Dyr

Derfor kan hunde lege uanset størrelse

8. marts 2022 Tekst og foto:Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Hunde har avancerede signaler, der sørger for, at de kan igangsætte leg med andre hunde og sikre, at legen forbliver god.

Hunde har udviklet en række signaler, som de kan benytte til at igangsætte leg med andre hunde samt sikre, at legen forbliver ”leg”, også selv om der bliver knurret og vist tænder, og selv om hundene støder voldsomt sammen. For tilfældige tilskuere kan det af og til se ud, som om hundenes leg er en kamp på liv og død, og selv erfarne hundeejere kan af og til komme i tvivl om, hvorvidt de skal forsøge at dæmpe gemytterne.

Selv om vi mennesker ikke opfatter det, udsender hundene imidlertid talrige diskrete signaler til hinanden og sørger dermed for, at legen stort set aldrig optrappes til en ægte uoverensstemmelse eller konflikt.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Legebukket

De fleste hundeejere genkender ”legebukket”, hvor hunden rejser bagbenene og svajer i ryggen, mens den lægger hovedet ned mod jorden og kigger på den anden hund. Det er en tydelig invitation til leg, som også vilde arter af hundefamilien mestrer.

Man ser legebukket brugt af både ulve, afrikanske vildhunde og prærieulve, men eksperter påpeger, at legebukket understøttes af en serie underliggende ”regler”, som de færreste mennesker opfanger, men som ikke desto mindre er afgørende for at undgå, at legen udarter til en mere alvorlig situation.

Fire regler

Den første regel er at ”spørge venligt, inden der leges”.

En hund vil eksempelvis møde en fremmed hund med en imødekommende gøen for at påkalde den potentielle legekammerats opmærksomhed. Først når der er etableret gensidig interesse, følges op med legebukket.

Den anden regel er at ”udvise høflighed”. Det betyder, at der ikke bides hårdt, og at man ikke i fuld fart vædrer ind i sin legekammerat. Selv hunde, hvor der er meget stor størrelses- og vægtforskel, kan fint lege sammen, når der er en høflig omgangsform.

Den tredje regel er at ”indrømme fejl”. Hvis en hund på trods af alle forholdsregler alligevel kommer til at bide så hårdt, at legekammeraten piber, så bør den formastelige omgående trække sig tilbage og undskylde, for eksempel med en nyt inviterende legebuk.

Den fjerde regel er at ”være ærlig”. En hund inviterer ikke en anden hund til leg for så at bryde nogle af reglerne på et senere tidspunkt i løbet af legen. Fordi de er stærkt sociale dyr, er ærlighed i den enkelte hunds interesse. Hvis en hund ikke overholder reglerne, risikerer den at blive holdt uden for det fællesskab, der er altafgørende for hundens velfærd og trivsel.

Vidste du det?

Lige som golfspillere på vidt forskelligt niveau kan konkurrere ved hjælp af handicapsystemet, benytter også hunde et selvpålagt handicap for at udligne størrelses- og styrkeforhold.

En stor hund vil indled-ningsvis lægge sig ned og holde hovedet på skrå for at signalere ufarlighed til en mindre legepartner. Under legen vil en stor hund ligeledes holde igen med bid og skubben og i høj grad overlade det til den mindre hund at bestemme legens voldsomhed.

På YouTube kan man finde mange videoer, der viser, hvordan hunde bruger deres mange signaler, herunder BBC’s ”Animals at play”, der har givet inspiration til denne tekst.

I aprilnummeret af ”Bladet for dyrevenner” kan du læse flere artikler om hundes leg og sociale signaler.

Om Dyrefondet

Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.

Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.

Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.

Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.

Læs mere på dyrefondet.dk,og følg fondet på Facebook.

Sponsoreret indhold