Digitalt

Bøvlet overgang fra NemID til MitID: Det er slut med papkort

14. november Af Marianne Ok Nielsen
Foto: Colourbox
Det har været en lang proces, men nu er NemID lagt i graven.
NemID eller MitID

Med næsten halvandet års forsinkelse afgik NemID ved døden den 1. november i sidste uge. Når det har været nødvendigt at forlænge papkortets levetid så længe, er det, fordi der har været bøvl med overgangen til MitID. Til sidst var det myndighedernes egne løsninger, der trak udfasningen i langdrag.

Egentlig skulle alle borgere have vinket farvel til NemID ved udgangen af juni 2022, men skæringsdatoen blev flyttet, fordi kommunerne ikke kunne følge med.

Der var rigtig mange mennesker, som havde brug for hjælp med at komme i gang med MitID, og de stod i lange køer ved Borgerservice.

Også pengeinstitutterne var pressede i overgangsfasen, fordi frustrerede kunder havde svært ved at skifte til MitID.

I april 2022 fik landets banker op mod 50.000 opkald om ugen på deres support- og hjælpetelefoner. Et langt stykke hen ad vejen henviste de blot de mest digitalt udsatte kunder til køen ved Borgerservice.

NemID eller MitID?

Bankerne og det offentlige introducerede NemID i 2010 og MitID i 2022/23. I december 2022 spurgte analysevirksomheden Wilke 1.025 danskere om, hvilken løsning de foretrak.

• 40 procent foretrækker MitID.

• 32 procent foretrækker NemID.

• 25 procent mener, at de er lige gode.

• To procent har ikke aktiveret MitID. (Plus en procents afrunding)

Kilde: ITWatch

Mors pigenavn

For at verificere deres identitet måtte mange mennesker møde op i Borgerservice, hvor de for eksempel skulle svare på, hvad deres mors pigenavn var. Myndighederne havde forventet, at flere kunne verificere deres identitet ved at scanne chippen i deres pas med deres smartphone.

Men ældre smartphones kunne ikke scanne, og ikke alle pas havde indbygget en chip. Det er heller ikke alle borgere, der har et pas, så den gruppe kræver en udvidet ekspedition.

Ingeniørmediet Version 2 har fulgt udrulningen af MitID tæt, og det har blandt andet givet denne forkortede læserkommentar:

I forsøget på at hjælpe en gammel medborger over på MitID undrer jeg mig over, at Borgerservice ikke har computere med synshandicapvenlige tastaturer til rådighed til processen.

Det betød, at den afsluttende engangskodevalidering måtte udskydes, og da vi var kommet hjem, opdagede vi for sent, at valideringen skulle ske inden for 48 timer. Så nu er vi tilbage til start, og den stakkels 97-årige skal slæbes igennem hele den for en syns- og hørehæmmet kompliceret og dybt udmattende procedure en gang til – helt forfra, har vi fået at vide.

De fleste borgerservicemedarbejdere gør deres bedste for at hjælpe, men det er nærmest umuligt, når selve proceduren, de skal hjælpe med, ikke er ”handicaptilpasset”.

Hvor er det en unødvendig og uværdig situation for den 97-årige, der bare gerne vil være som alle andre og klare sig selv. Vi må kunne gøre det bedre.

Sponsoreret indhold