I lovens navn

De firbenede hjælper de tobenede

6. juni Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Ritzau Scanpix
Det ridende politi har mange opgaver og er en succes. Her på billedet patruljerer betjente i sadlerne ved Amalienborg i anledning af dronning Margrethes fødselsdag. Men de firbenede hjælpere har i perioder været sparet væk.
Ridende politi ved Amalienborg

En dag midt i april var jeg ude at gå en tur på Frederiksberg i København, hvor jeg bor, da jeg tilfældigt mødte en politipatrulje til hest.

Det er altid dejligt at møde politiet, men den dag var det en særlig fornøjelse, da jeg selv har redet som dreng og altid har holdt meget af heste.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Både de to- og firbenede kolleger udstrålede overskud, venlighed og myndighed. Alt det som dansk politi står for. Noget lille følte jeg mig dog trods min ikke ringe højde på 190 centimeter.

Historien om heste i politiet begyndte, da Københavns Politi fik sin første beredne afdeling i 1882.

I mange år herefter var hestene opstaldet i Ridehuset på Christiansborg Slot. Her holdt enheden til, indtil den blev nedlagt i 1972.

Holdningen var, at politiheste var dyre og ineffektive i et moderne politi, og at man kunne bruge penge på andet og bedre.

Skulle spare millioner

Efter et politisk pres blev politihestene igen indført i 1998, men blev så vidt jeg ved aldrig en helt integreret enhed i politiet og blev derefter endnu en gang afviklet i 2012.

I de mellemliggende 14 år holdt enheden til i lokaliteter tæt på den daværende politiskole på Artillerivej på Amager.

Ved nedlæggelsen af politihestene i 2012 var det igen i forbindelse med en større spare- og effektiviseringsproces i politiet.

Københavns Politi skulle spare 118 millioner kroner frem til 2015, og man fandt det derfor nødvendigt at nedlægge ”rytteriet”, som enheden blev kaldt i folkemunde.

Og dyrt er det uden tvivl at have en afdeling med beredent politi. Udover løn til betjentene er der jo store udgifter til heste, træning, staldplads, folde, foder, dyrlæge osv.

Gode muligheder

Ved finanslovforhandlingerne i 2018 lykkedes det i sidste øjeblik først og fremmest Dansk Folkeparti at presse politihestene ind på finansloven, så det ridende politi gradvist kunne genopstå. Et beredent politi var et krav fra partiet for at stemme for finansloven.

I december 2018 blev de første fire heste indlogeret på en gård i Dragør, mens politibetjentene måtte tage til takke med en skurvogn i nærheden.

I februar 2020 flyttede hestene ind på et opstaldningssted på Amager med nybygget stald med store bokse, paddocks (løsdriftsstalde) og ridehus med moderne faciliteter.

Lige uden for området ligger 40 kilometer ridestier i skov og strand, så hestene og rytterne har gode muligheder.

Det hele ligger kun et kvarters kørsel fra Rådhuspladsen i København, så det ridende politi kan hurtigt komme ind til centrum, hvor der oftest er behov for deres assistance.

Tilstede i hele landet

Politihestene er organisatorisk placeret i rytterisektionen i Københavns Politi, men heste og ryttere kan også efter behov arbejde i resten af landet, som det for eksempel skete ved indvielsen af den nye nærpolitistation i Grindsted i Billund Kommune 29. august sidste år.

Det ridende politi benyttes først og fremmest til ceremonielle begivenheder som for eksempel Folketingets åbning og Dronningens nytårskur.

Skaber tryghed

Ryttere og heste er desuden gode til at vise synlighed på en anden måde, end politiet kan i en patruljevogn. På den måde indgår de dagligt i politiets tryghedsskabende og dialogfremmende virksomhed – ofte ved at patruljere i udvalgte områder.

Hestene er også jævnligt med, når politiet er til stede i det københavnske natteliv.

Politibetjentene i rytterisektionen har stort set samme udrustning som andre patruljebetjente, men derudover en rytterstav, ridestøvler, hjelm og en airbagvest, som udløses og yder beskyttelse, hvis rytteren falder af hesten.

Venlig hilsen Bent

På sporet

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold