I lovens navn

Tv-serie holder stadig: En by i provinsen

15. juni 2021 Af Bent Isager-Nielsen Foto: Ritzau Scanpix
Rejseholdets tidligere leder, Bent Isager-Nielsen, fortæller om tv-krimiserien “En by i provinsen” fra 1977 – en serie, der tryllebandt danskerne og havde Henning Moritzen (billedet her øverst) i en af de ledende roller.

Man hører ofte tv-serien Rejseholdet omtalt med rosende bemærkninger. Det har også du gjort flere gange. Jeg er enig, men vil dog gerne anbefale politiserien “En by i provinsen”, selv om den er noget ældre.
Har du haft noget med tilblivelsen af den serie at gøre?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Rejseholds-serien på DR har jeg ganske rigtigt ved flere lejligheder talt og skrevet om. Jeg er måske farvet af, at jeg som drabschef i det “rigtige” Rejsehold sammen med min daværende chef Per Kanding og én af mine ledende medarbejdere, Kurt Kragh, hjalp manuskriptforfatter, instruktører og skuespillere med at gøre serien troværdig på en række områder.
Jeg synes stadig, at serien er den bedste danske politiserie.

Kvalitet i topklasse

Jeg er dog helt enig med dig i, at “En by i provinsen” også er en utrolig god serie.
Den er faktisk meget undervurderet, selv om den efter min mening på mange parametre repræsenterer kvalitet i topklasse.
Det skyldes helt afgørende faktorer, som også er til stede i Rejseholds-serien. Godt manuskript, gode instruktører og dygtige skuespillere. Det lyder enkelt, men har vist sig lettere sagt end gjort.
Mange af de serier, der ikke lykkes, er netop karakteriseret ved fravær af mindst én af de nævnte ting.

Fiktiv provinsby

Jeg har ikke haft nogen form for indflydelse på serien, som er før min tid som efterforsker.
Serien består af 17 afsnit, der løb over skærmen på DR i årene 1977-1980. Afsnittene har været genudsendt adskillige gange.
Serien blev oprindeligt skabt af den navnkundige instruktør Bent Christensen, som har instrueret de fleste afsnit. Og Fuzzi lavede den flotte kendingsmelodi.

Serien foregår i den fiktive provinsby Svanbjerg, som må formodes at ligge et sted vest for Lillebæltsbroen, som ses i introen til serien.
Andre omstændigheder kunne også tyde på Sydsjælland eller måske på Fyn. Der er en større lufthavn i byen, men det fremgår også i flere afsnit, at hovedstaden kun ligger en relativ kort tur i bil fra Svanbjerg.
Uanset disse ikke helt logiske elementer fungerer beskrivelsen af provinsbyen supergodt, hvor den så end ligger.

Galleri: Tv-serie holder stadig: En by i provinsen 

Store navne

“En by i provinsen” var meget populær, da den i sin tid rullede over skærmen første gang i 1977.
De faste medvirkende er Henning Moritzen som kriminalinspektør Eriksen, Jens Okking som kriminalassistent Samuelsen – kaldet Samuel. Derudover kan nævnes selveste Dirch Passer som byens hotelvært Didrichsen med gastronomiske ambitioner, der er for store til byen.
Manuskriptforfatterne er store navne inden for litteratur, primært Leif Panduro, Johannes Møllehave, Poul Ørum, Poul-Henrik Trampe og Anders Bodelsen.

Serien har mord og kriminalitet nok til at skræmme selv den lykkeligste provinsbo, og selv om politi- og opklaringsarbejdet går igen og er omdrejningspunktet i de enkelte afsnit, er det ikke mindst politifolkenes privatliv, det handler om.
Serien fremstår homogen og gennemarbejdet, har masser af humor og stilfærdig historiefortælling.
Afsnittene kan sagtens ses hver for sig, men fortællingerne i de enkelte afsnit er godt afstemt med seriens overordnede stil. Sjældent har jeg set en dansk tv-serie, hvor alle skuespillerne i hovedrollerne er så autentiske.
Jens Okking som den jordnære, ordentlige og bundsolide kriminalassistent Samuelsen er for mig at se seriens største stjerne.
Han spiller sin rolle overbevisende og troværdigt.

Jens Okking spillede den bundsolide og hyggelige kriminalassistent Samuelsen.

Dokumentarisk beskrivelse

Serien er ved siden af de allerede nævnte kvaliteter en enestående og næsten dokumentarisk beskrivelse af “det gamle politi”, som det var på godt og ondt før politireformen i 2007.
Man oplever den klassiske opdeling i ordens- og kriminalpoliti, og man får en fornemmelse af de spændinger, der ofte var til stede mellem disse to selvstændige organisationer.
En by i provinsen afslører også, formentlig uden bevidst at ville det, de uhensigtsmæssigheder, der var tidligere i politiet i forhold til organisering og ledelsesstruktur.

Konsekvenserne af for små enheder, for mange ineffektive ledelseslag samt for megen traditionel og fastlåst opdeling er tydelig.
Omvendt viser serien også på mesterlig vis, hvordan lokalkendskab, nærhed, faglig fokus og stolthed aldrig går af mode, uanset organisering.
Men det er selvfølgelig ikke organisationsforhold i politiet, der er interessante i forhold til serien.
Det er og bliver handling, personer og dialog, der fanger og fascinerer os som seere.
Og alt det fungerer på allerbedste vis i serien.
Jeg kan med andre ord varmt anbefale at se “En by i provinsen” eller gense den trods dens høje alder. Serien kan streames på DR TV og købes som dvd-boks.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold