Livsstil

Efterårsferie: Få nye gode vaner i ferien

12. oktober 2014 af Charlotte Højlund. Bearbejdet af Annika Jeppesen.
Foto: Colourbox
Efterårsferien skal helst byde på hygge og sjov, men I kan også bruge fridagene til at få skabt nye gode rutiner eller ændret på gamle, der ikke længere fungerer.
Mor og barn i køkkenet

En uge hjemme med børnene kan for eksempel være en anledning til at få smidt bleen eller sutten, fordi der er tid og overskud på en anden måde end i hverdagen.

For de større børn kan ferien være en lejlighed til at få aftalt og afprøvet, at alle hjælper til med madlavning, oprydning og rengøring.

Hos os skal efterårsferien blandt andet bruges på at få gang i nogle af de gamle rutiner, der ikke er kommet helt på plads, efter at vi er flyttet.

Vi skal igen have styr på almindelige pligter som selv at smøre sin madpakke, rydde af efter sig, lægge sit eget tøj på plads og holde orden på værelset. Vi skal også have styr på, hvem der dækker bord og rydder af efter hvert måltid.

Vi skal selvfølgelig også hygge og bare være sammen. Men det ene udelukker jo ikke det andet, vel?

Her får du syv idéer til at få skabt nye gode rutiner derhjemme.

Til hele børnefamilien

  1. Lad børnene selv rydde op på værelset: Selv små børn kan stå for oprydning. Det gør de i institutionen, så hvorfor ikke hjemme? Gør det nemt for dem med faste pladser til legetøjet - kasser de selv kan nå er et hit.
  2. Lad dem selv lægge tøj på plads: Selv om de ikke kan lægge tøjet sammen, kan de i hvert fald putte det på plads i skabe og skuffer. Så ved de også, hvor alt er og har nemmere ved at klæde sig på.
  3. Lad dem hjælpe med maden: Stort set alle sundheds- og ernæringseksperter anbefaler, at børn hjælper til med maden derhjemme. Det kan være svært at overskue i en travl hverdag, hvor alle kommer sent hjem og måske skal videre til fritidsinteresser. Brug ferien til at have børnene med på skift i køkkenet. Selv små børn kan skrælle gulerødder og kartofler.
  4. Giv dem faste pligter: Børnene kan have til opgave at gå ud med skraldespanden, lufte hunden eller vaske deres eget tøj. Vis dem, hvordan du sorterer tøjet i farver, og hvordan vaskemaskinen indstilles. De kan for eksempel stå for fodboldtøjet.

Til familiens yngste

  1. Pottetræning: Det kræver tid og overskud at smide bleen, og der er ferien et godt tidspunkt. Lad barnet øve sig i at gå på potte eller toilet, hvis hun har vist tegn på at være klar. Men vær forberedt på masser af uheld. Der betyder mere vasketøj, men det er nemmere at overskue, når man har fri.
  2. Smid sutten: Mange børn elsker deres sut, men børn over 3 år bør ikke bruge sut af hensyn til tandstillingen. Tag snakken med dem og gør det til et ritual at komme af med sutten ved at tage på udflugt til et "suttetræ".
  3. Sov i egen seng: Hvis barnet stadig sover i din seng eller dit soveværelse, kan ferien være et godt tidspunkt til at ændre på det. Indret den nye soveplads sammen med barnet, og gerne i et værelse med en ældre søster eller bror. Natteroderi er nemmere at tage, når man ikke skal tidligt op næste dag.

Sponsoreret indhold