I lovens navn

Indført i flere lande: Politiets ekstra øje

7. november Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Tobias Hase/picture-alliance/dpa
I flere lande bærer politiet små kropskameraer for at vise, hvad der foregår under for eksempel en anholdelse. Jeg går ind for også at bruge dem herhjemme. På billedet ses en betjent fra tyske München.
Tysk betjent fra München med kropskamera

Jeg skrev fornyligt om den omtalte og voldsomme anholdelse af en mand på Christianshavn i København.

Den 43-årige journalist og familiefar cyklede samtidig med, at han talte i mobil. En betjent så det, men manden nægtede at oplyse sit navn, og situationen kom ud af kontrol. Det endte med, at han blev overmandet af betjente, der blandt andet brugte peberspray

En video af anholdelsen er blevet delt, og mange har haft en mening om politiets magtanvendelse. Manden er sigtet for flere forhold, men har klaget over politiet til Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der nu behandler sagen.

Også da jeg efter episoden på Christianshavn holdt foredrag for en forening i København, blev anholdelsen og videoen berørt. Meningerne var delte.

Nogle syntes, at politiet var gået for vidt, mens andre mente, at de voldsomme optrin kunne være undgået, hvis manden blot havde fulgt politiets anvisninger.

Fordele

Der blev under foredraget spurgt ind til, om det ikke kunne være en fordel, hvis politibetjente havde påmonteret videokameraer på brystet – de såkaldte bodycams. Så ville der jo ikke være så megen diskussion bagefter om, hvad der rent faktisk var sket.

Spørgsmålet er ikke helt nyt. Flere lande har indført bodycams i politiet.

Fordelen er selvfølgelig, at man får dokumenteret situationen i detaljer og derved undgår klager, undersøgelser, misforståelser og eventuelle usandheder.

Rigspolitiet i Danmark startede for to år siden et landsdækkende forsøg med at bruge bodycams, altså et kamera monteret på betjentes hjelme, veste eller køretøjer.

Mig bekendt er der endnu ikke offentliggjort noget om resultatet. Københavns Politi leder forsøget, som også involverer betjente fra Nordjyllands, Østjyllands, Fyns og Københavns Vestegns Politi.

Er skeptisk

Juridisk professor Sten Schaumburg-Müller har i pressen udtalt sig skeptisk om politiets anvendelse af bodycams, selv om han godt kan se idéen med, at politiet kan have et behov for at dokumentere deres arbejde.

Han peger på, at indførelsen af bodycams sammen med civiles optagelser af politiet medfører mere overvågning og stiller spørgsmålet, om det overordnet set er godt for samfundet.

Kriminolog og forsker David Sausdal maner også til forsigtighed.

Han mener, at man kan miste den store tillid, der jo findes mellem den almindelige dansker og politiet, hvis et kamera altid er til stede mellem borgeren og betjenten.

Han anerkender, at det kan være gavnligt at bruge bodycams i visse andre lande, hvor problemerne med politiets magtanvendelse er kæmpestore, men det er de jo ikke i Danmark – efter både hans og min opfattelse.

Har ændret opfattelse

Politiforbundets formand, Heino Kegel, afviser ikke at indføre bodycams, selv om Politiforbundet tidligere har været modstander af det.

Kegel ser det som en udmærket løsning i forhold til dokumentere, at mange klager ”langt hen ad vejen er ubegrundede og i et chikanøst øjemed”.

Jeg selv har ændret opfattelse fra ikke at synes, det er en god idé – ud fra samme overvejelser som David Sausdal – til at gå ind for bodycams.

Udviklingen i forhold til klager og konflikter mellem borgere og autoriteter som netop politiet gør det desværre nok nødvendigt.

Befolkningens tillid

Faktisk ligesom med video- og båndoptagelser af politiafhøringer, som jeg skrev om i UH 32 i 2020 – og som endnu ikke er indført i dansk politi trods anbefalinger om det fra mange, inklusive mig – vil bodycams efter devisen om, at ”et billede siger mere end 1000 ord” reducere klager, øge befolkningens tillid og tro på retfærdige afgørelser.

At det så slet ikke burde være nødvendigt i et land som Danmark med et dygtigt, retfærdigt og objektivt politi, som der er tillid til i befolkningen, er en helt anden og ærgerlig sag.

Glad for kamera

I september i år var jeg sammen med journalist og forfatter Stine Bolther rejseleder på et videreuddannelseskursus for danske rets- og krimireportere i USA under overskriften ”Krimireporter i Colorado”.

Den slags kurser har vi kørt før, blandt andet i New York og Grønland. Hos Denver Politi mødte vi politibetjent Hurt.

Klager kan undgås

Han var glad for sit bodycam, som sidder på brystet af hans uniform.

Det virker på den måde, at han allerede inden, han kontakter en borger, trykker på knappen på brystet. Herefter optager kameraet lyd og billede i fantastisk god kvalitet.

Politibetjent Hurt understregede, at alle ved, at politiet bærer bodycams, og derved kan situationer dokumenteres og klager undgås.

Politiets eventuelle overgreb kan også dokumenteres. En ikke uvæsentlig gevinst.

Venlig hilsen Bent

På sporet

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold