Livsstil

Forsker: Ingen tegn på snyd i omstridt parti med skak-verdensmester

6. oktober 2022 Af Frederik Guy Hoff Sonne Foto: Lennart Ootes/CC BY-SA 4.0
En forsker, som specialiserer sig i snyd, mener ikke, at en computer hjalp 19-årige Hans Niemann med at slå den norske skakverdensmester.

Blev den norske verdensmester – og måske bedste skakspiller nogensinde – Magnus Carlsen (på billedet herover) offer for snyd, da han 4. september 2022 fik prygl i et parti af den 19-årige amerikaner Hans Niemann?

Spørgsmålet har tændt op under en af skakverdenens største dramaer i nyere tid. Magnus Carlsen mere end insinuerer, at han er blevet snydt. Selv afviser Hans Niemann, der i skrivende stund er nr. 49 på verdensranglisten, beskyldningerne.

Skakforskningens største autoritet på området, professor Kenneth Regan, der forsker i skak-snyd ved det amerikanske University at Buffalo, finder dog ingen tegn på snyd, skriver Videnskab.dk.

Kenneth Regan har analyseret Magnus Carlsen og Hans Niemans parti og sammenlignet det med 106 af amerikanerens tidligere spil fra de seneste to år. På den baggrund ser spillet legitimt ud, fortæller Kenneth Regan til videnskabsmediet.

Metoder som forsikringsselskaber

Ved hjælp af en egen-udviklet algoritme og en database, der indeholder tusindvis af skakpartier fra verdens topspillere har Kenneth Regan udviklet en metode, der kan bestemme, om et parti bliver spillet som et menneske, eller som en computer ville spille det.

– Både den screening, jeg foretog på aftenen 4. september lige efter spillet, og min komplette test dagen efter, viser, at Hans Niemanns træk var helt inden for normalen, skriver Kenneth Regan i en e-mail til Videnskab.dk.

Professor Kenneth Regan har været med til at udvikle og skrive de officielle retningslinjer, der bruges til at forhindre og finde snyd i professionel skak.

På grund af anklagerne om snyd, tog han spillet under lup i en avanceret analyse, som gennemtrawler alle spillerens træk i partiet og sammenligner dem med, hvordan spilleren tidligere har spillet. Analysen giver en statistisk sandsynlighed for, at hvert enkelt træk er udtænkt af spilleren selv eller en computer.

– Jeg er, så vidt jeg ved, den eneste forsker, der foretager den slags analyser, fortæller Kenneth Regan, der forklarer, at metoden minder om den slags analyser, som forsikringsselskaber bruger.

Sofistikeret metode

Adjunkt i matematik på Københavns Universitet og skak-entusiast Christian Furrer er bekendt med Kenneth Regans metoder og kalder dem for ”sofistikerede”:

– I et spil skak findes nemme stillinger, hvor det ikke gør en stor forskel, om man får hjælp fra en computer, og kritiske stillinger, hvor det kan være rigtig godt at få hjælp af en computer, påpeger Christian Furrer, der forsker i forsikringsmatematik, til Videnskab.dk.

– Hvis en almindelig stormester kan få lov til at snyde én til to gange under en kritisk stilling i et parti, er det nok til, at han kan spille med i verdenstoppen, pointerer han.

– Hvis der bliver truffet for gode beslutninger dér, vil det være tegn på snyd. Men han (Regan, red.) finder ikke noget på Niemann her.

Men den unge amerikaner er stadig ikke renset helt for anklagerne om snyd, forklarer matematikeren: – Det kan aldrig bevises fuldstændigt med statistiske metoder.

– Med al respekt for Regans arbejde, er det ikke en skudsikker metode. Det er den bedste analyse, der findes, men derfra til at sige, om han har snydt eller ej, det skal man være meget forsigtig med.

Taler ind i en større frygt

Carlsen og Niemann-kontroversen taler ind i en mere grundlæggende frygt i eliteskakken.

Skakkens topspillere har – også før matchen mellem Carlsen og Niemann – været ramt af en frygt for avanceret snyd. Snyd, der næsten kun kan opdages, hvis man finder bevismaterialet i form af en trådløs modtager eller anden form for materiale.

I Hans Niemanns tilfælde går de vildeste – og mest spøgefulde – konspirationsteorier så vidt, at der spekuleres i, om han har haft et sexlegetøj gemt i endetarmen, der har vibreret og guidet ham til de – eller det – rigtige træk via trådløs kommunikation.

Ét tiltag, der skal dæmme op for snyd, er, at skakturneringer nu sendes ”live” med 15 minutters forsinkelse. På den måde kan medsammensvorne snydere, der overværer partiet, ikke give hint til spilleren med det samme.

Sponsoreret indhold