Dyr

Hunde der redder liv

20. juli 2022 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Redningshunde opsporer mennesker efter ulykker og katastrofer. De kan betyde forskel på liv og død.

En gaseksplosion i et rækkehus, et sammenstyrtet boligkompleks og et kollapset tag i et supermarked er heldigvis sjældne begivenheder i Danmark. Når det forekommer, kan specialtrænede redningshunde imidlertid betyde forskel på liv og død for folk, der er begravet i ruinerne.

Danske redningshunde kommer også på opgaver i andre lande, hvor jordskælv og andre naturkatastrofer skaber behov for hundenes særlige evner.

Selv om opgaven er alvorlig, skal træningen være en leg

Når en hund skal præstere noget intensivt, som kræver, at den er helt fokuseret, er det vigtigt, at den får mulighed for at hvile sig fuldstændigt, når den ikke er i gang.

Hundetrænere fra beredskabsstyrelsen fortæller, at deres redningshunde er i stand til at sove, selv om der er larm i baggrunden, og selv om de kan lugte andre hunde i nærheden.

Det tager typisk to til tre år at træne en hund op til at blive en god redningshund, og tiden afhænger af hundens temperament og psyke. Det første år går typisk med at vænne hunden til at arbejde i forskellige miljøer og i varierende højde, og ellers skal den bare øve sig i at opspore en masse rare mennesker, der giver den godbidder.

Trænerne understreger, at det er vigtigt, at hunden altid har det sjovt under træningen.

Nikolaj og Mazer

Nikolaj Kaa bor i Frankrig, men han er af og til i Danmark for at fortælle om sit arbejde og vise, hvad hans specialtrænede ’Mazer’ er i stand til.

Mazer er en Malinois, og han har været udtaget til verdensmesterskaberne i ruinsøgning. Når man ser Mazer i aktion, bliver man imponeret. Nikolaj signalerer til Mazer, og hunden sætter i løb hen mod en halmballe. Han klatrer derpå lynhurtigt op ad den store halmballes lodrette side, og man tror næsten ikke sine øjne.

Et par sekunder efter står Mazer på toppen af halmballen. Så signalerer Nikolaj igen til Mazer, som i balancegang bevæger sig ud på nogle ophængte træbrædder, der er samlet som en hængebro. Publikum gyser, og Nikolaj kommenterer: ”Konstruktionen svinger, men vi har testet, at det hele er solidt. Jeg har selv været oppe og gå på hængebroen, så den kan nemt holde til Mazers vægt.

Fires ned fra helikopter

Til næste demonstration iføres Mazer en bæresele, der er fastgjort til snore og taljer, ophængt højt oppe i et stort træ. På den måde kan Nikolaj nede fra jorden hæve Mazer op i højden.

Øvelsen viser, at en dygtig redningshund i nødstilfælde også kan fires ned fra en helikopter.

Nikolaj afslutter: ”Det her er øvelse, og Mazer får belønning efter hver sekvens, men de personer, som en redningshund skal finde under rigtige omstændigheder, har jo ikke godbidder, og de kan ikke lege med hunden, når den når frem til dem.”

Vidste du det?

  • Både Italien og Kroatien har uddannet livredderhunde til at hjælpe badende, som kommer i problemer. Hundene er iført flydeveste, og de er placeret i skyggen, mens de holder øje med stranden.
  • En livredder med en livredderhund kan redde tre mennesker på én gang. Livredderen instruerer to af de nødstedte personer om at holde fast i hundens flydevest, mens hunden langsomt svømmer tilbage mod land. Livredderen kan samtidig selv bjærge den tredje person.
  • Der er også livredderhunde på arbejde i USA og Canada, hvor de blandt andet hjælper nødstedte personer i floder og på de store søer.

Sponsoreret indhold