Vagtlæge over videoopkald kan være med livet som indsats

Hvis vagtlægen rent faktisk havde mødt den 37-årige Johann Nielsen, havde han måske overlevet. Men konsultationen foregik gennem et videoopkald, og lægen mente, Johann Nielsen havde influenza og rådede ham til at tage Panodiler. Natten efter døde Johann af en uopdaget blodforgiftning.
Det var vagtlægen i Region Midtjylland, der efter to minutter og 10 sekunders digital kontakt med Johann Nielsen endte med den fatale fejlvurdering.

Spoofing: Mystiske opkald er i virkeligheden svindel
Det var også via videoforbindelser, at den samme vagtlægeordning overså en 25-årig gravid kvindes blodprop og senere en 6-årig drengs leversvigt.
Heldigvis slap begge patienter med livet i behold, og Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn kritiserede vagtlægen i begge sager. I øjeblikket kigger udvalget på Johann Nielsens forløb, fordi et fysisk lægebesøg måske kunne have reddet hans liv.
Flere digitale konsultationer
Under coronapandemien blev det tydeligt, hvor tidseffektive lægebesøg via videoforbindelser er for regionerne. Hos Region Midtjyllands lægevagtordning er antallet af digitale konsultationer i det første halve år af 2023 over 47.000, hvilket er en stigning på mere end 10.000 videoopkald sammenlignet med samme periode året før, skriver Avisen Danmark.

Vild bedrift: Læger transplanterer livmoder mellem to søstre
Hvis vagtlægebesøg i stigende grad bliver digitale møder, vokser risikoen for fejlvurderinger, og vi ender med en samlebåndsordning, der i farten overser livstruende sygdom. Det er jo fuldkommen forrykt, og det skaber begrundet tvivl om vagtlægens kompetencer og konklusioner.
Det er ubegribeligt, hvordan vi som samfund ukritisk bare digitaliserer for fuld kraft, uden at nogen tilsyneladende for alvor står på bremsen. Hvor mange flere skal risikere livet?
I de situationer, hvor patienter for eksempel ikke har mulighed for at komme ud af hjemmet, eller i områder hvor der er meget langt til en læge, er det bestemt en fordel at kunne have videokontakt med lægen. Det må bare aldrig stå alene.
Skær ned på digitale konsultationer – ikke på patientsikkerheden.
Brevkassen "Digitalt"
Marianne Ok Nielsen er journalist og forfatter til bogen "Google er ikke min ven - seks fortællinger om livet som minimal digital" med portrætter af mennesker, som har haft brug for hjælp til alt fra e-Boks.dk til apps på mobilen. I brevkassen "Digitalt" prøver hun at oversætte computersprog til menneskesprog, og i brevkassen findes ingen såkaldt dumme spørgsmål.
Skriv dit spørgsmål på mail til Marianne her:[email protected].
Flere svar

Kørekort på mobilen: Må man virkelig køre uden selve kortet?

Line vil ikke have MitID - men det koster hende dyrt

Mange forskellige logins skaber forvirring

Halvtomme hylder: Bibliotekerne omdannes til selvbetjening

Hvad er såkaldte dybe links?

Nu er det slut med NemID

Gode råd til sikkerhedskopiering til iCloud
