Kultur

Ugens bog: "Baumgartner"

18. november Af Anna Møller.
Foto: Colourbox.
Vi befinder os i forfatterens elskede New York med en aldrende professor som distræt hovedperson, og som i mange af Paul Austers bøger er tilfældigheder med til at flytte handlingen.
Kvinde sidder i en sofa og læser en bog
Læg Ude og Hjemme under juletræet
6 nr. for kun 249 kr. - Abonnementet udløber automatisk

Smerter fra et genfærd

Paul Austers første roman i seks år, ”Baumgartner”, har velkendte træk.

Ved romanens åbning har Seymour Baumgartner en hektisk dag, hvor han midt i arbejdet med en bog om Kierkegaard pludselig både brænder sin hånd på en kasserolle, han har glemt på komfuret, og falder ned ad kældertrappen.

Værre endnu er opkaldet fra rengøringsdamens 12-årige datter, der fortæller, at hendes far har savet to fingre af i en arbejdsulykke, og at hendes mor derfor ikke kan komme og tage sig af Baumgartners hus. For de mentale billeder af afsavede fingre og deraf følgende fantomsmerter vækker Baumgartners egen smerte, nemlig tabet over hans hustru, Anna, knap ti år forinden.

Anna begynder at spøge i Baumgartners drømme og i efterladte tekster, og som altid er Paul Auster en flot formidler af savnet efter en afdød.

”Baumgartner” har imidlertid underligt travlt i sin fortællestil, og historiens febrilske stil – der undervejs både øges og sænkes i tempo – spænder ben for en ellers rørende historie om livets sidste kapitel.

Paul Auster: Baumgartner. På dansk ved Rasmus Hastrup. Lindhardt og Ringhof, 250 kr.

Paul Austers bog
Foto: PR.

Sponsoreret indhold