Havskildpadder under overfladen

Nogle havskildpadder opdager jeg tilfældigt, mens jeg kigger ind mod koralvæggen. Her ligger skildpadderne ofte helt stille og hviler sig i klippespalter eller afsatser, og de tildeler mig blot et dovent blik, mens jeg svømmer forbi.
Andre gange ser jeg en skildpadde som en fjern prik i havet, der langsomt tager form, når dyret med karakteristiske slowmotion-bevægelser med sine luffer arbejder sig nærmere revet for at gnave alger af korallerne eller æde svampe og vandplanter.
Uanset hvor det sker, er et møde med en havskildpadde altid uforglemmeligt.
Når man dykker eller snorkler ved et tropisk koralrev, erfarer man hyppigt, at skildpadderne har vænnet sig til de besøgende mennesker, og de ignorer normalt fuldstændigt menneskene i vandet. Sandsynligvis opfatter de os blot som en del af landskabet.
På kollisionskurs
Det bekræftes, da jeg mærker et voldsomt stød i min trykflaske og konstaterer, at en uopmærksom skildpadde ikke overholder sikkerhedsafstanden til den svømmende foran.

Koalaen: Dyret, der sjældent drikker
Skildpadden ser lidt forurettet ud efter kollisionen, men den korriger sin kurs lidt, hvorpå den overhaler den noget langsommere trafikant langs koralvæggen.
Også ved overfladen ser man havskildpadder, når de omkring hvert 10. minut svømmer op til overfladen for at ånde. Alle bliver begejstrede ved synet af disse særprægede dyr.
Havskildpadder har reserverede ansigtsudtryk og runde kroppe, der ved første øjekast forekommer uhensigtsmæssige til et liv under havoverfladen, og man fristes til at tro, at de kun kan bevæge sig med meget langsomme svømmetag. Tilsammen giver det et særdeles charmerende helhedsindtryk.
Sætter turbo på
Man skal dog ikke tage fejl. Havskildpadder har stort set ikke forandret sig siden dinosaurernes storhedstid for 100 millioner år siden, og de er særdeles godt tilpassede til livet i havet.
Hvis man én gang har set en havskildpadde blive forskrækket, opdager man desuden, at dyrets normalt dovne svømmetag kan forvandles til speedpadlen med turbo, der bringer skildpadden ud af farezonen næsten hurtigere, end man tror, det er muligt.

Børn og hunde: De voksnes ansvar
Havskildpadder er også i krise
- Der er syv forskellige arter af havskildpadder i verden. Størst er læderskildpadden, der kan veje op til 800 kg, mens den mindste er ridley-skildpadden på 50 kg.
- Desværre er alle syv arter af havskildpadder i tilbagegang på næsten samtlige deres levesteder.
- Fiskeriet slår mange havskildpadder ihjel. Skildpadderne drukner ved at sidde fast i fiskenet, eller de tages med som bifangst, hvorefter kødet bliver solgt.
- På trods af totalfredning efterspørges både skildpaddekød og skildpaddeæg fortsat til madlavning.
- Skildpaddeskjold sælges som souvenir til turister, og turismen er også med til at ødelægge de strande, hvor havskildpadderne lægger æg.
Dyrefondet
- Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen.
- Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår.
- Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
- Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
- Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
- Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.
- Læs mere på dyrefondet.dk og følg fondet på Facebook.