I lovens navn

Hurtig og robust: Bankrøvernes foretrukne bilmærke 

30. august 2022
Foto: Shutterstock og Ritzau Scanpix
Herhjemme oplever vi stort set ikke bankrøverier, fordi bankerne ikke længere ligger inde med kontanter. Anderledes er det i eksempelvis Tyskland, hvor navnlig ét bilmærke bliver brugt af røverne, skriver Bent Isager-Nielsen, Ude og Hjemmes krimiekspert. 
Bil på vej

Jeg har før skrevet om udviklingen inden for røverier i Danmark, blandt andet om det glædelige i, at vi næsten aldrig oplever bankrøverier længere. Det skyldes primært den omstændighed, at der stort set ikke findes kontanter i bankerne længere.

Vi kender imidlertid til andre former for røverier, og jeg har blandt andet skrevet om danmarkshistoriens største røveri, som foregik tidligt om morgenen den 10. august 2008 mod Dansk Værdi Håndtering i Brøndby. Jeg har også tidligere fortalt om “julerøveren fra Fredericia” i 1983.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

I Danmark foregår mere og mere af den finansielle udveksling af penge digitalt, og næsten alle danskere og virksomheder bruger flittigt MobilePay, mobilbank og netbank. En kæmpestor fordel for os alle, både borgere og finansielle institutioner.

Men i mange andre lande, hvor man stadig i modsætning til Danmark opererer med store kontantbeløb overalt i samfundet, ses der fortsat røverier.

Gammeldags udfordringer

I Tyskland oplever man for tiden nærmest en eksplosion – Berlin har gennem længere tid været plaget af spektakulære og voldsomme røverier mod firmaer, der har store pengebeløb liggende, banker, smykkefirmaer, pengetransporter og lignende.

Så bekymringerne for røvere i Tyskland er ikke, som det kunne være i Danmark, om man kan skjule de digitale spor efter økonomiske forbrydelser på nettet, men helt andre og mere “gammeldags” udfordringer.

Som for eksempel hvordan røverne kan komme hurtigt væk, inden politiet dukker op.

Og svaret på det spørgsmål er næsten altid det samme. I forsommeren i år angreb fire røvere to vagter i en pengetransport i Berlin-bydelen Wilmersdorf og affyrede både skarpe skud og tåregas.

Også i dette tilfælde var det for røverne et spørgsmål om at kunne køre fra politiet.

Superhurtig

Det har i Tyskland udviklet sig til noget, som bilfabrikken Audi næsten kan bruge som reklame – selv om virksomheden med garanti gerne ville have undværet denne “markedsføring”.

Røvere i Tyskland har fået en forkærlighed for Audi A6 eller en model, der ligger tæt op ad den.

Ved røveriet i Wilmersdorf forsvandt røverne i en Audi RS6 Avant. Fordelene ved at bruge Audi er mange. Der er mange af dem i de tyske gader, og så er Audi en superhurtig bil.

Under andre af de voldsomme røverier i Tyskland har gerningsmændene også i langt de fleste tilfælde benyttet en Audi som flugtbil.

Pålidelig

Tyske efterforskere formoder i øvrigt, at de kriminelle tilhører mafialignende “klaner” med mellemøstlige rødder, noget man i øvrigt også ser i Sverige.

Vidner til de tyske røverier har fortalt, at gerningsmændene i flere tilfælde talte arabisk sammen eller tysk med arabisk accent.

Summa summarum har tyske kriminelle ingen bekymringer over, at de jo i sagens natur skal have omsat de mange kontanter fra røverierne. Deres bekymring ligger primært i at kunne komme væk fra politiet, og meget tyder på, at tyske røvere som andre bilkendere altså vælger en Audi eller i hvert fald en hurtig og pålidelig tysk bilmodel.

Biler fundet i container

I røveriet mod Dansk Værdi Håndtering i Brøndby i 2008 kørte røverne i øvrigt også i Audi. Bilerne havde de længe inden røveriet frarøvet ejerne i Stockholm under trusler med pistoler.

De formåede at køre fra politiets patruljebiler på deres flugt i Audi’erne fra Brøndby.

Da der senere kom hul på efterforskningen af røveriet, hvor udbyttet blev næsten 70 millioner kroner, var det netop, fordi Audi-flugtbilerne blev fundet i en container i en grusgrav i Sengeløse vest fra København.

En efterfølgende overvågning af containeren og den videre efterforskning førte til opklaring af den voldsomme sag, hvor 15 mænd blev idømt mellem syv og 10 års fængsel.

Andre formål

Hvorfor røverne overhovedet havde placeret Audi’erne i en container i en grusgrav i Sengeløse er et godt spørgsmål.

En teori kan være, at disse hurtige og effektive biler eventuelt skulle være afhentet senere og brugt ved nye røverier. Var bilerne ikke blevet fundet, er jeg ikke sikker på, at røveriet var blevet opklaret.

Jeg glæder mig over, at tiden med voldsomme bankrøverier heldigvis ser ud til at være ovre i Danmark, og at Audi nu primært bruges til helt andre formål.

Venlig hilsen Bent

 

Under kuppet mod Dansk Værdihåndtering i Brøndby (på billedet) i 2008 slap røvere væk med næsten 70 millioner kroner.

 

 

 

Sponsoreret indhold