I lovens navn

Basse blev bortført fra barnevogn: Mysteriet i Odense

22. marts 2022 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix
I februar 1966 gik en kvinde i Odense ud for at handle og stillede barnevognen – med sin tre måneder gamle dreng Basse – udenfor en butik. Da hun gik ud igen, var han forsvundet. Ude og Hjemmes krimiekspert Bent Isager-Nielsen fortæller om den gådefulde sag

Jeg har flere gange på denne side skrevet om børn, der er forsvundet eller er blevet myrdet.
Blandt andet har jeg fortalt om en af de mest omtalte og omdiskuterede sager om et forsvundet barn, nemlig Maddie-sagen fra Portugal i 2007.

Den udstiller mange af de komplekse problemer og dilemmaer i den type sager, blandt andet mediernes rolle og falske vidneudsagn, anmeldelser og tilståelser.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Derudover også spørgsmålet om forældrenes eventuelle indblanding og politiets indsats.
Den massive pressedækning er ikke i alle tilfælde af det gode, og den store politiindsats er ikke altid garanti for opklaring. Basse-bortførelsen fra Odense er et godt eksempel på dette.

Sovende dreng

Den 7. februar 1966 går en 24-årig kvinde i Odense ud for at handle. Med sig har hun sin tre måneder gamle dreng i en sort barnevogn. Drengen er endnu ikke døbt, men bliver kaldt Basse.

Uden for butikken Lisa i Kongensgade stiller hun sin sovende dreng fra sig og går ind i forretningen. Da hun 10 minutter efter kommer ud af forretningen, er drengen væk. Barnevognen med dynen står tom tilbage. Politiet i Odense går øjeblikkeligt i gang med en enorm eftersøgning og efterforskning. På billedet øverst ses to dage betjente foran butikken.

Pressen er massivt til stede med det samme, og allerede dagen efter Basses forsvinden bliver hans mor interviewet til Ekstra Bladet.

Spekulationer

Hændelsesforløbet har mange ligheder med Tina-dramaet fra året før, hvor en lille pige på tre måneder bliver bortført, mens hendes mor er på indkøb i Daells Varehus i København. Tina bliver dog fundet igen i god behold efter et stykke tid.

Mange medier kører hårdt på Basses mor og antyder, at hun har været uforsigtig, fordi hun stillede barnevognen med Basse fra sig.

Ligesom i andre tilfælde med forsvundne børn spekulerer man i, om moderen er impliceret, og om Basse overhovedet var i barnevognen. Mange undrer sig over, at moderen ikke græder, når hun bliver interviewet. Måske har moderen selv noget med bortførelsen at gøre? Der bliver endda skrevet om, at hun måske har solgt sin søn og derefter iscenesat det hele.

Mediernes magt

Skrivelserne i medierne om moderen viser, hvor stor magt pressen kan have på fremstillingen af en sag og de personer, der er involveret.

Medierne er efterhånden så hårde ved moderen, at efterforskningslederen fra Odense Politi ser sig nødsaget til at gå ud med en pressemeddelelse om, at Basses mor ikke er under mistanke i sagen.

Under alle omstændigheder ser det ud, som om spekulationerne og rygterne om moderen og hendes person i medierne fylder mere end selve bortførelsen.

Der kommer – formentlig som følge heraf – ikke så mange oplysninger fra befolkningen som i for eksempel Tina-sagen. Dertil er der ikke noget billede af Basse, som aviserne kan bringe – fordi forældrene simpelthen ikke har fotograferet ham – hvilket også kan have indflydelse på offentlighedens sympati og villighed til at hjælpe.

To vidner

Det bedste spor i sagen er længe to piger på otte og 10 år, som påstår, efter de har læst om sagen i aviserne, at de har set en kvinde tage et barn op af en barnevogn foran butikken Lisa, på det tidspunkt hvor Basse forsvandt.

De beskriver kvinden indgående og tegner også et karakteristisk tørklæde, de forklarer, at kvinden bar. De viser endda efterforskerne, hvilken rute kvinden efterfølgende er gået med barnet. Pigerne er politiets bedste vidner, og de er meget opsatte på at hjælpe med opklaringen.

Det viser sig dog, at pigerne slet ikke har opholdt sig i nærheden af Lisa i det givne tidsrum, men tværtimod i en svømmehal. De har simpelt hen opdigtet alt i deres vidneforklaring.

Det var ikke Basse

Trods en enorm efterforskningsindsats er sagen den dag i dag uopklaret.

Godt 40 år efter forbrydelsen troede politiet faktisk, at de langt om længe havde fundet frem til Basse. En mand, som politiet var kommet i kontakt med, blev nemlig født samme dag som Basse og voksede op i samme område.

Manden indvilgede i at give en dna-prøve, der blev sammenlignet med Basses mor. Der var dog ikke et match. Basse var altså ikke blevet fundet.

Sagen er unik i sig selv, fordi det er den eneste uopklarede sag om et forsvundet barn, vi har i Danmark. Hvis Basse stadig lever, vil han i dag være en mand på 56 år.

Venlig hilsen Bent

Politiet indledte en enorm eftersøgning.

Sponsoreret indhold