Dyr

Derfor lugter din våde hund dårligt

22. juli 2022 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Hvorfor lugter hunde fælt, så snart de er blevet våde? Det får du svaret på her - sammen med et godt råd til at minimere lugten.

Det er skønt at se en glad hund styrte ud i vandet for at lege. Hvis din hund kan lide at komme i vandet, har du sikkert også mange gange prøvet den knap så herlige del af aktiviteten. Det er ikke så festligt, når din trætte og gennemblødte hund får bilen eller hjemmet til at stinke af en blanding af skimmel, kloak og fiskefabrik.

Lugten opstår tilsyneladende, uanset om hunden har badet i havet, i en sø eller i en balje. Men hvad er egentlig grunden til at hunde lugter fælt, så snart de er blevet våde?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Mikroorganismer i pelsen

Den britisk kemilærer Andy Brunning forklarer, at lugten har sit udgangspunkt i de talrige mikroorganismer, der lever på hunden. Det drejer sig både om bakterier og om andre gærlignende mikrober, der typisk trives i hundens pels og på dens hud.

Mikroorganismerne opstår, lever, deler sig og dør på overfladen af hundens pels, og i den proces udskiller de nogle substanser, der sidder som organiske aftryk efter bakteriernes livscyklus. Når en hund er gennemblødt, bliver de mikroskopiske substanser også gennemblødte.

Damp bliver til lugt

Når vand lægger sig hen over de organiske sporstoffer, opløses de flygtige stoffer og blandes i vanddråberne. De fugtige overflader fordamper derpå på grund af solen, vindpåvirkning eller på grund af hundens kropsvarme.

Under fordampningen bliver duftpartiklerne fra de opløste substanser frigivet til luften, og så rammer de vores næsebor. Andy Brunning beskriver den mest almindelige våde hundelugt som en blanding af mange ingredienser inklusive mandler, frugt, honning og svampe, tilsat svovl og afføring.

Han bemærker også, at der mangler mere detaljeret viden på området, men at der ikke er nogen forskere, som for alvor har undersøgt problemet til bunds. Han siger:

“Man ikke kan bebrejde hunden, at den lugter dårligt, man bør snarere anklage de mange mikroorganismer, som hunden bærer rundt på.”

Særligt udsatte racer

Alle hunde kan lugte grimt, men på grund af nogle fysiske træk har nogle hunde større tilbøjelighed til ildelugt end andre. Hunderacer med markante hudfolder på krop og hoved er særligt udsatte.

Hudfolderne kan holde på vandet og forstærke lugten. Hvis du f.eks. har en mops, en shar pei eller en bulldog, bør du være særligt opmærksom på at tørre hunden grundigt efter en tur i vandet.

Andre racer som basset, mastiff, newfoundlænder kan have en tendens til at savle, og området omkring munden kan derfor være permanent fugtigt.

Vidste du det?

  • Hyppige bade kan hjælpe med at vaske mange af de organiske partikler ud af hundens pels, men husk at tørre hunden grundigt efter badet. Hvis du vil slippe for besværet med hundevask og tørring, kan man få en professionel hundesoignør til at udføre arbejdet. Et bad en eller to gange om måneden vil som regel være nok til at undgå at din hund kommer til at lugte dårligt.
  • Ud over vask af pelsen, kan det betale sig at vaske halsbånd og seler, hvor dårlig lugt fra pelsen kan hænge i. Hyppig vask af hundekurv og legetøj hjælper også med til at holde eventuelle lugtgener nede.
  • Hvis hunden er blevet våd efter en tur i regnen, vil den hyppigt rulle sig på et tæppe eller gnide sig op ad en sofa. Dette kan overføre organisk materiale og sprede dårlig lugt, så det er bedst at tørre hunden grundigt, så snart den kommer indenfor.
  • Hvis hunden lugter slemt, uanset hvad, er det en god idé at opsøge dyrlægen!

Sponsoreret indhold