Spørg advokaten

Det kan blive dyrt at spare

30. oktober Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Colourbox
Knud og Ulla vil i fællesskab eje Knuds hus, men det betyder, at ægteparret skal betale to former for tinglysningsafgift. Måske kan de undgå det ved at blive skilt og gift igen? Det kan dog også blive dyrt ...
Midaldrende brudepar holder reception i deres have

Fra kontoret:

Knud og Ulla er til møde hos mig. De har været gift i syv år, og de bor i det hus, Knud ejede, da de mødte hinanden. Knud er derfor eneejer af huset. Han har tidligere ejet det sammen med sin første hustru, men han overtog hendes halvdel i forbindelse med deres skilsmisse.

Eftersom Knud og Ulla har delingsformue i deres ægteskab, skal de dele værdien af huset, hvis de bliver skilt. På trods af det ønsker parret, at de begge bliver ejere af huset, og de beder om min hjælp til overdragelsen.

Vi taler lidt frem og tilbage om fordele og ulemper ved at overdrage halvdelen af huset til Ulla, men både Knud og Ulla vil bare gerne have sat gang i overdragelsen. Derfor aftaler vi, at halvdelen af huset skal overdrages til Ulla til den offentlige vurdering fratrukket 15 procent. Det betyder, at huset kan overdrages til Ulla til en købesum på 1.240.000 kroner. Jeg forklarer, at der i forbindelse med overdragelsen af fast ejendom skal betales tinglysningsafgift, og jeg regner ud, at afgiften er på 9.350 kroner.

Fast og variabel

Knud synes, det er et højt beløb. Men beløbet skyldes, at man altid skal betale en fast tinglysningsafgift på 1.850 kroner, og derudover skal man betale en variabel tinglysningsafgift på 0,6 procent af købesummen. Når købesummen er 1.240.000 giver det en variabel tinglysningsafgift på 7.500 kroner og en samlet afgift på 9.350 kroner.

Men Knud mener, at han og Ulla som ægtefæller kun skal betale den faste tinglysningsafgift. Sådan foregik det, da han blev skilt fra sin tidligere hustru. Jeg forklarer, at det er korrekt, at han i forbindelse med overdragelsen ved skilsmissen kun betalte den faste afgift.

Det er, fordi ægtefæller, der overdrager fast ejendom mellem sig i forbindelse med skilsmisse, er undtaget fra at skulle betale den variable tinglysningsafgift. Hvis Knud og Ulla skulle overdrage ejendommen mellem sig i forbindelse med skilsmisse, ville de også kun skulle betale den afgift.

Stort bryllup

Knud tænker sig lidt om, og så springer han nærmest op ad stolen af glæde og foreslår Ulla, at de bliver skilt. Ulla ser noget chokeret ud, men Knud fortsætter. Han mener, at hvis de bliver skilt, kan han overdrage halvdelen af huset til Ulla og kun betale den faste tinglysningsafgift. Derefter kan de blive gift igen, hvilket jo er gratis. På den måde kan de spare 7.500 kroner.

Ulla griner og siger, at hvis de skal giftes igen, vil hun have et stort kirkebryllup med 100 gæster, middag, dans og en fantastisk bryllupskage. Knud ved godt, det ikke kan betale sig at spare 7.500, hvis de skal holde Ullas drømmebryllup bagefter. Parret bliver derfor enige om, at jeg skal overdrage halvdelen af huset, og at de vil betale tinglysningsafgiften på 9.350 kroner.

Ulla siger, at når de nu sparer alle de penge ved ikke at blive skilt og gift igen, kan de godt tillade sig at gå ud og spise, når tinglysningen af overdragelsen går igennem.

Fakta

Ægtefæller kan give hinanden gaver uden at skulle betale gaveafgift. En ægtefælle kan derfor for eksempel forære den anden ægtefælle et halvt hus eller lignende uden at skulle betale afgift af gaven.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold