I lovens navn

To gamle drabssager måske opklaret: Myrdet kvinde fundet i kirkebrønd

2. november 2021 Af Bent Isager-Nielsen. Foto: Ritzau Scanpix.
En brønd gemte på en makaber hemmelighed, da en betjent ved et tilfælde fandt liget af en ung kvinde. Nu tyder meget på, at det over 20 år gamle mord i Norge – sammen med et andet kvindedrab – nærmer sig en opklaring, skriver Ude og Hjemmes krimiekspert, Bent Isager-Nielsen.

Du har flere gange skrevet om uopklarede drab. Jeg har hørt, at norsk politi tilsyneladende er ved at opklare to gamle mordsager på unge kvinder. Kan du fortælle noget om det?

Venlig hilsen GF

Cold cases

Heldigvis sker det jævnligt, at gamle drabssager bliver opklaret.
Som jeg har skrevet om før, skyldes det, at politiet i de fleste lande aldrig giver op i den slags sager, og at sager om drab aldrig forældes.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Når “cold cases” bliver opklaret, er det typisk på grund af én eller flere årsager.
Enten tilstår gerningsmanden pludselig forbrydelsen eller betror sig til en person, der så går til politiet.
Eller også begår han en ny forbrydelse, som politiet opklarer og samtidig konstaterer, at han også er gerningsmand til den gamle forbrydelse.

Endelig kan det ske, at sikrede spor i den gamle sag kan undersøges med nye metoder eller ved at videreudvikle allerede eksisterende metoder – typisk inden for dna-analyser.

Tragisk fortælling

De sager, du refererer til, foregik med fem års mellemrum og skabte stor opstandelse, mediebevågenhed, kritik af politiet og utryghed i Norge.
Nu mener norsk politi, at én og samme gerningsmand begik drabene.

Det var 6. maj 1995, at liget af den 17-årige Birgitte Tengs blev fundet i vejkanten på øen Karmøy i den sydvestlige del af landet.
Hun var blevet voldtaget og dræbt med slag mod baghovedet.

Det udviklede sig til en tragisk fortælling, der splittede det lille samfund og Birgittes familie. Politiet rettede nemlig mistanken mod hendes egen fætter, som først blev dømt og derefter frikendt i sagen.

Løftede brønddæksel

Fem år senere, 24. september 2000, forsvandt 20-årige Tina Jørgensen sporløst, mens hun var i byen i den sydvestnorske by Stavanger.
Først en måned efter hendes forsvinden var der nyt, da en politibetjent i forbindelse med en helt anden sag løftede et brønddæksel uden for en kirke i området.
I brønden fandt man liget af Tina.

Hendes kæreste var på et tidspunkt mistænkt, men sigtelsen mod ham er efterfølgende frafaldet.

Grænseløs adfærd

De to drab var altså uopklarede indtil august i år, hvor norsk politi anholdt en 50-årig mand i sagen.
Den anholdte er en gammel kending af politiet.

Norske aviser beskriver, hvordan søgelyset allerede rettedes mod ham som 15-årig, hvor han blev beskyldt for at udvise grænseløs adfærd over for flere kvinder.
Han var også genstand for efterforskning i forbindelse med drabet på Birgitte Tengs.

En kvindelig psykolog fortalte dengang politiet, at han havde forsøgt at kvæle hende efter at være mødt op hos hende iklædt dameundertøj og høje damesko.
Han blev dømt for overfaldet på psykologen og samtidig dømt for utallige indbrud og en række forhold, hvor han havde samlet kvinder op og forulempet dem.

Grundigt arbejde

Den 50-årige anholdte mand er nu formelt sigtet for drabet på Birgitte Tengs, men norsk politi har meldt ud, at man også mistænker ham for drabet på Tina Jørgensen.
De kriminaltekniske undersøgelser og den gode opbevaring af spor i Birgitte-sagen, har utvivlsomt medvirket til gennembruddet.

Avisartikler fra dengang beskriver, hvordan politiets teknikere efter fundet af Birgittes lig arbejdede på stedet i flere dage og udførte det, som norske efterforskningseksperter i dag kalder et “meget grundigt arbejde”.

Man fandt adskillige hår samt en mindre blodplet på liget og blodpletter på Birgittes tøj.
Lige siden har hårene været afgørende i forsøget på at fremskaffe et dna-match.

Politiet har passet godt på sporene, i håb om at dna-teknologien ville udvikle sig. Og nu har hår og rester af blodpletter på tøjet været undersøgt af østrigske dna-eksperter.

Det er disse nye undersøgelser, der menes at have bevist en forbindelse til den 50-årige anholdte mand. Hvilke beviser man har mod manden i forhold til drabet på Tina, er ikke oplyst.

Giver håb

Udviklingen i de norske sager og andre giver håb om, at politiet kan opklare gamle sager.
Også her i landet har vi uopklarede drab på unge kvinder, som jeg før har skrevet om.

I sagen om 17-årige Emilie Meng fra Korsør er det for nylig kommet frem, at politiet indsamler dna-prøver af mange yngre mænd fra lokalområdet.
Det er ofte muligt at opklare en drabssag, især når det grundlæggende politiarbejde og de kriminaltekniske undersøgelser er i orden.

Venlig hilsen Bent

Politiinspektør Unni Byberg Malmin fortæller pressen, at en 50-årig mand er sigtet for at have dræbt Birgitte Tengs og mistænkt for at have slået Tina Jørgensen ihjel.

Sponsoreret indhold