Dyr

Sådan passer du på dyrene i vintermørket

28. december 2021 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
I de mørke vintermåneder kommer mange dyr til skade i trafikken. Er du bilist, kan du ikke regne med, at dyrene kan passe på sig selv, så det er vigtigt at være ekstra opmærksom i mørket.

I Danmark er vinteren mørk, og bilisternes udsyn er i mange af døgnets timer begrænset til det lille stykke af vejen, der er oplyst af bilens lyskegler.

Hvis det sner, eller der er snefygning, er der endnu dårligere sigtbarhed. Så er vi bilister nærmest blinde. Selv om vi sænker farten, og selv om vi prøver at være opmærksomme, når vi desværre ikke altid at reagere, hvis et dyr pludselig løber ud foran bilen.

I de mørke vintermåneder kommer mange dyr til skade i trafikken. Er du bilist, kan du ikke regne med, at dyrene kan passe på sig selv, så det er vigtigt at være ekstra opmærksom i mørket.

Er du dyreejer, skal du vide, at det er dit ansvar, hvis din hund eller kat bliver et trafikoffer. Og specielt som katteejer skal du også tænke på, at loven faktisk siger, at dyr skal holdes på ejerens matrikel. Alt for mange katte bliver hvert år dræbt i trafikken, og også for dine naboers skyld bør du overveje at holde katten inde.

Mange hunde har vanskeligt ved at blive helt trafiksikre, og selv den mest veltrænede hund kan blive distraheret af en bold, en kat eller en anden hund på modsatte fortov. Hold derfor hunden i snor, når du går tur, også selv om du tror, du har fuld kontrol over hunden.

En indsats til gavn for alle

Vi kan ikke montere lygter og reflekser på de vilde dyr, men hundeejere kan heldigvis gøre noget for at sikre deres bedste ven i trafikken. Sæt en kraftig lygte i hundens halsbånd (og gerne også på dig selv), og benyt eventuelt en refleksvest, hvis du og hunden går tur i mørke områder.

Noget af det værste for en dyreejer er at se sit dyr blive ramt af en bil. Hertil kommer, at dyret ikke altid dræbes øjeblikkeligt, så det kan være meget smertefuldt for dyret. Derfor er det til gavn for alle at sørge for at minimere antallet af påkørsler i trafikken.

Som ansvarlig hundeejer bør du huske, at nogle mennesker er bange for hunde og føler sig utrygge, når de møder en hund på gaden. Hold din hund tæt til dig, når du passerer fremmede mennesker, cyklister, løbere eller andre hunde.

Over en fjerdedel af alle danskere føler sig generet af katte, der besørger i sandkasser og strinter på deres dør. De fleste eksperter er enige om, at en kat sagtens kan trives med adgang til en løbegård eller en overdækket altan. Og din kat kan leve 18-20 år, hvis den ikke bliver påkørt i trafikken.

Vidste du det…

Lygter og reflekser kan redde livet for din hund og dig selv. En god refleks skal kunne ses på 140 meters afstand, når den bliver ramt af en lyskegle.

Kører du bil, så sæt tempoet ned, hvis du ser en hund, kat eller et rådyr i vejsiden. Så øger du chancen for at nå at stoppe i tide, hvis dyret pludselig krydser vejen.

I bilen bør hunden placeres i et fastspændt bur eller have en sikkerhedssele på, som den ikke kan krænge sig ud af. Katte, kaniner og andre mindre dyr bør sidde i et bur, der er forsvarligt fastspændt. Det kan være livsfarligt at blive ramt af et dyr i kabinen, hvis uheldet er ude.

Næsten dobbelt så mange hunde rammes af biler på de danske veje i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret.

Påkører du en hund eller kat, og er den stadig levende, skal den hurtigst muligt have hjælp. Du kan selv transportere dyret til den nærmeste dyrlæge eller kontakte Dyrenes Vagtcentral på 1812.

Hjorte er flokdyr. Derfor vil der ofte komme flere dyr ud på vejen, selv om den første hjort har passeret.

Dyrefondet

Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.

Sponsoreret indhold