Kattens uge: Tag ansvar for alle katte

I uge 39 sætter Dyrefondet fokus på ansvarligt ejerskab og medansvar for ejerløse katte.

Dyrefondet arbejdet året rundt for at sikre både vores familiedyr, dyrene i landbruget og naturens dyr. Og hvert år, i uge 39, sætter de ekstra fokus på ansvarligt ejerskab og på medansvar for ejerløse katte under titlen “Kattens Uge”.

Vibeke Haslund, der er direktør for Dyrefondet, siger: “Kattens Uge har blandt andet til formål at øge antallet af mærkede, registrerede og neutraliserede katte og, ikke mindst, at mindske antallet af ejerløse katte og dumpede katte.” Og i den forbindelse har Dyrefondet, i samarbejde med Den Danske Dyrlægeforening og flere dyreværnsorganisationer samt katteregistrene, udarbejdet materiale, som flere af landets dyreklinikker vil dele med katteejere i hele landet.

Strejfere skaber konflikter

Mange folk bryder sig ikke om omstrejfende katte, uanset om det er en privat kat eller en ejerløs af slagsen. En omstrejfende kat kan skabe konflikter. Den urinmarkerer på døre og mure, og den jager de fugle, som man måske prøver at tiltrække med fuglehuse og foderbræt. Folk vil ikke have katte ind i haven, hvor de markerer og efterlader kattelort. Katten tilgodeser egentlig bare sine naturlige instinkter, men en ejerløs kat overlever kun, hvis den kan finde mad nær vores boliger, eller hvis den bliver fodret.

Ansvar for alle katte

En ejerløs kat har ikke noget godt liv. Mange ejerløse katte lider af smertefulde sygdomme, øjenbetændelse og infektioner. Mange ejerløse killinger omkommer tidligt af sult, tørst og sygdomme. Vibeke Haslunds gode råd om ejerløse katte lyder: “Hvis du fodrer en ejerløs kat i sommerhuset eller i nabolaget, så skal du tage det fulde ansvar for den. Fuldt ansvar betyder, at du skal få den indfanget, så den kan blive tjekket for sygdomme. Hvis den er sund og rask, skal du sørge for neutralisering. Du skal fortsat fodre den og holde øje med dens sundhed og eventuelt sikre assistance fra en dyrlæge, hvis der er brug for det.”

Ejerkatte forsømmes også

Men det er ikke kun de ejerløse strejfere, der kan være problemer med. Mange ejerkatte går alt for længe omkring med lidelser uden at blive tilset af en dyrlæge. Det er ét af de emner, der er i centrum i løbet af “Kattens Uge”. Vibeke Haslund opfordrer: “Jeg håber, at alle vil bidrage og være opmærksomme på deres kattes sundhedstilstand. Husk også, at en ansvarlig katteejer sørger for at få sin kat mærket, registreret og neutraliseret.”

Vidste du det?

  • En bortløben eller forvildet ejerkat kan genfindes, hvis katten bliver id-mærkes med chip eller øretatoveret senest, når katten er seks måneder.
  • Sterilisation kan tilsyneladende forlænge kattens liv.
  • Det er vigtigt at have oplysningerne om din kat i orden. Er din kat korrekt vaccineret, og har du husket at mærke og registrere den? Er oplysningerne opdaterede?
  • Registrer din kat på www.katteregister.dk