Kærlighed

Kender du de fem kærlighedssprog? Find dit og din partners her

25. juni Af Annika Jeppesen
Foto: Colourbox
Når vi giver og modtager kærlighed, kan vi kommunikere det på mange forskellige måder. Men disse mange forskellige måder kan ifølge en teori deles op i fem kærlighedssprog. Find dit og din partners kærlighedssprog her.
Kærestepar spiser morgenmad

Ved du, hvilket kærlighedssprog der får dig til at føle dig elsket? Eller hvilket kærlighedssprog du selv har størst tilbøjelighed til at bruge, når du vil udtrykke din kærlighed til en anden?

Ifølge den amerikanske parterapeut Gary Chapman findes der fem kærlighedssprog: Tid, fysisk berøring, tjenester, anerkendende ord og gaver.

Vi har brug for dem alle sammen, men for de fleste gælder, at vi har et eller to af dem, som vi foretrækker og bedst forstår os på.

Så når du føler, at din partner ikke forstår dig, og du ikke føler dig elsket og værdsat, kunne det måske skyldes, at I taler forbi hinanden, fordi I bruger hvert jeres kærlighedssprog.

Det skriver TV 2, der har talt med parterapeut og sexolog Patricia Jiménez om de fem sprog.

Fysisk berøring er ikke det eneste sprog

Til dagligt arbejder Patricia Jiménez med par og singler om kærlighed og dating. De fem kærlighedssprog er ifølge hende et nyttigt værktøj for par til at undgå konflikter og til at hjælpe dem med at tolke hinandens adfærd.

– Nogle føler sig set og elsket, når deres partner tager opvasken for dem, mens det for andre betyder mest, når deres partner takker dem, når de gør det, siger hun til TV 2.

Og selv om de fleste heteroseksuelle mænd ifølge parterapeuten tror, at deres foretrukne kærlighedssprog er fysisk berøring, så er det ikke nødvendigvis altid tilfældet.

– Nu laver jeg en grov generalisering, men jeg har nærmest ikke mødt en mand i min praksis, der ikke siger, at fysisk berøring er hans primære kærlighedssprog. Men hvis man går dem lidt på klingen, er det faktisk ikke nødvendigvis med berøring, de føler sig allermest set og værdsat, siger hun.

Behøves ikke at have det samme sprog

Ifølge Patricia Jiménez behøves man som par desuden heller ikke have det samme kærlighedssprog. Og der er ingen kærlighedssprog, der matcher bedre end andre.

Det kan naturligvis være en fordel, hvis begge for eksempel har tid som det primære kærlighedssprog.

Men det vigtigste er, at man først og fremmest finder ud af sit eget og sin partners ene eller to foretrukne kærlighedssprog. Ved at finde frem til dem ved man, hvilke handlinger der får én til at føle sig allermest set af den anden.

– Det vigtigste er at kende sit eget sprog. Det er først, når du lærer dig selv at kende, at du kan forklare det til din partner, understreger Patricia Jiménez til TV 2.

Herunder kan du læse om de fem kærlighedssprog. Du kan desuden finde konkrete øvelser, så du og din partner kan blive bedre til at tale hinandens kærlighedssprog i Gary Chapmans bog "Kærlighedens 5 sprog".

De fem kærlighedssprog

Tid – opmærksomhed og kvalitetstid

Hvis dit kærlighedssprog er tid, giver og modtager du kærlighed ved at bruge kvalitetstid med din partner. For dig er det vigtigt, at I giver hinanden jeres udelte opmærksomhed og giver en given aktivitet eller samtale jeres fulde fokus.

Det er vigtigt for dig at føle, at din partner prioriterer tiden, I har sammen højt – ligesom du selv gør. Men hvis din partner nedprioriterer tid sammen med dig eller er fraværende, kan du føle dig ensom i dit parforhold.

Eksempler på kærlighedssproget: Dybe samtaler, weekendture, gåture i skoven, gå ud at spise, en tur i biografen, bevare øjenkontakten eller løse praktiske opgaver sammen.

Fysisk berøring – intimitet, sex og kærtegn

Fysisk berøring som kærlighedssprog handler om at være i intim fysisk kontakt med sin partner. Du viser din partner kærlighed ved at røre ved dem, og føler dig selv set og elsket, når din partner rører ved dig.

Men du kan også blive påvirket negativt, når din partner glemmer den fysiske nærhed.

Eksempler på kærlighedssproget: Holde i hånden, kram, kys, sex, nus i håret, blive aet på ryggen, massage eller ligge i ske og putte.

Tjenester – at hjælpe eller gøre ting for den anden

Tjenester som kærlighedssprog går ud på, at man vægter handlinger fra ens partner højere end ord. Det kan være, at man hjælper den anden med en træls opgave, varter den anden op, løser et problem eller på anden måde gør den anden en meningsfuld tjeneste.

Du lægger mærke til og sætter pris på, når din partner gør sig en ulejlighed for at hjælpe dig – og gør selv det samme. Men du bryder dig ikke om, hvis din partner ikke overholder jeres aftaler.

Eksempler på kærlighedssproget: Gå ud med skraldet, vaske tøj, støvsugning, tage opvasken, handle ind, slå græs, gå tur med hunden eller lave mad.

Anerkendende ord – opmuntring, ros og bekræftelse

Når dit kærlighedssprog er anerkendende ord, føler du dig elsket, når din partner sætter ord på sine følelser for dig og kommer med komplimenter, opmuntringer og kærlighedserklæringer verbalt eller på skrift.

Du sætter pris på, når din partner siger noget sødt eller sender en sød sms i løbet af dagen. Men kritiske og fordømmende ord rammer dig til gengæld ekstra hårdt.

Eksempler på kærlighedssproget: Ros og komplimenter, opmuntrende og positive bemærkninger, en kærlig sms eller en sød seddel på køleskabet.

Gaver – at modtage gaver og omtanken bag gaven

Gaver handler ikke kun om at købe ting til sin partner eller værdien af gaven – det handler lige så meget om gestussen og omtanken ved gaven. Er dit kærlighedssprog gaver, sætter du pris på, at din partner viser, de kender dig ved at give en betænksom gave med jævne mellemrum og ikke kun på mærkedage. Derigennem viser de omtanke for dig.

Det betyder noget for dig, at din partner viser, du er i deres tanker ved at give dig en gave. Men hvis du ikke bliver overrasket med små gaver jævnligt, kan det påvirke parforholdet negativt, da du føler dig overset.

Eksempler på kærlighedssproget: En buket blomster, en personlig gave, en sjov magnet til køleskabet eller en æske chokolade.

Kilde: TV 2

Min kærlighedshistorie podcast CTA

Sponsoreret indhold