Broholmeren: Sådan er den gamle danske hunderace

Store danske hunde har været kendt siden vikingetiden, og ifølge Broholmerselskabet har de europæiske fyrster og kongehuse tidligt konkurreret om, hvem der kunne avle de bedste hunde. Store hunde blev angiveligt brugt som gaver mellem de adelige familier.
Trine Birkekær og Søren Christiansen er begge aktive i Broholmerselskabet, der gennem mere end 40 år har arbejdet for at reetablere den gamle danske hunderace, og de fortæller om hundene, historien og deres egne erfaringer med den gamle danske race:
– En voksen broholmertæve vejer 40-60 kilo, og hannerne 50-70 kilo, men en del individer går over de mål, siger Trine og fortæller:
– Broholmere er store, men indvendigt er de bløde som smør. En broholmer skal sige vov og gøre opmærksom på, at der kommer fremmede, men den skal ikke være aggressiv. Det er de egenskaber, vi prøver at holde fast i med racen. Der kan være individer, som for eksempel ikke bryder sig om andre hunde, men i almindelighed er broholmere særdeles tolerante og omgængelige over for både mennesker, hunde og andre dyr.
Udstråler venlighed
Det er ifølge parret nemt at se på broholmerens øjne, at der inde bag den store facade gemmer sig en imødekommende hund, der gerne vil klappes og have omsorg. Søren siger:
– De elsker at ligge i sofaen og snorke om kap, og de hygger sig generelt altid i selskab med mennesker.
Trine fortsætter:
– Vi kan sagtens finde på at tage fire hunde med ind til Odense centrum og gå en tur gennem gågaden. Det vækker opsigt med så mange store hunde, og det tager meget lang tid at tilbagelægge turen, fordi mange gerne vil hilse på hundene. Folk siger typisk, at de kan se på hundenes udstråling, hvor venlige de er.

Færdig med angst: Hunden fik Mathilde ud af isolationen
Har en lang historie
Søren fortæller:
– I forbindelse med et bryllup i 1500-tallet mellem det engelske og det danske kongehus blev mastiff-lignende hunde sendt til Danmark som en foræring. I Danmark var der jo lang tradition for opdræt af relativt store hunde, og blandinger af de britiske mastiffer og disse store danske hunde blev til den oprindelige broholmer.
En række begivenheder gjorde, at racen var ved at uddø i det 19. århundrede, men kammerherre Niels Frederik Bernhard Sehested til Broholm Slot besluttede sig for at genetablere den gamle danske hunderace. Racen fik navnet Broholmshunden efter Sehesteds indsats. I dag er Broholm Slot et privatdrevet gods med land- og skovbrug, og hovedbygningen og oldtidsmuseet er tilgængelige for offentligheden. Mange danske broholmerejere tager nu om dage på forlænget weekend til racens arnested.
Om Dyrefondet
Vidste du det?
