSÅ: Hvorfor skulle mor dø?

Da min farmor døde for snart ni år siden, havde jeg seks børn med til begravelsen. Det skyldtes dels, at jeg fandt det i orden, at de deltog, dels at jeg ikke havde andre muligheder for pasning, hvis deres far også skulle med til begravelsen. Så kan man spørge, hvor meget de små egentlig forstod, og det var sikkert ikke meget. Men når vi taler om det i dag, og de ser billeder af sig selv sammen med deres oldemor, ved de, at de ikke blev snydt for at sige farvel til et menneske, der havde betydning for dem som små og omvendt.
Vi er for bange for at tale om døden i dag, selv om den er et livsvilkår for os: Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at vi alle skal dø. Det er den virkelighed, vi har til fælles, uanset hvor forskellige vi ellers er. Hvorfor skal børn ikke vide det?

LÆS OGSÅ: 10 gode råd til børn i sorg

Sådan tackler du den svære snak om sygdom og død:

● Lad være med at pakke realiteterne ind. Der er ingen grund til at tale om at gå bort, flyve op i himlen, og hvad du ellers kan finde på. Men du skal selvfølgelig afpasse din forklaring til barnets alder.
● Svar ærligt på spørgsmål om både konsekvenserne af en alvorlig dødelig sygdom og selve døden.
● Hvis du selv eller barnet er troende og spørger om Gud og himlen, er det efter min mening mest fair at svare, at nogen tror, man kommer i himlen, og andre gør ikke. Så er det op til barnet selv, hvad det vil tro på.

Vis din sorg

● Det er ikke forkert at have børn med til en begravelse, hvis de har været tæt på den afdøde, eller hvis du synes, at det er rigtigt, at de får den indsigt.
● Du må gerne vise din sorg, for børn kan sagtens forstå, at man er ked af, at et menneske tæt på en ikke er der mere.
● Du må også godt fortælle, at du ikke er ked af selve døden, hvis personen var meget syg og havde smerter.
● Husk at fortælle om alt det gode, den afdøde oplevede i sit liv, og at hun har haft et godt liv.

LÆS OGSÅ: Hjælper andre børn med kræft