Dyr

Vilde hønsefugle på Sri Lanka

2. november 2022 Tekst og foto: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet.
Lad dig ikke narre af den farverige hane – den er ikke tam. Den er vildtlevende og findes kun findes på Sri Lanka.

Guiden standser safarikøretøjet. Vi er i Wilpattu Nationalpark i Sri Lanka for at se efter leoparder, og vi stirrer forventningsfuldt i den retning vores guide peger. Er det en leopard? Ligger den og lurer på den hare, som kryber sammen i græsset, og lader som om den er usynlig?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

”Hvem er det, der lader sine høns løbe frit omkring inde i nationalparken?” lyder det fra amerikaneren på bagsædet, der har fået øje på en farvestrålende hane, der spankulerer rundt foran haren.

Bagsædepassageren fremturer: ”Jeg troede ikke man måtte lade husdyr færdes i de fredede områder. Det er desuden dumt at lade sin hane gå rundt i et område, hvor der er leoparder.”

Sri Lankas nationalfugl

Guiden forklarer: ”Det I ser, og som ligner en almindelig hane, er faktisk en junglehane. Den er en helt og aldeles vildtlevende hønsefugl, der kun findes på Sri Lanka. Den er ovenikøbet Sri Lankas nationalfugl. Bemærk farverne grøn, orange, rød og gul. De samme farver er i vores flag.”

Guiden har ret. Fuglen, som tilsyneladende ubekymret går rundt på skovbunden, som om den befinder sig i sikkerhed i hønsegården, er faktisk en Sri Lanka junglehane (Gallus lafayettii). Det er en af de fire medlemmer af ”Gallus” – familien af hønsefugle, hvorfra vores moderne tamhøns også nedstammer. Men på trods af den umiskendelige lighed med en almindelig hane, er den Sri Lankanske junglehønsefugl imidlertid ikke ophav til vores tamhøns.

Hønens historie

Det er derimod bankivahønen (Gallus gallus), som også kaldes rød junglehøne, der sammen med den grå junglehøne (Gallus sonneratii) betragtes som stamfader for vores tamhøns. Bankivahønen lever vildt i store dele af syd- og Sydøstasien, mens den grå junglehøne kun lever i Indien.

Et nyt studie har afdækket at de tidligste tamhøns opstod i Sydøstasien for omkring 3.500 år siden. At mennesker begyndte at holde høns, hænger tilsyneladende tæt sammen med risdyrkningen. Høns elsker som bekendt ris, og den rigelige føderessource kunne man sagtens dele med fuglene. Til gengæld fik man æg og kød, og behøvede ikke at længere gå på jagt for at skaffe protein.

Nysgerrig og irriterende

I Wilpattu Nationalpark ser vi på den stolte hane med helt nye øjne. Det er en art, der altid har levet vildt, og endda i områder hvor der, ud over leoparder, også lever bjørne, kobraslanger, desmerdyr og talrige ørne. Mange rovdyr vil gerne vil sætte tænderne i en lækker fugl, og når den ligefrem går rundt og skilter med sine farver, skulle man tro at, den ligefrem bad om at blive spist. Junglehanen går ufortrødent hen til haren, der trykker sig endnu længere ned mod jorden. ”Gå væk, kan du ikke se at jeg prøver at skjule mig,” fornemmer man at haren tænker.

Hanen er nysgerrig. Den pikker hanen midt mellem ørene. Måske leder den efter lopper? Haren prøver at ignorere den irriterende fugl, men hanen er vedholdende. Den bliver ved med at rode rundt i harens pels. Til sidst løber haren væk. Vi kører også videre, men fra bagsædet lyder:

”En skør historie… enhver kan da se, at det var en helt almindelig hane.”

Vidste du det?

  • Hønen er verdens mest udbredte husdyr. Der er over 33 milliarder høns i verden.
  • De tidligste fund af høns i Danmark er fra en boplads i Thy tilbage fra omkring år 0, ifølge Jacob Kveiborg, der er zooarkæolog ved Moesgaard Museum.
  • Der er ikke tegn på at hønsene blev spist. Det antages, at høns dengang var et statussymbol.
  • Først omkring år 800 begynder man at bruge høns som landbrugsdyr herhjemme.

Sponsoreret indhold