Fastelavnsboller med flødeskum og jordbærmarmelade

Lækre fastelavnsboller med smag af vanilje og kardemomme. Bollerne er fyldt med flødeskum og jordbærmarmelade smagt til med vanilje og citronskal. Toppen er dækket af chokoladeglasur.

Foto: Martin Tanggaard

12-15 stk.

Ingredienser

Boller
50 g gær
½ l vand
Korn af ½ vaniljestang
2 nip kardemomme
175 g sukker
1 nip salt
125 g blødt smør
800 g mel

Fyld
¼ liter piskefløde pisket til skum

Jordbærmarmelade
1 kg frosne eller friske jordbær
500 g syltesukker med pektin
2 vaniljestænger
Skal og saft fra 1 citron

Chokoladeglasur
½ dl kakaopulver blandes med 1½ dl lunt vand og tilsættes lidt efter lidt flormelis (ca. 250 g), til glasuren er lun og sej.
 

PRØV OGSÅ: Lars Juuls medaljer
 

Fremgangsmåde

Jordbærmarmelade: Kom jordbær og sukker i en gryde, men gem 2 spsk. sukker. Flæk vaniljestængerne på langs, skrab vaniljekornene ud og mas dem godt ud i de 2 spsk. sukker.
Kom vaniljesukkeret i gryden til jordbærrene sammen med fintrevet skal fra citronen og de tomme vaniljestænger. Sæt gryden over middelstærk varme og lad indholdet koge stille og roligt i ca. 30 min.
Tilsæt citronsaften, når marmeladen er næsten færdig.

Boller: Rør gæren ud i vandet, tilsæt vaniljekorn, kardemomme, sukker, salt, smør og halvdelen af melet. Ælt dejen godt igennem og tilsæt mere mel lidt ad gangen, til dejen slipper. Lad dejen hæve i 45 min. Slå den op til 12-15 boller og lad disse efterhæve i ca. 45 min.
Bag bollerne ved 210° i ca. 15 min., til de har en jævn, gylden farve. Lad dem køle helt af.

Flæk bollerne og sprøjt flødeskumsringe på den nederste bolle. Læg efterfølgende jordbærmarmelade ned i flødeskumshullet. Læg toppen af bollen på som låg og smør den med chokoladeglasur.