Dyr

Hundepsykolog kommer til Danmark

28. juli 2022 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Svenske Anders Hallgren, der er anerkendt verden over, holder snart foredrag i Danmark. Hans træningsmetoder tager udgangspunkt i hundens behov og er i dag normen indenfor adfærdsrådgivning.

– Så snart hunden mødte et menneske, hoppede han op og bed hårdt fat i staklens arm. Hunden bed, indtil det begyndte at bløde, beretter Anders Hallgren og fortsætter:

– Hundens ejer udfordrede mig nærmest til selv at teste hundens evner. Jeg sagde, at jeg naturligvis troede på hans ord og ikke behøvede en demonstration. Samtidig tænkte jeg, at der må være noget helt galt, når en hund udviser en sådan adfærd.

Anders Hallgren indleder sit foredrag med en beretning fra dengang, han startede sit virke som verdens nok første hundepsykolog. Salen er fyldt, og publikum er kommet langvejs fra for at møde den berømte svensker. Der går typisk nogle år mellem Hallgrens besøg i Danmark, og han har et stort publikum.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En øjenåbner

Der er helt stille i salen, da han fortsætter sin fortælling. Som både psykolog og hundepsykolog vidste han allerede dengang, at en central del af løsningen består i at stille de rigtige spørgsmål:

– Hvor ofte går du tur med din hund?

Ejeren af den problematiske samojedehund svarer: ”En time om dagen.”

Anders Hallgren tænkte, at denne hunderace måske snarere havde behov for tre til fire timers daglig motion.

Han sagde ikke noget til hundeejeren, men spurgte, hvordan hunden efterfølgende blev aktiveret i hjemmet.

”Hjemme er der kun en ordre: Læg dig i kurven,” var hundeejerens svar.

Denne historie om en hund, der reelt kun blev aktiveret en enkelt time i døgnet, blev en øjenåbner for Anders Hallgren.

Understimulering af hunde

Efterfølgende gennemførte han en undersøgelse med 200 hundeejere. Han opdagede, at understimulering af hunde var udbredt.

Den konklusion blev en af de centrale drivkræfter i Hallgrens videre arbejde, der ud over et virke som rådgiver og vejleder også har resulteret i talrige foredrag, artikler og et stort antal bogudgivelser med råd og anbefalinger om hensigtsmæssigt samvær med hunde.

Hans anbefalinger om bløde træningsmetoder, der tager udgangspunkt i hundens behov, er blevet anerkendt verden over og er i dag normen inden for adfærdsrådgivning.

Udgangspunkt i ulven

Anders Hallgren ser på den måde, som hundens stamfader ulven agerer på i naturen. I sine foredrag og bøger forklarer han, hvordan ulven er udviklet til at fremme socialt venlig og imødekommende adfærd inden for flokken for at optimere overlevelsesevnen.

Han medtager mange eksempler på ulveadfærd i sit foredrag, og han fortæller gerne om de mange ligheder mellem vilde ulve og vores foretrukne familiedyr.

Vidste du det?

  • Anders Hallgren er uddannet psykolog samt den første hundepsykolog i Europa og formentlig også i resten af verden. Han har over 50 års erfaring og har skrevet over 30 bøger om hundeadfærd.
  • Allerede i sine første bøger fra 1971 og 1974 gjorde han op med den tids straffende og militante træningsmetoder. I dag er hans bløde træningsmetode, der bygger på ros og belønning, anerkendt af eksperter verden over.
  • Anders Hallgren skriver fast i ”Bladet for Dyrevenner”.
  • Anders Hallgren er tilbage i Danmark 4. og 5. september samt 5. og 6. november 2022.
  • Anders Hallgrens seneste udgivelse "Det gode hundeliv" er for nylig er udkommet på forlaget Lindhardt & Ringhof.

Sponsoreret indhold