Livsstil

En læser fortæller: Jeg var fanget i en gældsfælde

23. december 2017 af: Nina Ebbesen
Foto: Panthermedia All Over Press.
Min løn kunne ikke dække renter og afdrag på mine lån, og jeg var fortvivlet...
En læser fortæller: Kvinde sidder i sofa

Vennernes ven betalte regningen

Som barn havde jeg ikke ret mange penge til rådighed, så da jeg begyndte at få løn, opdagede jeg den magt, penge har. Jeg kunne købe det, jeg ønskede mig, og jeg kunne slå ud med armene og være vennernes ven, der betalte regningen, når vi skulle more os.

Jeg nød mit nye liv som velbeslået, men mit behov for penge voksede. Det gjorde venneskaren og min trang til at købe nyt også. Kom der en ny mobil på markedet, måtte jeg eje den. Jeg blev hele tiden fristet. Tit købte jeg noget bare for at have det, og enten brugte jeg kun tingene få gange eller lod dem stå urørt i en kasse i skabet.

Efterhånden kunne min løn ikke holde trit med mit forbrug, og tit skyldte jeg hele min månedsløn væk, inden jeg fik den udbetalt. Jeg oprettede afdragsordninger i butikkerne og fik tit varerne med hjem uden at lægge nogen penge.

En læser fortæller: Jeg søgte efter et venskab

Mit første kviklån var nemt

En dag tog jeg mit første kviklån, og det var alt for nemt. Næsten inden jeg havde tastet min ansøgning ind, gik pengene ind på min konto. Et lån blev til to og til tre, og jeg tænkte ikke nok over, at pengene skulle betales tilbage. Til jul et år købte jeg mig en ny, dyr computer på afbetaling, men endte med at måtte betale så mange gebyrer og renter, at den blev endnu dyrere, før den var betalt.

I begyndelsen betalte jeg af på lånene af min løn, men senere måtte jeg tage nye lån for at betale tilbage. Renterne var høje, og efterhånden gik det op for mig, at jeg var fanget i min egen fælde.

Jeg prøvede at ringe til de steder, hvor jeg havde optaget lån, og der bad jeg om rentestop, men de grinede blot af mig eller blev direkte truende og belærte mig om, at de drev en forretning og ikke en hjælpeorganisation,

Til sidst så alt så håbløst ud, at jeg bare havde lyst til at forsvinde fra alt og alle. Mange af vennerne var også smuttet, for nu kunne jeg jo ikke længere betale for byturene.

Det ene rykkerbrev efter det andet landede i min postkasse. Jeg holdt op med at åbne dem, og til sidst lå der en stor bunke i min skuffe. Jeg røg også i RKI og skyldte langt mere, end jeg nogensinde havde lånt. Renterne bare voksede og voksede.

En læser fortæller: Ferien gik op i druk

Hjælpen kom med en veninde

Jeg var så langt nede, at jeg ikke engang savnede mine forsvundne venner, men heldigvis var der en, der ikke svigtede mig. En aften, hvor jeg sad alene med kun mine cigaretter til selskab, dukkede en veninde op. Egentlig havde jeg ikke tidligere sat særlig stor pris på hende, men nu fik vi en lang snak om, hvordan det stod til med min økonomi.

Hun hjalp mig med at åbne de mange kuverter, tælle beløbene sammen og regne ud, hvor meget jeg kunne betale. Derefter begyndte hun at komme hos mig ofte, og hun hjalp mig med at sælge de ting, jeg ikke havde brug for. På den måde fik jeg frigjort penge til nogle af de mindre gældsposter, jeg havde. Hun fik også overtalt mig til at holde op med at ryge, og de penge, jeg sparede, blev også brugt til afdrag.

Min gæld forsvandt ikke ved et trylleslag, men jeg fik et bedre overblik over gælden og mine faste udgifter. Jeg fik betalt nogle aftalte beløb til alle dem, jeg skyldte, og endelig holdt rykkerbrevene op med at komme.

En læser fortæller: Hun har lagt mig is

Jeg har lært lektien

Det var en stor dag, da jeg blev slettet i RKI, men jeg skylder stadig penge nogle steder, men jeg kan overskue gælden nu, og jeg afdrager, hvilket har givet mig ro i livet igen.

På grund af afdragene har jeg ikke så mange penge til rådighed til mig selv. Når jeg har betalt af på min gæld, er der til husleje og mad. En skønne dag bliver jeg gældfri, og for hvert lån, jeg får betalt tilbage, bliver der lidt mere til overs til mig selv. Jeg har virkelig lært den lektie, at man aldrig skal tage dyre kviklån.

Sponsoreret indhold