I lovens navn

Klædeskabsmorder vil løslades – ekstremt farlig for kvinder

4. april Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Ritzau Scanpix
Peter Kronholm dræbte i 1994 børsdealeren Annette Enevoldsen. 11 år senere blev han løsladt –hvorefter han forsøgte at kvæle en kvindelige telefonpasser. Idag er han idømt forvaring på ubestemt tid og vil meget gerne løslades.
Den morddømte Peter Kronholm.

Hej Bent

Jeg har været til foredrag med dig, hvor du blandt andet fortalte om livsvarigt fængsel og forvaring. Nu har jeg læst om morderen Peter Kronholm, der vil løslades fra sin forvaringsdom. Kan du fortælle mere om ham?

- Venlig hilsen DG

Hej DG

Spørgsmål om straffesystemet og forskellen på livsvarigt fængsel – som også kaldes livstid – og forvaring stiller folk jævnligt, når jeg holder foredrag. Jeg har også flere gange været inde på det i Ude og Hjemme.

Mange gange er det i sager med mulig livstidsstraf, at spørgsmålet om forvaring også kommer i spil. Domstolene har i sådanne sager en tendens til at vælge livstid i stedet for forvaring.

Uanset det ene eller det andet kommer de dømte i de fleste tilfælde til at afsone mellem 12 og 17 års fængsel, inden de bliver løsladt.

Grove sager med voldtægter

Men som jeg også har nævnt, kommer fanger, der vurderes som farlige, til at afsone betydeligt længere. Forvaring bruges faktisk ikke mest i drabssager, men derimod i sager, hvor der ikke i strafferammen er mulighed for livstid – for eksempel meget grove sager med flere voldtægter.

Både livstids- og forvaringsdomme gives til tilregnelige gerningsmænd. Hvis man derimod ved en mentalundersøgelse er vurderet til at være utilregnelig, altså sindssyg, kan man ikke straffes.

I så fald dømmes man til at blive anbragt på en psykiatrisk afdeling.

Gemte lig i skab

Peter Kronholm er godt kendt af det danske retsvæsen.

Han blev i 1994 idømt 15 års fængsel for drabet på børsdealeren Annette Enevoldsen, som han året før havde slået med en hammer og stranguleret med et bælte. Drabet foregik i hendes lejlighed.

Liget gemte Kronholm i et klædeskab, hvilket gav ham øgenavnet “Klædeskabsmorderen”, et noget mindre flatterende tilnavn end “Mr. Smiley”, som han tidligere blev kaldt.

Billedet øverst stammer fra 90'erne. I dag er han 60 år.

Indtalte besked

Han forsøgte at skjule sin forbrydelse ved at rengøre lejligheden. Han indtalte efterfølgende en besked på Annettes telefonsvarer for at politiet skulle tro, at han ikke vidste, hun var død, og altså ikke kunne have noget med drabet at gøre.

Han blev alligevel dømt for drab. Hans endelige forklaring var, at han havde været til stede, men at der var tale om en ulykke, og at Annette var faldet og havde slået hovedet mod et blandingsbatteri.

Kæreste forsvandt sporløst

Han fik som sagt 15 års fængsel, selv om anklagemyndigheden gik efter en forvaringsdom.

Udover det brutale drab på Annette blev han dømt for at have mishandlet en prostitueret kvinde og hendes kæreste og truet dem med et jagtgevær.

Dommen indebar også indbrud og brandstiftelse på en massageklinik. Han havde i øvrigt tidligere været kæreste med stripperen Charlotte Machon-Fellows, som forsvandt sporløst i 1991. Hun er aldrig blevet fundet. Kronholm var mistænkt i den sag, men blev ikke tiltalt eller dømt.

Aktiv i bordelbranchen

Så vidt jeg ved, blev han prøveløsladt fra 1994-dommen efter 10-11 år, altså omkring 2005, hvorefter han straks trådte ind i bordelbranchen igen.

En dag overfaldt han en ung kvinde, der arbejdede for ham som telefonpasser på hans bordel. Det var et særdeles groft overfald, hvor han blandt andet trak en plastikpose over hendes hoved og viklede et tov om hendes hals, som dog knækkede, da han trak til.

Idømt forvaring

Også den sag blev opklaret af politiet, og anklagemyndigheden forsøgte ligesom i 1994 at få ham idømt forvaring på grund af hans farlighed.

Han slap dog højst overraskende med halvandet års fængsel for grov vold, hvilket anklagemyndigheden straks ankede til Højesteret, som fulgte anklagemyndighedens begæring og ændrede dommen. Han blev derefter i 2007 idømt forvaring på ubestemt tid.

Og det er netop forvaringsdommen fra 2007, som Kronholm nu efter 16 års afsoning har prøvet at komme ud fra.

Han afsoner i Storstrøm Fængsel, og derfor blev hans ansøgning om “foranstaltningsændring”, som det hedder i forvaringssager, indbragt for retten i Nykøbing Falster den 13. februar i år.

Stadig farlig

Forvaringsdømte personer har krav på med jævne mellemrum at få deres sag prøvet ved en domstol.

Den ret har Peter Kronholm tidligere benyttet sig af, men hver gang har retten afvist at lade ham komme på fri fod.

Den 20. februar afgjorde retten, at forvaringsdommen skal opretholdes. Kronholm løslades altså heller ikke denne gang, men må indtil videre fortsætte sin afsoning. Der er ingen tvivl om, at han stadig anses for at være farlig.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen

På sporet

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold