Mimi - Kærligt talt

Min mand hører dårligt

31. oktober Af Mimi Jakobsen
Foto: Shutterstock
MM's mand trækker sig fra familie og venner, fordi han hører dårligt. Han mener, MM blot skal tage af sted uden ham, men hun ikke lide at efterlade ham alene hjemme. Er du enig i Mimis råd?
Ældre kvinde lægger hånden på sin mands skulder. Han ser trist ud.

Kære Mimi

Min mand og jeg er begge først i 70’erne og pensionerede. Vi er begge raske og friske, bortset fra at min mand hører tiltagende dårligt. Han har fået høreapparater, men desværre er det alligevel et problem for ham. Det går fint, hvis han taler med en eller to personer, men i større forsamlinger kan han slet ikke følge med i snakken. Det betyder, at han i stigende grad trækker sig fra sociale arrangementer.

Vi har to vennepar, som vi har set meget til gennem årene. Vi mødtes til middage og frokoster og tog nogle gange på weekendture. Men efterhånden har min mand ikke lyst til at deltage. I begyndelsen fandt han på alle mulige undskyldninger, men nu han opfordrer blot mig til at tage afsted alene. Vi mener ellers, vi forsøger at tage hensyn til ham, men han sætter sig for sig selv en stor del af tiden. Det samme er tilfældet, når vi har besøg af børn og børnebørn. Her er det dog nemmere for ham at finde sammen med et par stykker ad gangen.

Vi havde glædet os til et aktivt pensionistliv, og han og jeg kan også godt foretage os forskelligt sammen, men han er helst fri for at se andre mennesker. Jeg vil stadig gerne være sammen med venner og familie, men det er svært for mig at finde en balance. Han er ikke til at tale med om det; han vrisser af mig og siger, at jeg bare skal gå ud, så ofte jeg har lyst. Men det er svært at tage til en frokost, når jeg ved, han sidder alene derhjemme. Hans humør bliver dårligere og dårligere, og det påvirker selvfølgelig også mig. Hvad skal jeg dog stille op?

- Med venlig hilsen MM

Kære MM

Hvor er vi dog mange, der kender til det problem. Det er synd for din mand, og jeg hører konstant om mennesker, der føler, det er helt umuligt at følge med i samtaler, hvis mange taler på en gang. Jeg var selv for nylig til en dejlig frokost, hvor det også ramte mig, og jeg har endda ikke særlig nedsat hørelse. Men når alle taler og råber i munden på hinanden, er det svært.

Det er vigtigt, at din mand ikke isolerer sig. Du må insistere på, at han tager med dig, og så vidt muligt sørge for, at der ikke er samlet flere mennesker ad gangen, end at han kan følge med. Du skriver, at det går nogenlunde med familien, og det er dejligt. Men jeres venner må lære at tage mere hensyn, for det er meget ensomt at sidde og føle sig udenfor. Få talt med dem om, hvordan I kan komme din mand i møde. Måske kan I overveje, hvor I mødes. Nogle restauranter har frygtelig dårlig akustik. Til gengæld er det måske nemmere på en weekendtur, hvor man naturligt deler sig op i mindre grupper.

Endelig skal din mand sørge for, at høreapparaterne fungerer optimalt. Det er godt at få tjekket.

- Kærligt talt Mimi

Mimi Jakobsen kærligt talt

Skriv til Mimi

Hver uge svarer Mimi Jakobsen skarpsindigt og med et glimt i øjet på stort og småt.

Hvis du har et spørgsmål til Mimi Jakobsen, kan du skrive til hende på e-mail: [email protected].

Giv Ude og Hjemme i julegave
6 nr. for kun 249 kr.

Sponsoreret indhold