Dyr

Verdens ældste pindsvin fundet i Danmark

8. marts Af Johan Gudmandsen, Videnskab.dk
Foto: Tue Sørensen
Pindsvinet Thorvald blev 16 år gammel, og dermed har han slået den tidligere rekord med hele syv år. Pindsvinet på dette billede herunder er dog ikke den nye alderspræsident.
Forsker Sophie Rasmussen med pindsvin

Et 16-årigt pindsvin fra Silkeborg er tilsyneladende det hidtil ældste eksemplar nogensinde fundet.

Det skriver Videnskab.dk.

Det gamle, lille pattedyr slår ikke bare rekorden med den lille smule – den nu tidligere rekordindehaver var en niårig hun, der blev fundet i Irland i 2014.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Thorvald, som det ældre, silkeborgensiske pindsvin er blevet navngivet, døde beklageligvis tilbage i 2016 efter at være blevet angrebet af en hund.

Han blev opdaget som en del af et forskningsprojekt, Det Danske Pindsvineprojekt, hvor døde pindsvin blev sendt ind af frivillige fra hele landet til Sophie Rasmussen (på billedet herover), der er pindsvineforsker ved Oxford Universitet, og som har beskrevet Thorvald i et nyt studie.

– Jeg kan tydeligt huske den dag, jeg fandt ud af, at dette individ var 16 år gammelt – det var fuldstændig overvældende.

Sophie Rasmussen

De i alt 697 indsendte pindsvin skulle undersøges for at gøre forskerne klogere på den generelle sundhedstilstand blandt den danske bestand, og som videre skal forbedre indsatsen for at bevare pindsvinene, som er i tilbagegang i naturen.

– Jeg kan tydeligt huske den dag, jeg fandt ud af, at dette individ var 16 år gammelt – det var fuldstændig overvældende. Jeg fældede en tåre af glæde, fortæller Sophie Rasmussen, der også går under tilnavnet "Doktor Pindsvin", til Videnskab.dk.

Kigger på kæbeknogler

Forskerteamet bestemte alderen på de døde pindsvin ved at tælle vækstringe i mikrotynde tværsnit af pindsvinenes kæbeknogler, ligesom man kan tælle årringe i træer, beskriver Sophie Rasmussen.

– Hver ring repræsenterer et vinterhi, hvor pindsvinene går i dvale og holder op med at vokse. Derfor dannes der en fortykkelse i knoglen. Pindsvinene går i vinterhi én gang om året, og derfor tæller én ring for ét år, forklarer hun.

Forskerne fandt yderligere to pindsvin, der overgik den hidtidige rekord – én på 11 år og en anden på 13.

– Der er dog en lille usikkerhed forbundet med vurderingen af Thorvalds og alle andre pindsvins alder, siger Sophie Rasmussen og forklarer, at sygdom for eksempel kan gøre, at pindsvinet ikke vokser for en stund, og at en ekstra aldersring dermed viser sig i pindsvinets kæbeknogler.

Samtidig kan varmere vintre også betyde, at nogle pindsvin vågner for tidligt op fra dvale for så at gå i dvale igen lidt senere. En vinter kan på den måde resultere i to ringe i stedet for én.

– Vi kan derfor ikke sige med 100 procents sikkerhed, at Thorvald var præcis 16 år gammel. Men det er helt klart vores bedste bud, og det er også et konservativt gæt. Vi er ret sikre på, at det ikke er langt fra, understreger hun.

Gode nyheder

Tidligere genetiske prøver fra selvsamme pindsvin har vist, at danske pindsvin er temmelig indavlede, og forskere har været bange for, at det har gået ud over deres levealder.

Men overraskende nok viste den nye redegørelse af pindsvinenes alder, at det tilsyneladende ikke er tilfældet, fortæller Sophie Rasmussen, der også er gæsteforsker på Aalborg Universitet.

– Det er gode nyheder, understreger hun til Videnskab.dk.

– Pindsvin i Danmark er i kraftig tilbagegang, og en kortere levealder ville betyde, at de havde færre år til at formere sig i.

Studiet viste også, at der var en betydelig forskel mellem levealder på de undersøgte han- og hunpindsvin. Hannerne var i gennemsnit 2,1 år gamle, hvor hunnerne derimod kun blev 1,6 år.

– Hunpindsvin er nøglekomponenten i bestandens vedholdenhed, så deres lavere levetid og stigende risiko for død, når de bliver ældre, er bekymrende, fortæller Lauren Moore, ph.d.-studerende og pindsvineforsker ved Nottingham Trent University i England, efter at have læst studiet for Videnskab.dk.

Sponsoreret indhold