Livsstil

5 ting du ikke vidste om Valentinsdag

10. februar 2020 af redaktionen. Tilrettelægger: Alexander Søgaard Brisling. Video & Stills: Colourbox.
Fredag den 14. februar er det Valentinsdag, hvor vi fejrer romantikken og forelskelsen. Måske får du kort, blomster, chokolade eller andre kærlige valentinsgaver fra din udkårne. Eller er du den glade giver? Men hvor stammer traditionen med Valentinsdag fra? Det får du svaret på her.
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

1. Det var ikke blomsterhandlerne, der indførte skikken med Valentinsdag i Danmark
Mange tror, at det var blomsterhandlerne, som indførte skikken med Valentinsdag i Danmark. Men det har ikke bund i de historiske fakta, fortæller folkemindeforsker Else Marie Kofod til videnskab.dk.
– Det var faktisk Netto, som først bragte skikken til Danmark. De kørte i 90'erne et tema, hvor de op til Valentines Day solgte alle mulige kærlighedsting - for eksempel pastaskruer formet som hjerter, siger forskeren.
- På det tidspunkt kommer der fokus på romantiske bryllupper, og en del af det at blive gift er at udstille sin forelskelse. Når man friede, så skulle det være så romantisk som muligt. Og det er faktisk i den periode, at Valentinsdag for alvor bliver populær, forklarer hun.

2. Forløberen for Valentinsdag skal findes i en gammel romersk skik
Den 14. februar ærede romerne guden Juno, som var dronning over de romerske guder. Hun repræsenterede kvinder og ægteskab. Legenderne fortæller om et stort kærlighedslotteri. Byens kvinder lagde deres navne i en stor urne, og byens ungkarle fik så æren af at trække et af dem. Legenden siger, at denne årlige parring af kvinder og mænd ofte førte til, at parrene forelskede og giftede sig.

3. Den første Valentinshilsen, vi kender til, blev skrevet i 1415
Den første Valentinshilsen, vi kender til, siges at være på British Museum, og blev skrevet i 1415. Det er Charles, hertug af Orleans, der skriver til sin kone, mens han sidder fanget i Tower of London efter at være blevet taget til fange i slaget ved Agincourt.

4. I 1840'erne kom de første kommercielle Valentinskort i Europa
I 1800-tallet var de forelskede godt i gang med at sende hinanden pænt dekorerede Valentinskort. I 1840'erne kom de første kommercielle kort - i Europa, altså ikke ovre i staterne.
Esther Howland, en amerikansk dame, der boede i Massachusetts, fik sit første Valentinskort fra England i 1847. Det må have haft en effekt, siden kvinden startede sin egen produktion, og hun omsatte for ca. 100.000 US dollar om året i 1850.

5. Kvinder sender kort, mens mænd køber blomster, chokolade og sexet undertøj
Derefter voksede Valentins popularitet eksponentielt i USA. I 1930'erne havde dagen kæmpet sig op på en andenplads, når det gælder anledninger til at shopping, kun slået af jul.
Der bliver også sendt millioner af postkort – både gammeldags og elektroniske. Ifølge Greeting Card Association sendes over 80 procent af dem af kvinder. Mændene køber blomster, chokoladeæsker og sexet undertøj.

Kilde: videnskab.dk og Wikipedia

Sponsoreret indhold